10 teisėjų, sudarančių civilinį Aukščiausiojo Teismo skyrių, anksčiausiai sausio mėnesį svarstys prašymus, kuriuos pateikė ispanas Alberto Sola Jimenezas ir belgė Ingrid Jeanne Sartiau, sakė šaltinis.

Skandalų ir sveikatos problemų persekiojamas 76 metų Juanas Carlosas birželio mėnesį atsisakė sosto, kurį perleido sūnui Felipe VI.

Civiliniai teismai 2012 metais atmetė minimus prašymus remdamiesi karaliaus konstitucine neliečiamybe.

Juanas Carlosas atsistatydinęs prarado visišką neliečiamybę, bet parlamentas priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo senstančiam eksmonarchui suteikiama nauja teisinė apsauga, nors ji jo visiškai ir neapsaugo.

Dabar jis turės atsakyti Aukščiausiajam Teismui, kuris taiko aukštus standartus dėl įrodymų.

A.Solos Jimenezo, kuris dirba padavėju, byla buvo pirmas teisinis iššūkis buvusiam karaliui po to, kai jis prarado absoliučią teisinę neliečiamybę.

A.Sola Jimenezas, kuris buvo įvaikintas, daug metų tvirtina, kad jo biologinė motina, vieno gerai žinomo Barselonos bankininko dukra, galėjo turėti romaną su karaliumi dar prieš tai, kai jis vedė karalienę Sofią.

A.Sola Jimenezas ir belgų namų šeimininkė I.J.Sartiau Ispanijos žiniasklaidos dėmesio sulaukė 2012 metais, kai suvienijo jėgas ir pasidarė DNR testus, kurie rodo 91 proc. tikimybę, kad jie turi vieną bendrą tėvą.

I.J.Sartiau sako, kad aiškintis pradėjo po to, kai jos motina, vieną dieną pamačiusi karalių per televiziją, pasakė jai: „Šis vyras yra tavo tėvas“.

Jos tyrimas nuvedė ją prie A.Solos Jimenezo.

Neseniai interviu britų laikraščiui „The Sunday Times“ A.Sola Jimenezas sakė, kad nori tik pripažinimo.

„Neturiu kito pasirinkimo, tik spausti jį. Kiekvienas ispanas turi teisę žinoti, iš kur yra“, – sakė jis.