Taip Pentagonas planuoja reaguoti į naująsias Rusijos sukurtas sparnuotąsias raketas, kurios, anot JAV, pažeidžia 1987 m. pasirašytą sutartį dėl trumpojo ir vidutinio nuotolio raketų.

JAV Gynybos departamento vadovo pavaduotojas Brianas P. McKeonas informavo, kad svarstoma galimybė dislokuoti sparnuotąsias raketas, nes Rusija pažeidė sutartį dėl trumpojo ir vidutinio nuotolio raketų.

Kaip rašo „Business Insider“, B. P. McKeonas neįvardijo tikslių priemonių, kurių gali būti imtasi, tačiau nurodė, kad svarstomi įvairūs variantai.

„Šiuo metu Europoje neturime nuo žemės paleidžiamų sparnuotųjų raketų, nes ši sutartis jas draudžia, tačiau akivaizdu, kad šis variantas bus apsvarstytas“, - pareiškė B. P. McKeonas.

Šie sprendimai priimti posėdyje, skirtame Rusijos įvykdytiems sutarties pažeidimams. Šiame posėdyje dalyvavo JAV Kongreso Ginkluotųjų pajėgų komiteto Strateginių pajėgų pakomitečio ir Užsienio reikalų komiteto Kovos su terorizmu, Branduolinio ginklo neplatinimo ir prekybos pakomitečių nariai.

Nuo 1983 m. JAV oro pajėgos Europoje dislokavo nuo žemės paleidžiamas raketas su branduoliniu užtaisu BGM-109G, tačiau iki 1992 m. beveik visos šios raketos buvo sunaikintos. Likusios šešios raketos saugomos muziejuose.

Brianas P. McKeonas, defense.gov nuotr.
Šie B. P. McKeono komentarai dėl sutartį pažeidusios Rusijos – išsamiausia JAV prezidento Baracko Obamos administracijos pateikta informacija dėl galimo atsako į Rusijos vykdomus sutarties pažeidimus.

Formaliai Rusijos vykdomi sutarties pažeidimai atskleisti šių metų liepos mėn. pateiktoje kasmetinėje JAV Valstybės departamento ataskaitoje dėl ginklų panaudojimo.

Šioje ataskaitoje teigiama, kad Rusija gamina uždraustas nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias raketas.

JAV Valstybės departamento vadovo patarėja ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimais Rose Gottemoeller Kongreso posėdyje kalbėjo, kad JAV neketina atsisakyti sutarties dėl artimojo ir vidutinio nuotolio raketų ir toliau ketina daryti spaudimą Maskvai, kad ši ateityje laikytųsi šio susitarimo.

„Mums svarbu, kad JAV, mūsų sąjungininkų ir partnerių saugumo užtikrinimas būtų vykdomas pagal sutartį dėl artimojo ir vidutinio nuotolio raketų, todėl dėsime pastangas, kad Rusija laikytųsi šio susitarimo“, - patikino ji.

R. Gottemoeller patvirtino, kad Rusija per keletą įvykusių susitikimų ir pokalbių paneigė JAV jai mestus kaltinimus dėl naujų branduolinius užtaisus gabenti galinčių ir 500-5000 kilometrų atstumą įveikiančių raketų sukūrimo ir su šiomis raketomis susijusių bandymų.

Pagal artimojo ir vidutinio nuotolio raketų sutartį draudžiama naudoti šių parametrų balistines ir sparnuotąsias raketas.

R. Gottemoeller informavo, kad B. Obama parašė laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl ginklų susitarimo pažeidimų, o JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir JAV sausumos pajėgų štabo vadas generolas Martinas Dempsey šiuo klausimu daro spaudimą Rusijai.

R. Gottemoeller negalėjo tiksliai pasakyti, kiek laiko JAV ketina laukti prieš imdamosi veiksmų dėl šių pažeidimų, kurie, anot M. Dempsey, karine prasme yra reikšmingi.

Ji pridūrė, kad šiuo metu JAV svarsto galimybę imtis atsakomųjų priemonių, įskaitant priešraketinę gynybą, diplomatines priemones, ekonomines sankcijas ir atsakomąsias karines priemones, kurių gali prireikti ateityje.