Senatorė Dianne Feinstein, įtakinga Senato žvalgybos komiteto pirmininkė, remdamasi ataskaitoje surinktais įrodymais apkaltino CŽV „al Qaeda“ kalinių kankinimu, pažeidžiant teisėtas ribas.

JAV Senato ataskaitoje teigiama, jog CŽV po rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas vykdė „brutalias“ įtariamųjų terorizmu apklausas. Santraukoje, kurią perskaitė D. Feinstein, pranešama, kad CŽV klaidino amerikiečius dėl „sustiprintų tardymų“ efektyvumo.  Pasak ataskaitos, apklausoms buvo prastai vadovaujama, o per jas surinkta informacija būdavo nepatikima. Jungtinių Amerikos Valstijų Senato tyrėjai taip apkaltino CŽV „al Qaeda“ kalinių kankinimu, toli peržengiant teisėtas ribas.

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama anksčiau yra sakęs, kad, jo nuomone, šių apklausų technikos prilygo kankinimams.

Senato komiteto ataskaitą sudaro daugiau kaip 6 tūkst. puslapių. Joje remiamasi milžinišku kiekiu įrodymų, bet pati ataskaita yra įslaptinta: paskelbta tik 480 puslapių jos santrauka. CŽV ir daugelis aukšto rango JAV administracijos pareigūnų sako, kad ši programa buvo veiksminga ir padėjo išaiškinti ne vieną teroristų sąmokslą.

Senato Žvalgybos komitetas paskelbė naujus įtarimus dėl žiaurumo vienoje programoje, apie kurios nuožmias taktikas buvo surinkta daug įrodymų. Jie atskleidžia, kad agentūros medikai buvo sunerimę, jog kankinimų vandeniu metodai virto „beveik skandinimu“ ir kad agentūros pareigūnai taikydavo įtariamiesiems „rehidratavimo per tiesiąją žarną“ ir kitas skausmingas procedūras, kurioms niekada nebuvo pritarta, skelbia „The Washington Post“. 

Išslaptinta komiteto ataskaitos santrauka pirmą kartą atskleidžia išsamų visų 119 kalinių, laikytų CŽV nelaisvėje, sąrašą ir rodo, kad mažiausiai 26 asmenys buvo sulaikyti dėl klaidingai nustatytos tapatybės ar blogų žvalgybos duomenų.

„Aukštos vertės sulaikytuosius“ siuntė į slaptus kalėjimus

JAV Senato antradienį paskelbtoje ataskaitoje apie žiaurius tardymo metodus, kuriuos Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) naudojo po 2001 rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, nurodoma, jog „aukštos vertės sulaikytieji“ pirma būdavo siunčiami iškvosti į vadinamąsias juodąsias skyles, įkurtas įvairiose pasaulio vietose, o tik paskui perkeliami į Gvantanamo karinį kalėjimą Kuboje.

2007 metų Europos Parlamento ataskaitoje dėl leidimo 2003-2005 metų laikotarpiu įkurti savo teritorijose tokias „juodąsias skyles“ buvo apkaltintos Lenkija ir Rumunija.

Kaip įtariama, tokie slapti sulaikymo centrai dar galėjo veikti Lietuvoje, taip pat Tailande ir Afganistane.

Neįslaptintoje ataskaitos apie kankinimus versijoje informacija apie konkrečias „juodąsias skyles“ buvo cenzūruota.

Bet ataskaitoje cituojama viena telegrama, pasiųsta iš CŽV būstinės, dėl susirūpinimo, kurį vienoje šalyje sukėlė tokia „juodoji skylė“. Šios šalies pavadinimas dokumente yra užbrauktas juodai.

Toje šalyje dirbantis JAV ambasadorius kreipėsi į Valstybės departamentą su prašymu pateikti informaciją apie „juodosios skylės“ įkūrimą, tačiau CŽV nurodė ambasadoriui, jog tai „neįmanoma“.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, jog buvo oficialiai pripažįstama, kad CŽV „trūksta patirties“ tvarkyti tokius sulaikymo centrus.

Dokumente paminima, kad kvosti sulaikytuosius CŽV pasitelkė du psichologus, kuriems anksčiau niekada neteko dalyvauti tardymuose.

Respublikonai: CŽV metodai padėjo sučiupti teroristus

Respublikonų lyderis JAV Senate ir šios partijos narys Senato žvalgybos komitete antradienį primygtinai tvirtino, kad Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) tardymo metodai, atskleisti naujausioje ataskaitoje, suteikė informacijos, padėjusios sučiupti įtakingus teroristus ir sunaikinti Osama bin Ladeną.

„Šioje ataskaitoje esantys teiginiai, kurie tvirtina priešingai, yra tiesiog klaidingi“, – sakoma bendrame Senato respublikonų lyderio Mitch McConnello ir senatoriaus Saxby Chamblisso pareiškime; jiedu abu yra žvalgybos komiteto nariai.

Jiedu pakartojo ankstesnius pareiškimus, kritikuojančius tyrėjų ataskaitą, kuri, anot jų, sukelsianti „rimtų pasekmių“ JAV nacionaliniam saugumui.

JAV Senato ataskaitoje nurodoma, kad Georgo W.Busho laikotarpiu CŽV naudoti metodai įtariamiems „al Qaeda“ teroristams tardyti „nebuvo veiksmingi“.

Joje taip pat sakoma, kad CŽV tarnautojai naudojo tokią tardymo taktiką, kuri buvo „žiauri ir gerokai blogesnė“ negu patys apie tai prisipažindavo.

Senato žvalgybos komitetas teigia, kad CŽV „netiksliais“ tvirtinimais klaidino Baltuosius rūmus ir Kongresą apie slaptos programos naudingumą.

B. Obama: brutalūs JAV tardymo metodai nepasikartos

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama antradienį pažadėjo stebėti, kad žiaurūs JAV tardymo metodai nepasikartotų ir pridūrė, kad tokie metodai ne tik padarė didelės žalos amerikiečių interesams užsienyje, bet ir neatnešė naudos didžiulėms terorizmo prevencijos pastangoms.

B.Obamos raštiškas pareiškimas buvo paskelbtas atsakant į Senato ataskaitą dėl brutalaus įtariamųjų teroristų tardymo po 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių.

„Tikiuosi, kad šios dienos ataskaita padės mums palikti šiuos metodus ten, kur jie yra – praeityje“, – pareiškė B.Obama.

JAV prezidentas pažymėjo, kad Senato ataskaita atskleidžiama nerimą kelianti programa, pagal kurią naudoti sustiprinti tardymo metodai įtariamiesiems slaptuose kalėjimuose už Jungtinių Valstijų ribų.

„Visa tai sustiprina mano seniai turimą požiūrį, kad šie brutalūs metodai ne tik kad neatitinka mūsų tautos vertybių, bet ir netarnauja platesnėms kovos su terorizmu pastangoms ar mūsų nacionalinio saugumo interesams“, – pažymėjo B.Obama.

Tie metodai padarė didžiulės žalos Amerikos pozicijai pasaulyje, ir dėl jų sunkiau siekti JAV interesų su sąjungininkais ir partneriais, sakė jis.

„Štai kodėl aš ir toliau savo, kaip prezidento, autoritetu, stengsiuosi užtikrinti, kad mes daugiau niekada nebesigriebsime tokių metodų“, – pabrėžė B.Obama.

JAV ambasadose paskelbtas padidintas pavojus

JAV Senato komisija antradienį paskelbė itin prieštaringai vertinamą ataskaitą apie šiurkščius tardymo metodus „Al Qaeda“ įtariamiesiems.

JAV ambasadose paskelbtas padidintas pavojus, kai senatorė Dianne Feinstein pareiškė paskelbsianti minimo pranešimo santrauką 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku, nors JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry yra perspėjęs apie tikėtiną tokio paskelbimo poveikį.