NATO Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų (ISAF) jungtinis štabas, kuris buvo atsakingas už kovines operacijas, nuleido savo vėliavą, formaliai užbaigdamas savo misiją.

Aljanso ir JAV pajėgų Afganistane vadas JAV generolas Johnas F.Campbellas sakė, kad nuo šiol pereinama prie Afganistano saugumo pajėgų mokymo ir pagalbos misijos. Afganų pajėgos perėmė vadovavimą operacijose prieš Talibano sukilėlius nuo 2013 metų vidurio.

„Afganų saugumo pajėgos yra pajėgios, – pažymėjo J.F.Campbellas. – Joms reikia atlikti kai kurių pakeitimų vadovybėje – jie tai dabar daro; jos turi užtikrinti žmonių atskaitingumą.“

Nuo 2015 metų sausio 1 dienos tarptautinė koalicija Afganistane paliks 13 tūkst. karių kontingentą, kurį 2011 metais sudarė apie 140 tūkst. karių. Šiuo metu šalyje yra apie 15 tūkst. užsieniečių karių.

Misija baigiasi tuo metu, kai Talibano atakos intensyvėja. JAV prezidentas Barackas Obama neseniai leido JAV pajėgoms surengti operacijas prieš Talibano ir „al Qaeda“ kovotojus, išplėsdamas Amerikos pajėgų, liksiančių toje šalyje po šio karo pabaigos, misiją.

Smurtas Afganistane pirmadienį tęsėsi, kai vienas mirtininkas susisprogdino prie policijos skyriaus pietinėje Kandaharo provincijoje. Policija nukovė tris mirtininkus sprogdintojus, nurodė provincijos gubernatoriaus atstovas Samimas Akhplwakas, pridūręs, kad tikslus aukų skaičius kol kas nežinomas.

Pasak J.F.Campbello, Afganistano saugumo pajėgos – armija, policija ir vietos sukarintos struktūros – yra pajėgios užtikrinti saugumą šalyje, nors šiais metais aukų skaičius buvo rekordiškai didelis ir 6,5 proc. didesnis negu pernai: šiemet per kovos veiksmus žuvo 4 634, o 2013 metais – 4 350 žmonių. Nuo karo pradžios 2001 metais iš viso žuvoapie 3,5 tūkst. užsieniečių karių, tarp jų bent 2 210 amerikiečių.

Iki 10,8 tūkst. JAV karių liks Afganistane pirmuosius tris ateinančių metų mėnesius – tūkstančiu daugiau negu buvo planuota naujai misijai, pavadintai operacija „Ryžtingas palaikymas“ (Resolute Support). Didesnio JAV kontingento reikės, kol NATO partneriai dislokuos savo karius per naująją misiją, nurodė vienas Aljanso pareigūnas, pageidavęs neskelbti jo vardo.

Dėl to Afganistane esančių JAV karių skaičius iki gruodžio 31-osios tik menkai sumažės arba iš viso nepasikeis. Tačiau iki 2015 metų pabaigos bendras JAV karių skaičius Afganistane sumažės iki 5,5 tūkst., o iki 2016-ųjų pabaigos jų ten turėtų beveik nebelikti.

Pirmadienį surengta ceremonija buvo pirmoji iš dviejų, oficialiai užbaigsiančių NATO kovinę misiją Afganistane iki gruodžio 28 dienos.