Lenkija keičiasi, ji išgyvena didelę transformaciją“, – po ceremonijos rotušėje AFP sakė Robertas Biedronis, naujasis šalies šiaurėje esančio Slupsko meras.

Jis pripažino, kad jo išrinkimas gali sukelti neigiamą reakciją šalyje, kuri tebėra „monokultūrinė ir monoreliginė“, bet sakė, kad permainos yra „neišvengiamos“.

„Lenkija tęs atsivėrimą“, – pridūrė jis.

Lenkija yra viena religingiausių Europos šalių. 90 proc. jos gyventojų laiko save katalikais, tačiau vis mažiau jų sekmadieniais vaikšto į bažnyčią.

Per prisaikdinimo ceremoniją maždaug 100 tūkst. gyventojų turinčiame Slupske taip pat garsiai buvo perskaityti sveikinimo laiškai nuo šalies prezidento Bronislawo Komorowskio ir Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pirmininkės Anne Brasseur.

38 metų R. Biedronis priklauso mažai kairiųjų partijai „Tavo judėjimas“ (Twoj Ruch), bet rinkimuose su valdančiosios centristų Pilietinės platformos kandidatu varžėsi kaip nepriklausomas kandidatas.

Gėjų teisių gynėjas R.Biedronis kampaniją vykdė su šūkiu „Pagaliau permainos“ ir per antrąjį balsavimo ratą lapkričio 30-ąją gavo 57 proc. balsų.
R. Biedronis, kuris taip pat yra politologas, 2011-aisiais tapo pirmuoju homoseksualumo neslepiančiu Lenkijos parlamentaru. Tais pačiais metais lenkai į parlamentą išrinko ir translytę Anną Grodzką.

R. Biedronio programoje buvo numatyta nemokama prieiga prie interneto visame mieste, taip pat akcentuojamas energetikos efektyvumas.

Merą, kuris sakė, kad į darbą važinės dviračiu, šiemet savaitraštis „Polityka“ įtraukė į 10-ies geriausių lenkų parlamentarų sąrašą.

Apskritai pirmasis homoseksualumo neslepiantis Lenkijos meras, Marcinas Nikrantas, buvo išrinktas 2011 metais, 1,5 tūkst. gyventojų turinčiame Lesnevo kaime.