Nedidelio privataus lėktuvo "Cessna" pilotas ignoravo skrydžių kontrolierių nurodymus, įskrido į oro erdvę aplink Vašingtoną ir per 5 km priartėjo prie Baltųjų rūmų, pranešė pareigūnai. Tada lėktuvas apsisuko.

Pasirodžius šiam lėktuvui, pakilo du naikintuvai F-16, o tūkstančiai Baltųjų rūmų, Kapitolijaus ir Aukščiausiojo Teismo darbuotojų ir juose buvusių turistų skubiai išėjo į gatvę. Paskelbus apie pavojų, kurį Baltieji rūmai pavadino rimčiausiu incidentu nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios, pakilo ir JAV muitinės sraigtasparniai "Black Hawk".

Tačiau prezidentas George'as W.Bushas tuo metu važinėjosi dviračiu gamtos draustinyje kaimyniniame Merilande, ir apie kilusį pavojų jam buvo pasakyta, kai jis baigė važinėtis, maždaug 40 min. po to, kai pavojus buvo atšauktas.

"Buvo priimtas sprendimas, kad ši grėsmė prezidentui nepavojinga, nes jis buvo kitoje vietoje, ir taisyklės buvo taikomos žmonėms grėsmės rajone apsaugoti, - sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Scottas McClellanas. - Šioms taisyklėms (taikyti) nereikėjo jokių prezidento įgaliojimų".

"Atsižvelgus į tokias aplinkybes ir į tai, kad lėktuvas nuskrido nuo Baltųjų rūmų, buvo priimtas sprendimas informuoti prezidentą jam baigus važinėtis dviračiu", - pridūrė S.McClellanas.

Prezidento žmona Laura Bush ir tuo metu Baltuosiuose rūmuose viešėjusi buvusi pirmoji ponia Nancy Reagan buvo skubiai nulydėtos į saugią vietą Baltųjų rūmų teritorijoje. Viceprezidentas Dickas Cheney buvo skubiai evakuotas iš Baltųjų rūmų, sakė S.McClellanas.

Gynybos sekretoriui Donaldui Rumsfeldui apie incidentą buvo pranešta prieš pat vidurdienį (20 val. Lietuvos laiku), ir jis, klostantis įvykiams, galėjo "priimti bet kokius būtinus sprendimus", nurodė Pentagono atstovas Bryanas Whitmanas, kuris neatsakė į klausimus apie tokiais atvejais taikomas taisykles ir ar tarp tokių sprendimų galėjo būti įsakymas numušti pasiklydusį lėktuvą.

Du naikintuvai, kurie pakilo iš netoliese esančios Andrewso oro pajėgų bazės, pasivijo "Cessna". Keturiomis signalinėmis raketomis buvo atkreiptas piloto dėmesys, o tada oro erdvę pažeidęs lėktuvas buvo nulydėtas į netoliese - Frederike Merilando valstijoje - esantį nedidelį oro uostą, sakė pareigūnai.

Teritorinio saugumo departamento pareigūnai nurodė, jog Slaptoji tarnyba nustatė, kad oro erdvė tikriausiai buvo pažeista atsitiktinai ir kad dviem lėktuve buvusiems vyrams kaltinimai nebus pateikti.

Šiuos du vyrus apklausė tardytojai, ir po kelių valandų jie buvo paleisti, tačiau jiems vis tiek gali grėsti Federalinės aviacijos administracijos nuobaudos - licencijos galiojimo sustabdymas ir baudos iki 1,1 tūkst. JAV dolerių (3 tūkst. litų) už kiekvieną pažeidimą, pavyzdžiui, už įskridimą į draudžiamą oro erdvę, neatsakymą į pranešimą ir nežinojimą apie suvaržymus.

Lėktuvo savininkų ir pilotų tinklalapyje sakoma, kad juo iš Smouktauno Pensilvanijoje į aviacijos šventę Šiaurės Karolinoje skrido skrydžių instruktorius Jimas Sheafferis ir jo mokinys Troy Martinas, priklausantys Smouktaune įsikūrusiam 10 narių aviatorių klubui "Vintage Aero Club". Šiam klubui priklauso ir minimas lėktuvas.

Tačiau Kapitolijaus policininkai nerizikavo. "Išeikite, išeikite", - šaukė jie Kongreso nariams ir darbuotojams. Senatoriai, kurie tuo metu aptarinėjo kelių įstatymą, metė savo dokumentus ir išskubėjo iš posėdžių salės. Atstovų Rūmų nariai turėjo nutraukti prasidėjusį balsavimą.

Kapitolijaus policija senatorius, jų padėjėjus, lobistus ir žurnalistus evakavo stoties, esančios už maždaug dviejų kvartalų, link. Praeiviai per megafonus buvo raginami "laikytis atokiai nuo pastato".

Dėl šio incidento trumpam buvo sumažėjęs JAV akcijų kursas, o vyriausybės jungtinis valdymo centras nusiuntė perspėjimą Baltųjų rūmų darbuotojams, kuriame buvo rašoma: "Neišeikite iš pastato. Eikite į vidines patalpas ir žemesnius aukštus. Venkite langų".

Slaptoji tarnyba ir Kapitolijaus policija po 15 minučių pavojų atšaukė ir leido darbuotojams grįžti. Pilotams neleidžiama įskristi į oro erdvę, kurią po rugsėjo 11-osios atakų nustatė Federalinė aviacijos administracija. Jeigu perspėjimai ignoruojami ir lėktuvas lieka šioje oro erdvėje, jis gali būti numuštas.

Visi pilotai, turintys leidimus skristi virš Vašingtono, privalo skrydžių kontrolieriams pranešti specialius identifikavimo kodus. Dažniausiai tokie leidimai išduodami komercinių skrydžių pilotams. Po rugsėjo 11-osios atakų dėl įvairių priežasčių, pradedant juodligės ir baigiant bombų pavojumi, žmonės ne kartą buvo evakuoti iš įvairių Kapitolijaus pastatų.

2004 metų birželio 9-ąją evakuacija Kapitolijuje buvo pradėta dėl to, kad į uždraustą zoną įskrido lėktuvas, kuriuo į buvusio prezidento Ronaldo Reagano laidotuves skrido Kentukio gubernatorius.

Praėjusį mėnesį dalis Kapitolijuje dirbančių žmonių buvo evakuoti po to, kai prie pastato atsistojęs australas su dviem juodais lagaminais pareikalavo leisti jam susitikti su G.W.Bushu.