Rusijos nacionalinis antiterorizmo komitetas pranešė, kad per čečėnų sukilėlių išpuolį sostinėje Grozne ketvirtadienį taip pat buvo sužeisti 28 pareigūnai.

„Nusikaltėliai kaip visada (...) šovė į nugarą“, – „Interfax“ agentūra citavo V. Putino žodžius, pasakytus Čečėnijos prezidentui Ramzanui Kadyrovui.

„Jie neatakavo jūsų specialių padalinių, kovojančių su terorizmu. Jie užpuolė kelių policijos pareigūnus – žmones, kurių pareiga palaikyti tvarką keliuose ir užtikrinti normalų transporto funkcionavimą. Štai ką jie užpuolė“, – kalbėjo Rusijos vadovas.

Naktį į ketvirtadienį grupė Čečėnijos kovotojų, atvažiavusių trimis automobiliais, užpuolė kelių policijos postą Grozne. Paskui užpuolikai įsigavo į Spaudos rūmus, kur juos užblokavo pareigūnai.

Atsakomybę už ataką prisiėmė islamistų grupuotė „Kaukazo emyratas“.

Ataka pačiame Čečėnijos sostinės centre, ekspertų vertinimu, yra rimtas smūgis Kremliui. V. Putinas pareiškė: „Esu įsitikinęs, kad žinybos šiuos teroristus likviduos“.

Čečėnijos sostinėje Grozne per įžūlų islamistų išpuolį žuvo 20 žmonių

Čečėnijos sostinėje Grozne ketvirtadienį per įžūlų islamistų išpuolį ir nuožmias kautynes su saugumo pajėgomis žuvo 20 žmonių, sudegė centrinis miesto turgus.

Gerai ginkluoti sukilėliai užsibarikadavo mokykloje, o policija gyventojams liepė likti namuose kaip tik tuo metu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė savo metinę kalbą Federaliniame Susirinkime ir žadėjo įveikti smurtą Čečėnijoje.

V.Putinas yra žadėjęs nušluoti maištininkus Šiaurės Kaukaze, bet smurtas nesiliauja Čečėnijoje ir gretimose srityse; spalį Čečėniją sudrebino vieno mirtininko sukeltas sprogimas.

V.Putinas dėl išpuolio Grozne kaltino „teroristus“ ir išreiškė įsitikinimą, kad Čečėnijos teisėsaugos organai, „kaip tikri didvyriai“ deramai susitvarkys su išpuolio dalyviais.

„Esu tikras, (kad) vietos vaikinai, vietos teisėsaugos organai deramai susitvarkys. Būtent jie šiandien dirba dėl eilinio teroristų išpuolio likvidavimo“, – sakė V. Putinas.

Mieste aidėjo automatinių ginklų papliūpos ir galingi sprogimai, rodo vaizdo įrašai, paskelbti Rusijos žiniasklaidos ir socialiniuose tinkluose.

Šiaurės Kaukazo islamistų judėjimas „Kaukazo emyratas“ dėl šios atakos prisiėmė atsakomybę vaizdo įraše, kuris buvo paskelbtas tinklalapyje „Kavkaz Centr“. Kovotojai nurodė, kad šis išpuolis yra kerštas už „moterų musulmonių priespaudą“.

Kremliaus palaikomas Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas vaizdo ryšiu sakė V. Putinui, kad per kelias kautynių valandas nukauta 10 kovotojų, gatvėmis važinėjo šarvuočiai ir šaudė.

„Visi 10 banditų sunaikinti, – sakė R. Kadyrovas. – Deja, neišvengėme aukų, bet banditų ketinimai, jų sąmokslas įveikti“.

„Jums nėra ko gėdytis, nes jūs asmeniškai ir jūsų personalas veikė greitai ir profesionaliai, – sakė V.Putinas čečėnų lyderiui. – Asmeniškai dėkoju jums ir visiems teisėsaugos pareigūnams Čečėnijoje“.

Nacionalinis antiteroristinis komitetas nurodė, kad per kautynes dešimt policininkų žuvo, dar 28 buvo sužeisti.

V. Putinas vadino „tikrais didvyriais“ žuvusiuosius ir pažadėjo: „Mes niekada neužmiršime jų ir privalome suteikti visokeriopą pagalbą jų artimiesiems“.

R. Kadyrovas sakė, kad kovotojai ketino išpuolį surengti penktadienį, bet jų planas žlugo, kai ketvirtadienį paryčiais juos viename eismo kontrolės poste sustabdė kelių policija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)