„Tai niekaip nesusiję su reaktoriumi, jokio radiacijos nutekėjimo nėra“, – tikina Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministras Vladimiras Demčišinas, skelbia unian.net.

Avarija Zaporožės atominės elektrinės trečiame bloke nesusijusi su branduoliniu reaktoriumi, o „Energoatom“ deda visas pastangas, kad iki gruodžio 5 dienos visi pažeidimai būtų likviduoti.

Tai Kijeve surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje pareiškė šalies energetikos ir anglies pramonės ministras V. Demčišinas.

„Avarija įvyko Zaporožės atominės elektrinės trečiame bloke, elektros energijos išdavimo sistemoje. Tai su elektros energijos gamyba nesusiję. Dabar dedamos visos pastangos į remontą“, – pareiškė ministras.

„Energoatom“ vertinimu, blokas vėl dirbs nuo penktadienio, bandomieji paleidimai vyks šiandien-ryt. Tai niekaip nesusiję su reaktoriumi, jokio radiacijos nutekėjimo nėra“, – pažymėjo V. Demčišinas.

Anksčiau skelbta, kad Zaporožės atominės jėgainės blokas buvo išjungtas lapkričio 28 dieną 19 val. 24 min. vietos laiku suveikus elektros apsaugai, paskui pradėtas remontas.

Tačiau bloko atjungimas sukėlė elektros energijos trūkumą Ukrainos energetikos sistemoje, dėl ko iš dalies buvo išjungta elektros energija kai kuriuose šalies regionuose.

Vienoje įsikūrusi Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) nurodė kol kas negalinti pakomentuoti šio pranešimo. Pagal tarptautinę konvenciją, priimtą po Černobylio jėgainės katastrofos 1986 metais šalys privalo pranešti TATENA apie bet kokius branduolinius incidentus, galinčius paveikti kitas šalis.