Grynai simboliniu balsavimu Nacionaline asamblėja vadinami Prancūzijos žemieji parlamento rūmai ragina vyriausybę pripažinti Palestinos valstybę; tokį raginimą palaikė 339 parlamentarai, prieš jį buvo 151.

Nors ir būdamas neįpareigojantis Prancūzijos politikai, šis balsavimas tikriausiai suerzins Izraelį.

Didžiosios Britanijos parlamentas panašią rezoliuciją priėmė spalio 13 dieną, Ispanijos įstatymų leidėjai – lapkričio 18-ąją, o Švedija oficialiai pripažino Palestiną spalio 30-ąją.

Paryžius jau anksčiau leido suprasti, kad planuoja pripažinti Palestinos valstybę, „kai ateis laikas“, argumentuodama, kad dviejų valstybių sprendiniu pagrįstas Artimųjų Rytų konflikto užbaigimo scenarijus logiškai veda prie būtinybės pripažinti palestiniečių valstybę.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu prieš balsavimą perspėjo Prancūziją, kad tai būtų „didelė klaida“.

„Ar jie neturi, ką daugiau veikti tokiu metu, kai visuose Artimuosiuose Rytuose kapojamos galvos, tarp jų – ir Prancūzijos piliečio?“ – praėjusį mėnesį Jeruzalėje žurnalistams sakė jis, turėdamas omenyje turistą Herve Gourdelį, kuris džihadistų buvo sučiuptas Alžyre ir rugsėjį nužudytas.

Tačiau minimą pasiūlymą parengusi prancūzų socialistų parlamentarė Elisabeth Guigou sakė, kad tai yra „taikos ir draugystės žinia, skirta dviem tautoms, Izraelio ir palestiniečių“.

Izraelis įspėja apie pasėkmes

Prancūzijos parlamento balsavimas antradienį už Palestinos pripažinimą valstybe pakenks taikos procesui, ir neteisinga siųsti tokią žinią šiam regionui, perspėjo Izraelis.

„Izraelis yra įsitikinęs, kad balsavimas Nacionalinėje Asamblėjoje ... sumažins galimybę pasiekti susitarimą tarp Izraelio ir palestiniečių“, – sakoma Izraelio ambasados Paryžiuje pareiškime.

„Tokio pobūdžio sprendimai griežtina palestiniečių poziciją ir siunčia neteisingą žinią šio regiono žmonėms ir lyderiams“, – pažymima pareiškime.

Konflikto sprendimas bus pasiektas „tik sąžiningomis ir tiesioginėmis derybomis tarp šalių, o ne vienašališkomis priemonėmis, kurių imasi viena šalis ar trečiosios šalys“, – pabrėžia Izraelio ambasada.

Prancūzijos įstatymų leidėjai antradienį balsavo už pasiūlymą savo vyriausybei pripažinti Palestiną valstybe, grynai simboliniu veiksmu, panašiai kaip anksčiau pasielgta Didžiojoje Britanijoje bei Ispanijoje.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu praėjusį mėnesį perspėjo, kad Prancūzija, pripažindama Palestiną, padarytų „didelę klaidą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)