Pasiūlymas turėtų būti priimtas žemuosiuose rūmuose ir nors yra neįpareigojamas, Paryžius jau anksčiau leido suprasti, kad planuoja pripažinti Palestinos valstybę, „kai ateis laikas“, argumentuodama, kad dviejų valstybių sprendiniu pagrįstas Artimųjų Rytų konflikto užbaigimo scenarijus logiškai veda prie būtinybės pripažinti palestiniečių valstybę.

Šis balsavimas tikriausiai supykdys Izraelį, nors yra rengiamas po to, kai Didžiosios Britanijos parlamentas panašią rezoliuciją priėmė spalio 13 dieną, Ispanijos įstatymų leidėjai – lapkričio 18-ąją, ir kai Švedija oficialiai pripažino Palestiną spalio 30-ąją.

Valdančiųjų socialistų pateiktame tekste „Prancūzijos vyriausybė kviečiama Palestinos valstybės pripažinimu pasinaudoti kaip instrumentu siekiant galutinio šio konflikto sprendimo“.

Praėjusią savaitę Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas parlamentarams sakė, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba dirba dėl rezoliucijos taikos deryboms atnaujinti ir užbaigti.

„Dvejų metų galutinis terminas yra vienas iš dažniausiai minimų, o Prancūzijos vyriausybė gali sutikti su šiuo skaičiumi“, – sakė jis.

L.Fabiusas taip pat sakė, kad Prancūzija yra pasirengusi organizuoti tarptautines derybas savo teritorijoje, siekdama išjudinti pastangas užtikrinti taiką tame regione.

„Gali būti organizuota tarptautinė konferencija – Prancūzija yra pasiruošusi dėl to imtis iniciatyvos, o tose derybose (Palestinos) pripažinimas būtų įrankis ... galutiniam šio konflikto užbaigimui“, – nurodė prancūzų diplomatijos vadovas.

„Jeigu šios pastangos žlugs, jeigu šis paskutinis mėginimas pasiekti derybomis pagrįstą sprendinį nesuveiks, tuomet Prancūzija turės atlikti savo pareigą ir nedelsdama pripažinti Palestinos valstybę. Ir mes esame pasiruošę tai padaryti“, – pabrėžė L.Fabiusas, kuris nenurodė tokio pripažinimo termino.

Neseniai interviu AFP jis taip pat sakė, kad Prancūzija, „akivaizdu, tam tikru momentu pripažins Palestinos valstybę“.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu perspėjo Prancūziją, kad tai būtų „didelė klaida“.

„Ar jie neturi, ką geriau veikti tokiu metu, kai visuose Artimuosiuose Rytuose kapojamos galvos, tarp jų – ir Prancūzijos piliečio?“ – praėjusį mėnesį Jeruzalėje žurnalistams sakė jis, turėdamas omenyje turistą Herve Gourdelį, kuris džihadistų buvo sučiuptas Alžyre ir rugsėjį nužudytas.

Tačiau minimą pasiūlymą parengusi prancūzų socialistų parlamentarė Elisabeth Guigou sakė, kad tai yra „taikos ir draugystės žinia, skirta dviem tautoms, Izraelio ir palestiniečių“.