Iš rinkimų kovos išmestas, kaip įtariama, Rusijos finansuotas partijos „Tėvynė“ lyderis Renatas Usatis ir pats pabėgo į Maskvą. Jis sakė, jog bijo, kad jį sulaikys provakarietiška Moldovos valdžia.

Anot Moldovos liberalų demokratų partijos lyderio Vlado Filato, „Moldovos politinių veikėjų finansavimo iš Rusijos tikslas – perimti šalies politinę kontrolę, kad Moldova tenkintų Rusijos interesus. Ir taip būtų sustabdytas šalies judėjimas Europos link“.

Judėjimu Europos link patenkinti ne visi gyventojai. Dar vasarį 98 proc. Gagaūzijos regiono gyventojų balsavo, kad jie nori į Muitų sąjungą, o ne į Europą.

Prieš rinkimų kampanijos tylos dieną Gagaūzijos sostinėje Komrate, kur rumunų kalbą moka retas, provakarietiškos partijos dar bandė įtikinti vietos gyventojus balsuoti už valdančiosios koalicijos partijas, tačiau panašu, kad dauguma čia palaiko prorusiškas jėgas, ypač socialistus.

Autonominio regiono statusą Moldovoje turinčios Gagaūzijos politikai kaltina Baltijos šalis, kad jos išardė Sovietų Sąjungą, o tokių politikų paramą Rusija užsitikrina įsileisdama vyną tik iš Gagaūzijos, o ne kitų Moldovos regionų.

Tačiau ne tik Rusija kalta, kad dabartinė provakarietiška Moldovos koalicija turi tiek pat galimybių laimėti, kiek ir pralaimėti. Per ketverius metus valdantiesiems nepavyko pastebimai sumažinti skurdo ir korupcijos.

„Žmonėms žadėta, kad korupcija bus rimtai sumažinta, bet nieko neįvyko. Štai kodėl apklausos rodo, kad parama proeuropietiškoms partijoms tokia maža, jų reitingas toks žemas. Štai kodėl taip nepasitikima institucijomis“, – aiškina Moldovos viešosios politikos instituto direktorius Arcadie Barbarosie.

Moldavai sako, kad šalį valdo trys Vladai – turtingi politikai ir verslininkai, t.y., dabar koalicijoje esantys Filatas ir Plachatniukas bei komunistas Voroninas. Tad žmonės, nusivylę jais, gali balsuoti už socialistus, kurių reklamoje Vladimiro Putino veidas.

„Yra Rusijos Federacija ir Euroazijos regionas, kur sakoma aiškiai: mes pasirengę pirkti jūsų produktus. Eksportas reiškia darbo vietas. Ekonominiu požiūriu, trumpalaikėje ir vidutinėje perspektyvoje, europinė integracija neišspręs mūsų problemų kuriant darbo vietas“, – tvirtina Moldovos socialistų partijos lyderis Igoris Dodonas.

Tuo metu komunistai turėtų surinkti daugiausiai balsų, nors jų lyderis sako nekeisiąs provakarietiško šalies kurso. Tad analitikai neatmeta, kad dabartinės koalicijos partijoms teks draugauti su komunistais, kurių simbolikoje – pjautuvas ir kūjis.