H. Mubarakas buvo kaltinamas dėl 800 protestuotojų žūties per 2011 m. vykusius protestus.

86-erių H.Mubarakas į teismą Kairo priemiestyje buvo atskraidintas sraigtasparniu, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kartu su H. Mubaraku dėl žūčių per minėtas protesto demonstracijas kaltinami ir septyni buvę saugumo pajėgų vadai. Teisėjas Mahmudas Kamelis al-Rashidi pareiškė, kad vadai, tarp kurių yra ir buvęs vidaus reikalų ministras Habibas al-Adly, nekalti.

H. Mubarakas buvo nuverstas 2011-ųjų vasarį po 18 dienų sukilimo. Tuomet baigėsi tris dešimtmečius trukęs jo valdymas, bet prasidėjo neramumų laikotarpis, pasibaigęs jo įpėdinio islamisto Mohamedo Mursi nuvertimu pernai.

Verdiktą iš pradžių planuota skelbti rugsėjo 27 dieną, bet teisėjas Mahmudas Kamel al-Rashidiatidėjo šią procedūrą, paaiškinęs, kad tada dar nebuvo parengtas pagrindimas po papildomų nagrinėjimų, per kuriuos pateikta tūkstančiai bylos dokumentų.

H. Mubarakas 2012 m. jau buvo apkaltintas pagalba žudant protestuotojus ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos, bet vėliau procesas buvo atnaujintas.

Tačiau H. Mubarakas ir po išteisinamojo nuosprendžio neišeis į laisvę, nes gegužės mėnesį Kairo teismas nuteisė buvusį prezidentą trejiems metams nelaisvės už turto grobstymą. Jo sūnūs Gamalis ir Alaa buvo nuteisti po ketverius metus kalėjimo.

Visi nusteistieji apkaltinti išgrobstę 18 mln. dolerių, kurie buvo skirti prezidento rūmų renovacijai.

Nuverstas Egipto prezidentas Mubarakas sako nepadaręs „nieko bloga“

 Nuverstas Egipto prezidentas Hosni Mubarakas šeštadienį pareiškė „nepadaręs nieko bloga“, kai teismas atmetė jam inkriminuotus kaltinimus dėl žmogžudystės, susijusius su kruvinu protestų malšinimu 2011 metais.

„Nepadariau ničnieko bloga“, – jis sakė interviu privačiam transliuotojui „Sada El Balad“ iš karinės ligoninės, kurioje atlieka trejų metų laisvės atėmimo bausmę, paskirtą kitoje byloje dėl korupcijos.

Teismas taip pat atmetė buvusiam autokratiniam lyderiui iškeltą atskirą kaltinimą dėl korupcijos per pakartotinį šios bylos nagrinėjimą, kai ankstesnis procesas, kuriame H.Mubarakui buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, buvo pripažintas negaliojančiu dėl procedūrinių priežasčių.

„Kai išgirdau pirmąją nutartį, nusijuokiau. Pasakiau „Cha!“ – pasakojo H.Mubarakas, kalbėdamas apie 2012 metais paskelbtą nuosprendį.

Jis gyrė savo valdymą, trukusį 30 metų ir aptemdytą policijos smurto bei korupcijos, ypač per paskutinį dešimtmetį prieš perversmą.

Tikriausiai turėdamas omenyje ekonomikos augimą, eksprezidentas sakė: „Paskutiniai 10 metų davė daugiau rezultatų negu ankstesni 20, tai ir telefonai, ir kita – o tuomet jie atsigręžė prieš mus.“