Naująją sutartį taip pat griežtai sukritikavo NATO ir Europos Sąjunga (ES).

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas savo pranešime pareiškė, jog „vadinamoji sutartis“ neprisideda prie taikaus ir tvaraus Gruzijos krizės sprendinio, o Vakarų šalių karinis aljansas jos nepripažins.

ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini savo pranešime nurodė, kad ta sutartis pažeidžia Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą bei „daro žalą vykdomoms pastangoms stabilizuoti saugumo padėtį tame regione“.

Rusija ir Gruzija 2008 metais kariavo dėl Abchazijos ir kito separatistinio regiono – Pietų Osetijos, o tas konfliktas išprovokavo didžiausią krizę tarp Maskvos ir Vakarų šalių nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Po to karo Maskva pripažino Abchaziją ir Pietų Osetiją nepriklausomomis valstybėmis. Pirmadienį sutartis su Abchazija buvo pasirašyta praėjus vos septyniems mėnesiams po to, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą ir ėmėsi remti separatistus, kovojančius rytų Ukrainoje.

V.Putinas ir Abchazijos lyderis Raulis Chadžimba sutartį pasirašė Sočyje – Juodosios jūros kurorte, esančiame šalia Rusijos sienos su separatistiniu regionu.

Gruzijos užsienio reikalų ministrė Tamar Beručašvili pasmerkė tą pasirašymą kaip „žingsnį Abchazijos aneksijos, kurį įvykdys Rusijos Federacija, link“.

„To dokumento pasirašymas neigiamai paveiks saugumo padėtį okupuotose Gruzijos teritorijose, o vertinant platesniu kontekstu ir Europos saugumą“, – pabrėžė ministrė, pridūrusi, kad ta sutartis pažeidžia Gruzijos teritorinį vientisumą.

Pasak V.Putino, pagal pirmadienį pasirašytos sutarties sąlygas Rusija skirs 5 mlrd. rublių (313 mln. litų) Abchazijai, turinčiai apie 240 tūkst. gyventojų, kurių etninė sudėtis labai marga.

Sutartis, kurios tekstas buvo paskelbtas Kremliaus tinklalapyje, numato „bendrą gynybos ir saugumo erdvę“, taip pat įpareigoja Rusiją „saugoti Abchazijos Respublikos sieną su Gruzija“.

Naujasis susitarimas, kuris buvo pasirašytas iškilus „naujiems pasauliniams ir regioniniams iššūkiams bei grėsmėms“, numato, kad bet koks puolimas prieš Abchaziją būtų laikomas agresija prieš Rusiją, kuri tokiu atveju suteiktų karinę pagalbą.

Dokumentas įpareigoja Rusiją „visais įmanomais būdais“ skatinti gausėjančius Abchazijos tarptautinius ryšius ir siekti, kad tas regionas pelnytų tarptautinį pripažinimą.

Pagal šią sutartį taip pat bus kuriama bendra teisėsaugos sistema ir bendra ekonomikos bei muitų erdvė.

„Nustatėme naujus uždavinius ir ilgalaikius tikslus. Jie yra palaikomi svariu finansavimu“, – V.Putino žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Maskva taip pat sušvelnins sąlygas Abchazijos gyventojams įgyti Rusijos pilietybę, bet neišdėstė planų aneksuoti tą teritoriją.

Gruzijos prezidentas Georgijus Margvelašvilis šią sutartį vadino absurdiška ir nelogiška.

Kai kurie Gruzijos pareigūnai sako, kad V.Putinas dabar gali pasirašyti panašią sutartį su Pietų Osetija, kuri jau yra priklausoma nuo Rusijos finansinės ir politinės paramos, nors Maskvai tas regionas strategiškai ir geografiškai mažiau svarbus negu Abchazija.