Lietuva jau yra pareiškusi, kad sąjungos ir integracijos susitarimas pažeidžia tarptautinę teisę ir pačios Rusijos įsipareigojimus bei ragina Europą nelikti nuošalyje. Gruzijos opozicija yra protestavusi prieš per mažą vyriausybės dėmesį sutarčiai.

Rusija jau laiko kariuomenę Abchazijoje, kurią galutinai atplėšė nuo Gruzijos per 2008 m. karą. Ir iki tada Abchazija buvo atsiribojusi nuo Gruzijos, kai 10-ojo dešimtmečio viduryje per kruviną karą išvijo Gruzijos pajėgas ir tūkstančius gruzinų pabėgėlių.

Tačiau Abchazija, kitaip negu Pietų Osetija, iki šiol nesiekė prisijungti prie Rusijos – jos lyderiai nuolat kalbėjo apie savarankišką valstybę. Vis dėlto jos lyderis Raulis Chadžimba, išrinktas prezidentu rugpjūtį, kai pirmtaką nuvertė netikėtai surengtas protestas, pirmadienį kitapus sienos, Sočyje, su Rusijos vadovu turi pasirašyti sąjungos ir integracijos susitarimą, kuris numato gerokai glaudesnius ryšius, įsipareigojimą ginti vienam kitą ir galbūt net bendros kariuomenės steigimą. Pasak Tbilisio atstovų, tai faktiškai reiškia, kad Rusija aneksuoja Abchaziją.

Gruzijos vadovybė protestuoja prieš susitarimą, bet Tbilisis paskendęs vidaus politinėje krizėje, kai iš vyriausybės pasitraukė viena iš šešių partijų. Turtingiausio Gruzijos žmogaus remiamas prezidentas nesutaria ir su opozicija, kuri kaltina valdžią dėl per didelio nuolaidžiavimo Rusijai ir pernelyg vangios reakcijos į naujus agresyvius Maskvos žingsnius.

„Mes turėtume bendromis tarptautinėmis pastangomis pakeisti Rusijos požiūrį į privilegijuotųjų interesų sferą. Manau, mes visi, politikai ir visuomenė, turėtume būti vieningi, kai kilo Abchazijos ir Cchinvalo regionų aneksijos grėsmė. Aneksijos grėsmė mus turi vienyti, o ne skaldyti. Vienintelis atsakas į Rusijos veiksmus yra mūsų šalies euroatlantinė integracija“, – teigia Gruzijos prezidentas Georgijus Margelašvilis.

Tačiau opozicija neseniai surengė masišką protestą Tbilisio centre protestuodama prie valdžios vangų elgesį. Buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio judėjimas kaltina dabartinę vyriausybę nepakankamai šaukiantis Vakarų paramos.

Iš tiesų šiandieninis susitarimas, nors paskelbtas prieš mėnesį, beveik nebuvo pastebėtas Europos Sąjungos, kuri su Gruzija yra pasirašiusi Asociacijos sutartį, turinčią galioti ir Abchazijoje. Spalį Tbilisyje apsilankęs Lietuvos užsienio reikalų ministras paragino Europą nelikti nuošalyje.

Tačiau neaišku, kokį susitarimą pasirašys prezidentai. Rusijos tekstą Abchazija sušvelnino. Suchumio patvirtintame projekte kalbama nebe apie suderintą, o tik apie koordinuojamą užsienio politiką, ir nebe apie vieningą socialinę ir ekonominę erdvę, o tik apie bendrą.

Išbraukta galimybė Rusijos piliečiams lengviau gauti Abchazijos pilietybę. Ir kuriamą bendrą karinę grupę Abchazija nori matyti kaip atskirą junginį, nepriklausantį nė vienos iš pusių pajėgoms, be to, apriboti Rusijos įtaką jam.

Suchumis taip pat nori pasilikti teisę tvirtinti Rusijos karinius veiksmus Abchazijoje. Tačiau kai Rusija yra vienintelė R. Chadžimbos užtarėja, neaišku, kiek savarankiškumo jam šiandien pavyks išsaugoti.