Šios moters kovos lauku tapo Meksikos Tamaulipaso valstija, esanti netoli nuo JAV Teksaso valstijos Makaleno miesto. Tamoulipasas gerai žinomas dėl čia siautėjančio organizuoto nusikalstamumo.

Prievartavimai, pagrobimai, susišaudymai, padegimai, iš duobių iškasami lavonai – visa tai yra Tamaulipaso kasdienybė, tačiau retai kada apie tai pranešama žiniasklaidoje, kuri buvo nutildyta po prieš ketverius metus įvykusio valstybinio perversmo.

Du konkuruojantys Tamaulipaso karteliai – „Gulf Carter“ ir „Zetas“ – taria paskutinį žodį priimant sprendimą, kas bus spausdinama vietiniuose leidiniuose ir rodoma per vietinę televiziją, rašo „The Daily Beast“.

Dėl štai tokios situacijos vis daugiau šios Meksikos valstijos gyventojų socialiniuose tinkluose dalijasi informacija apie organizuotą nusikalstamumą ir vyriausybės dalyvavimą jame. Šie asmenys vadinami „visuomeniniais žurnalistais“, pritraukiančiais tarptautinės bendruomenės dėmesį inovatyviu socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ panaudojimu, tokiu būdu duodant atkirtį žiniasklaidos suvaržymui.

Felinos vardu pasivadinusi moteris buvo viena iš „Valor por Tamaulipas“ svetainės administratorių. „Valor por Tamaulipas“ („Drąsa Tamaulipasui“) – tai populiariausias pilietinis naujienų kanalas, kurio paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“ seka 100 tūkst., o „Facebook“ – net pusė milijono vartotojų.

Šio judėjimo paskyroje pateikiama tiek sensacinga, tiek ir specifinė informacija: čia talpinamos karinius ginklus laikančių organizuoto nusikalstamumo pasauliui priklausančių paauglių nuotraukos.

Taip pat šiose paskyrose talpinamos dingusių be žinios asmenų nuotraukos ir įspėjimai apie konkrečius smurto proveržius. Meksikos kariuomenė taip pat talpina šiose paskyrose pranešimus apie susirėmimus tarp karių ir narkotikų kartelių atstovų.

Felina skelbė pranešimus apie kylančius pavojus realiu laiku – žmonės siuntė jai informaciją, norėdami pasipriešinti karteliams. Taip pat moteris skelbė pranešimus, kuriuose prašė nusikaltimų aukų netylėti ir vykti į policiją, net jei dėl to prieš juos būtų imamasi atsakomųjų veiksmų.

Savaime suprantama, narkotikų platinimo tinklai norėjo atskleisti Felinos ir kitų kartu su ja „Valor por Tamaulipas“ dirbančių asmenų tapatybes. Prieš pusantrų metų kartelis Tamaulipaso valstijoje išdalijo skrajutes, kuriose buvo skelbiama, kad šio judėjimo administratorių pavardes atskleidusiam asmeniui bus sumokėta 45 tūkst. JAV dolerių (apie 120 tūkst. litų) suma.

Tuo pačiu metu internete paviešinti su šiuo judėjimu susijusių asmenų egzekucijų vaizdo įrašai. Judėjimo veikla buvo nutraukta ir jos vadovas išvyko iš Tamaulipaso valstijos, tikėdamasis, kad laikui bėgant pavojus sumažės, tačiau „Valor por Tamaulipas“ sugrįžus į internetines platybes, situacija tapo dar sudėtingesnė: šio judėjimo pasekėjų skaičius padidėjo keturis kartus, o pavojus iškilo ir vėl.

Spalio 8 d. „Valor por Tamaulipas“ socialiniame tinke „Twitter“ gavo štai tokią žinutę: „Esame labai arti daugelio iš jūsų, būk atsargi, Felina“. Nors siuntėjo profilis buvo tik priedanga, ši žinutė pasirodė esanti autentiška.

Tą dieną šio judėjimo nariai gavo ir daugiau žinučių su grasinimais.

„Valor por Tamaupilas“ įkūrėjas, kurio tapatybė neatskleidžiama, patikino, kad būtinybė saugoti slaptumą tapo didesnė nei kada anksčiau.

Vis dėlto Felina negalėjo elgtis kitaip. Anot šio judėjimo įkūrėjo, Felina darydavo viską, ką tik galėjo, jei kam nors reikėdavo pagalbos: ji rinkdavo pinigus, rengdavo kraujo donorystės akcijas, padėdavo žmonėms rasti būstą už prieinamą kainą, parūpindavo nemokamą medicininę pagalbą.

Ji išklausydavo, tačiau nepaisydavo kolegų įspėjimų, kad dėl viešo profilio jos tapatybė gali būti atskleista. Judėjimo, kuriam priklausė Felina, vadovui dėl jos nepaklusnumo teko pašalinti ją iš svetainės administratorių sąrašo.

Nepaisant to Felina ir toliau socialiniuose tinkluose dalijosi pranešimais apie pavojų, naudodama saitažodį #ReynosaFollow. Spalio 16 d. pasirodė štai tokia Felinos žinutė:

„Zetas“ kartelis
„Draugai ir šeimos nariai, mano tikrasis vardas – Maria del Rosario Fuentes Rubio. Esu gydytoja. Šiandien mano gyvenimas baigėsi.“

Vos po kelių sekundžių pasirodė dar viena žinutė, kurioje moteris įspėja draugus ir šeimos narius nekartoti jos klaidos ir nenaudoti socialinių rinklų pranešimams apie organizuotą nusikalstamumą skelbti, nes tai daryti nėra jokios prasmės.

Vėliau pasirodė dar viena žinutė, kurioje ji įspėja savo pasekėjus ir tris iškiliausius bendražygius, kad kartelis yra arčiau, nei jie mano. Vėliau moters profilyje patalpintos dvi nuotraukos: pirmojoje nuotraukoje vidutinio amžiaus moteris žvelgia tiesiai į vaizdo kamerą, o antrojoje ta pati moteris jau guli ant nešvarių grindų su šautine žaizda veide.

„Valor por Tamaupilas“ lyderis patvirtino, kad moteris nuotraukose – tai Felina.

Kaip gi buvo atskleista Felinos vardu pasivadinusios moters tapatybė? Įtariama, kad iš pradžių ji buvo pagrobta dėl visai kitos priežasties.

Tierra Santa ligoninės darbuotojai matė ginkluotus vyrus, kurie šią moterį pagrobė kartu su dar dviem kolegomis.

Kaip rašo „Zocalo Magazine“ leidinys, tai galėjo būti kerštas už 4-erių metų berniuką, kurio tėvai į medikus kreipėsi tos pačios dienos rytą.

Remiantis žiniasklaidoje pateikiama informacija, M. del Rosario suleido vaikui vaistų prieš nugabenant jį į ligoninę, tačiau pakeliui berniukas mirė.

Moters mobiliajame telefone pagrobėjai pamatė jos „Twitter“ profilį ir suprato, kad ši moteris – tai Felina. Tada pagrobėjai ją nužudė, o pasinaudoję jos telefonu, terorizavo jos pasekėjus, rašydami žinutes ir talpindami šokiruojančias nuotraukas.

Tamaulipaso prokuratūra patvirtino, kad dieną prieš socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodant šioms nuotraukoms, buvo pranešta apie pagrobtą gydytoją Marią del Rosario Fuentes Rubio. Šiuo metu vis dar atliekamas tyrimas dėl pagrobimo, nes nuotraukose užfiksuotos moters kūnas kol kas nėra rastas.

„Valor por Tamaulipas“ įkūrėjas išreiškė apgailestavimą netekus „angelo, kuris atidavė viską: savo gyvybę, ateitį, saugumą ir ramybę. Visa tai ji atidavė dėl gerų žmonių“.

„Nusikaltėliai nežino, kad ji yra mūsų širdyse, todėl ji niekada neleis mums pasiduoti, kovojant su organizuotu nusikalstamumu. Ji niekada nepasiduotų ir labai nuliūstų sužinojusi, kad bent vienas iš tų, kuriems ji padėjo, pasidavė.“