Indianos universiteto sociologai daugiau kaip tūkstančio žmonių paklausė, kaip jie galėtų pasijusti parke pamatę už rankų susikibusias, į skruostus ar prancūziškai besibučiuojančias poras.

97 proc. heteroseksualių respondentų sakė, kad jiems nekiltų problemų dėl heteroseksualių porų susikabinimo rankomis viešumoje, bet tik 62 proc. pritartų tokiam gėjų vyrų elgesiui.

95 proc. respondentų pritarė tam, kad vyrai ir moterys bučiuotų vieni kitiems į skruostus, bet jeigu pora būtų du vyrai, toks dalykas būtų priimtinas 55-iems proc. apklausos dalyvių.

Tuo tarpu 50 proc. respondentų pritartų tam, jei heteroseksuali pora viešai bučiuotųsi prancūziškai, bet tik 22 proc. galvojo, kad tai būtų priimtina gėjų atveju.

Pritarimas lesbiečių poroms buvo truputį didesnis, atitinkamai 75, 72 ir 26 procentai, bet vis tiek yra mažesnis nei heteroseksualių porų atžvilgiu.

Pagrindinis tyrimo autorius Longas Doanas sakė, jog šios išvados atskleidžia vis dar išliekančias išankstines nuostatas dėl gėjų ir lesbiečių, nepaisant jų didelių pasiekimų santuokų lygybės srityje.

„Gėjų teisių negalima iškart matuoti visuomenės pritarimu tos pačios lyties asmenų santuokoms. Požiūris į tos pačios lyties asmenų poras yra sudėtingesnis“, – elektroniniame laiške AFP rašė šis doktorantas.

„Daugiau kaip 50 proc. amerikiečių remia tos pačios lyties asmenų santuokas“, – sakė L.Doanas, kuris atlikdamas savo tyrimus didžiausią dėmesį skiria tam, kaip emocijos gali palaikyti nelygybę visuomenėje.

„Tai nepaprastas paramos padidėjimas nuo to, kas buvo prieš kelerius metus, bet ką tai reiškia kalbant apie Amerikos lygybės idealus?“ – klausė jis.

Vienas dalykas nustebino L.Doaną ir jo kolegas: kai kuriais atvejais gėjai ir lesbietės net mažiau pritardavo viešam tos pačios lyties asmenų meilės demonstravimui.

Pavyzdžiui, 45 proc. respondentų gėjų manė, kad priimtina heteroseksualioms poroms bučiuotis prancūziškai, bet tik 39 proc. manė, kad taip turėtų elgtis ir gėjai vyrai.

Tai gali būti susiję su nuogąstavimais gėjų bendruomenėje, kad toks elgesys gali provokuoti puldinėjimą ir nusikaltimus iš neapykantos, sakė L.Doanas, kurio tyrimo išvados skelbiamos „American Sociological Review“ gruodžio numeryje.

Amerikiečių parama santuokų lygybei nuo 2012 metų gegužės nuolat yra didesnė nei 50 proc., rodo „Gallup“ apklausos.