Planuota, kad Paryžius pirmąjį iš dviejų „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų perduos Rusijai spalį, bet dėl Ukrainos krizės Vakarų šalių priešpriešai su Maskva padidėjus labiausiai nuo Šaltojo karo, Prancūzija atidėjo tą perdavimą, baimindamasi užrūstinti savo sąjungininkus.

Tačiau Prancūzijai gresia milžiniškos baudos, jeigu ji neįvykdys 1,2 mlrd. eurų (4,14 mlrd. litų) vertės kontrakto, o praeitą savaitę Rusija perspėjo, kad Paryžiaus laukia rimti padariniai, jeigu pirmasis laivas nebus perduotas iki lapkričio pabaigos.

P.Klimkinas, duodamas interviu naujienų agentūrai AFP, sakė, kad Kijevas griežtai nusistatęs prieš tą pardavimą, kai rytų Ukrainoje vyksta ginkluotas konfliktas tarp Rusijos remiamų sukilėlių ir vyriausybės pajėgų, nusinešęs jau per 4,1 tūkst. gyvybių.

„Tikiu, kad Prancūzijos valdžia, kaip visada išradinga ir įsipareigojusi, turėtų rasti būdą perduoti „Mistral“ kitam subjektui, siekiant užtikrinti saugumą ir jo nepabloginti“, – pažymėjo P.Klimkinas.

„Turėtų būti vadovaujamasi tokiu principu, ir esu tikras, kad mūsų kolegos ir draugai prancūzai ras išeitį“, – pridūrė jis.

Jis konkrečiai nenurodė, kam Prancūzija galėtų parduoti tuos laivus.

Kai kurie analitikai kėlė prielaidą, kad tie „Mistral“ klasės laivai gali netgi būti pasiųsti į Krymą, kuriame bazuojasi Rusijos Juodosios jūros laivynas ir kurį Rusija kovą aneksavo, atplėšdama nuo Ukrainos. Tikėtina, kad tie laivai galėtų atlikti kokį nors vaidmenį konflikte dėl rytų Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)