P.Porošenka įsakė savo ministrų kabinetui pasirūpinti, kad per savaitę „liautųsi valstybinių įstaigų, institucijų ir organizacijų veikla tose teritorijose, kur vykdomos antiteroristinės operacijos“, sakoma įsake.

Įsakas taikomas mokykloms, ligoninėms, pagalbos tarnyboms, sakė naujienų agentūrai AFP vienas saugumo pareigūnų.

„Tai lemiamas žingsnis, žaidimai baigėsi, -pridūrė jis. - Visos struktūros, finansuojamos valstybės, bus išvestos iš ten. Ukraina nebefinansuos jų. Tai galioja mokykloms, vaikų darželiams, ligoninėms“.

Pasak JT, per septynis mėnesius kovų tarp Ukrainos pajėgų ir promaskvietiškų separatistų Ukrainos rytiniuose miestuose, kaip Doneckas ir Luhanskas, žuvo daugiau kaip 4 tūkst. žmonių.

Šis P.Porošenkos sprendimas paskelbtas tuo metu, kai Ukrainos neramumai yra Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių lyderių susitikimo darbotvarkėje Brisbane, Australijoje, kur Vakarų lyderiai stipriai spaudžia Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl paramos Ukrainos separatistams.

Rusija neigia dalyvaujanti šiame konflikte, kurį pavyko šiek tiek apraminti rugsėjį paliaubų susitarimu; jo laikantis, nutraukta kova frontuose, bet tęsiamas šaudymas iš artilerijos strateginėse vietose.

JTO: per mūšius Donbase žuvo daugiau nei 4 tūkst.

Daugiau nei 4 130 žmonių tapo karinės agresijos Donbase aukomis, skelbiama Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) humanitarinių klausimų ataskaitoje. Sužeistųjų kiekis – beveik 10 tūkstančių.

JTO pripažįsta, kad išankstiniai duomenys apie žuvusius ir nukentėjusius nėra tikslūs – realūs skaičiai gali būti gerokai didesni. Rugsėjį skaičiuota, kad žuvusių buvo apie 3,5 tūkstančio.

Ukrainiečių pajėgos apšaudytos daugiau nei 60 kartų

Per praėjusias savaites antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje Ukrainos karių pozicijos buvo apšaudytos 62 kartus, įvyko trys kariniai susidūrimai. Apie tai savo „Facebook“ paskyroje praneša ATO spaudos centras, rašo unian.net.

„Mirtina ugnis paglemžė septynių Ukrainos karių gyvybes, dešimt žmonių su įvairaus sunkumo sužeidimais atsidūrė medicinos įstaigose, kur jiems suteikiama kvalifikuota medicininė pagalba“, - teigiama pranešime.

ATO spaudos centras taip pat paskelbė informaciją apie per Ukrainos kontroliuojamų gyvenamųjų rajonų apšaudymą nukentėjusius civilius gyventojus: 2 žmonės žuvo, 4 sužeisti. ATO spaudos centras pažymi, kad sunkiausia situacija išlieka Debalceve: būtent ten užfiksuotas didžiausias ATO pajėgų apšaudymų kiekis.

„Naktį buvo apšaudomas Stanično-Lugansko rajonas. Iki vidurnakčio BM-21 „Grad“ minosvaidžiai apšaudė mūsų pajėgas. Nepaisant visko, naktis Donecko oro uosto rajone praėjo ramiai. Šio strateginio objekto apsauga sustiprinta papildomomis priemonėmis, „galinčiomis efektyviai pasipriešinti neteisėtiems ginkluotiems dariniams bet kuriuo paros metu ir esant bet kokioms oro sąlygoms“, - skelbiama pranešime.

ATO zonos Pietuose situacija stabili, dėl sudėtingų oro sąlygų nenaudojami bepiločiai orlaiviai.