„Mes vadovaujame kovai su Ebolos (viruso protrūkiu) Vakarų Afrikoje ir priešinimuisi Rusijos agresijai prieš Ukrainą, tai grėsmė pasauliui, ką pamatėme per pasibaisėtiną MH17 (reiso lėktuvo) numušimą“, – B. Obama teigė sakydamas kalbą Australijos mieste Brisbane, kur jis dalyvauja Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime.

Kanados premjeras Stephenas Harperis kategoriškai pareiškė, kad Rusija turi trauktis iš Ukrainos. Kanados ministras pirmininkas V. Putinui pasakė: „Vienintelis dalykas, kurį galiu jums pasakyti – privalote trauktis iš Ukrainos“

Tuo metu Kremliaus atstovas šeštadienį pareiškė, kad Rusija niekaip nesusijusi su pastaruoju kariniu suaktyvėjimu pietryčių Ukrainoje ir palaiko rugsėjį Minske sudaryto paliaubų susitarimo įgyvendinimą.
„Mes su tuo nesusiję“, – Kremliaus užsienio politikos padėjėjas Jurijus Ušakovas sakė žurnalistams per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Australijoje.

Rusijos delegacija šeštadienį susitiko su kitais ekonominės grupės BRIC lyderiais, kurie visi išreiškė palaikymą susidariusioje padėtyje, nurodė jis.

„Jie visi sakė, kad (Vakarų sankcijos Rusijai dėl krizės Ukrainoje) yra neteisėtos, kad jos pažeidžia Jungtinių Tautų chartiją ir trukdo ekonomikos atsigavimui. Mes ne patys iškėlėme šį klausimą. Tie lyderiai tai pasakė patys, be jokių užuominų iš mūsų pusės“, sakė J. Ušakovas.

Gali sugrąžinti „šaltojo karo“ nesutarimus

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moon pabrėžė, kad Rusijos, JAV ir Europos Sąjungos (ES) lyderiai per Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių susitikimą turi aptarti padėtį Ukrainoje.

JT generalinis sekretorius išsakė susirūpinimą, kad konfliktas rytinėje Ukrainoje gali sugrąžinti „šaltojo karo" laikų nesutarimus, pajėgius sugriauti kolektyvines pastangas išspręsti pasaulines problemas.

„Tebesitęsiantis konfliktas, įtampa ir smurtas Pietryčių Ukrainoje kenkia ne tik tarptautinei taikai ir saugumui, bet ir pasaulio ekonomikai. Tai gali sukelti pasaulinių padarinių visose sferose, todėl raginu lyderius, ypač JAV, Europos ir Rusijos vadovus, dalyvaujančius G20 susitikime, aptarti šį klausimą per Brisbane vykstantį viršūnių susitikimą", - sakė Ban Ki Munas per spaudos konferenciją Brisbane.

JT administracijos vadovas nurodė, kad visi nesutarimai, susiję su situacija Ukrainoje, „turi būti sprendžiami vadovaujantis Minsko protokolu ir memorandumu", suderintu Rusijos, ES ir Jungtinių Valstijų.

„Atėjo metas sąžiningai jį vykdyti", - pabrėžė generalinis sekretorius. Pasak jo, šalys „turi susiburti ir sureguliuoti visus klausimus harmoningai ir taikiai, per dialogą".

Per spaudos konferenciją Ban Ki Munas išvardijo pagrindinius iššūkius, su kuriais susidūrė tarptautinė bendruomenė.

„Sirijoje, Irake ir šiaurinėje Nigerijoje ekstremistinės grupės kontroliuoja dideles šalių teritorijas. Vienašališkos priemonės lemia, kad Palestinos ir Izraelio konfliktas atrodo vis sunkiau išsprendžiamas. O Europos širdyje Ukrainos konfliktas sukėlė nuogąstavimų, kad pasikartos "šaltojo karo" laikų nesutarimai, kurie gali niekais paversti mūsų kolektyvines pastangas išspręsti problemas", - sakė Ban Ki Munas.

JT generalinis sekretorius kalbėjo ir apie pasaulinius klimato pokyčius bei grėsmę, susijusią su Vakarų Afrikoje šėlstančia Ebolos viruso epidemija. Pasak jo, viruso plitimo tempai vis dar lenkia kovos su epidemija galimybes. 

„Aš raginu G20 šalis stiprinti pastangas siekti tikslo 70/70: izoliuoti ir gydyti 70 proc. užsikrėtusiųjų virusu ir kartu užtikrinti saugų 70 proc. ligos aukų palaikų palaidojimą", - kalbėjo pasaulinės organizacijos administracijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1747)