„Tai laukia kiekvieno, kam į galvą ateis grasinti Rusijai ir Čečėnijos tautai. Tai laukia kiekvieno, kas pralies musulmonų kraują“, – rašė R. Kadyrovas.

Praėjusią savaitę JAV žiniasklaida pranešė, kad JAV aviacijos pajėgos smogė Irake susirinkusiems „Islamo valstybės“ vadovams.

R. Kadyrovo įrašas „Instagram“

Pranešta, kad buvo sunkiai sužeistas „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakr al Bakhdadi.

JAV ginkluotųjų pajėgų vadovybė negalėjo patvirtinti, ar Abu Bakras al Bagdadis nukentėjo per antskrydį. Bet Amerikos kariškiai pranešė, kad per ataką buvo sunaikinta 10 automobilių, kuriuose galėjo būti islamistų vadeivų.

Ar tuo metu šiame vadovų susirinkime dalyvavo ir T. Batarišvilis, nėra žinoma. Manyta, kad jis būtų galėjęs pakeisti Abu Bakr al Bakhdadi jam mirus.

DELFI primena, kad rugsėjį teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistai internete išplatino vaizdo įrašą, kuriame grasino pradėti karą Čečėnijoje ir visame Kaukaze.

Islamistai grasino asmeniškai Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kaip Sirijos vadovo Basharo al-Assado sąjungininkui, aprūpinančiam jį ginklais ir karine technika.

Portale „YouTube“ atsiradusiame vaizdo įraše vienas iš maištininkų sėdi naikintuvo kabinoje „Islamo respublikos“ kontroliuojamame kariniame oro uoste Sirijos provincijoje Rakoje, Tabakos rajone.

Kitas maištininkas, sėdintis automobilyje, sako: „Tai žinia tau, Vladimirai Putinai, tai tavo lėktuvai, kuriuos atsiuntei Basharui, mes su Alacho malone išsiųsim juos tau, prisimink tai. Ir mes su Alacho leidimu išlaisvinsim Čečėniją ir visą Kaukazą! „Islamo valstybė“ yra ir bus, ir ji, Alachui leidus, plečiasi. Tavo sostas jau susvyravo, jam iškilo grėsmė ir jis grius mums atvykus pas tave. Su Alacho leidimu mes jau pakeliui“.

Teroristinė „Islamo valstybės“ grupuotė suaktyvėjo šių metų vasaros pradžioje ir užėmė didelę Sirijos ir Irako teritorijos dalį.

JAV ir Europos valstybės įvertina sugrįžtančių džihadistų keliamą pavojų, kurie ketina surengti išpuolius gimtuosiuose kraštuose, ir Artimuosiuose Rytuose kilusį sąmyšį, pereinantį ir į Kaukazo regioną. Tarp Rusijos, Irano ir Turkijos esantis regionas – tai painus įtampos kupinas tinklas: pastaruosius tris dešimtmečius šiame regione esančioje Čečėnijoje, Kalnų Karabache ir Gruzijoje buvo kilę smurto proveržiai.