Tos moterys, kurios buvo tarp daugiau kaip 80-ies operuotųjų, šeštadienį susirgo vadinamojoje šeimos planavimo stovykloje kaime centrinėje Čhatisgarho valstijoje. Indijoje tokios stovyklos reguliariai organizuojamos pagal seniai vykdomą populiacijos kontrolės programą.

Moterų mirties priežastis kol kas nėra aiški, bet pareigūnai sakė, kad joms pasireiškė toksinio šoko simptomai, galbūt – dėl nesterilios chirurginės įrangos ar užterštų medikamentų.

„Preliminarūs pranešimai rodo, kad skirti vaistai buvo suklastoti, o ... naudota įranga – surūdijusi“, – sakė vietos valdžios aukšto rango pareigūnas Siddharthas Komalas Singhas Pardeshi.

Šis incidentas yra skaudus smūgis premjerui Narendrai Modi, kurio partija „Bharatiya Janata“ valdo skurdžiame Čhatisgarhe. Premjeras, kuris yra pažadėjęs reformuoti Indijos sveikatos apsaugos sistemą, antradienį išreiškė susirūpinimą dėl šios tragedijos.

Operacijas atlikęs gydytojas R.K.Gupta yra kaltinamas tuo, kad su dviem padėjėjais apleistoje privačioje ligoninėje per vos kelias valandas operavo daugiau kaip 80 moterų, nors pagal vyriausybės rekomendacijas per dieną tokių operacijų galima atlikti iki 30-ies.

Vietos vyriausybė trečiadienį gydytojui iškėlė bylą dėl mirties sukėlimo per aplaidumą. Žiniasklaida pranešė, kad pats R.K.Gupta kaltina vaistus ir neigia padaręs kokių nors klaidų.

Iš Delio į Bilaspūrą tirti įvykio atvyko gydytojų grupė.

Kiaušintakių perrišimo procedūra yra laikoma rimta operacija, bet Indijos gydytojai dažnai viršija dienos limitą. Prieš tai, kai buvo parengtos rekomendacijos, būdavo pranešimų, kaip gydytojai atlieka ir po 200 tokių operacijų per dieną.

Visos operuotos moterys buvo paguldytos į ligoninę stebėti, 20-ies iš jų būklė yra kritinė, daugelio organizmai nereaguoja į gydymą.

Indijoje moterų sterilizavimo operacijų atliekama daugiau nei bet kurioje kitoje šalyje; sterilizacija Indijoje yra populiariausia gimstamumo kontrolės forma, o vyriausybė skiria lėšų ir kitais būdais skatina vyrus ir moteris pasidaryti tokią operaciją.

Indijos žiemą kai kas vadina „sterilizacijos sezonu“, kai oras vėsesnis ir sumažėja infekcijų rizika, o valstijų vyriausybės skuba vykdyti planus iki finansinių metų pabaigos kovo mėnesį.

Daug Indijos medikų mano, kad šios operacijos yra nežmoniškos ir grindžiamos planais, kyšiais bei prievarta.

Indija buvo pirmoji šalis pasaulyje, pradėjusi sąmoningo populiacijos mažinimo politiką.