Televizijos reportažuose buvo matyti, kaip Sh.Abe laukia, kol Xi Jinpingas sutiks jį Didžiojoje liaudies salėje Pekino Tiananmenio aikštėje. Tai buvo nukrypimas nuo įprasto protokolo, pagal kurį Kinijos lyderis jau būtų laukęs svečio. Xi Jinpingas nesišypsojo ir buvo sustingęs, kai spaudė Sh.Abe ranką, ir nieko nepasakė Japonijos premjerui, kai jie susitiko pirmąkart.

Xi Jinpingo ir Sh.Abe susitikimas buvo surengtas praėjus trims dienoms po to, kai Tokijas ir Pekinas sutarė imtis žingsnių tarpusavio ryšiams gerinti ir pademonstravo norą gesinti įnirtingus nesutarimus dėl ginčijamų salų Rytų Kinijos jūroje.

Kinija ir Japonija, antroji ir trečioji pasaulio ekonomikos, pastaruosius dvejus metus piktai ginčijosi dėl minėtų salelių, konkuravimo regione ir Japonijos okupacijos Antrojo pasaulinio karo metais palikimo Kinijoje.

Lyderių susitikimas, kuris vainikavo mėnesius trukusias užkulisines derybas ir praėjusią savaitę sudarytą diplomatų susitarimą, kuriuo buvo pademonstruotas noras atidėti į šalį teritorinį ginčą, atveria kelią žemesnio rango pareigūnų dialogui, įskaitant įstrigusias diskusijas ekonominiais klausimais.

„(Abiejų šalių) lyderiai susitiko ir atvirai apsikeitė nuomonėmis“, – Tokijuje sakė Japonijos vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga.

„Galvoju, kad buvo didelė pažanga naujai gerinant ekonominius ir įvairius (kitus) santykius tarp Japonijos ir Kinijos“, – sakė jis.

Sh.Abe ir Xi Jinpingas taip pat sutarė pradėti darbą dėl jūrų krizės valdymo, užkirsti kelią susirėmimams tokiu metu, kai abiejų šalių patruliniai laivai ir naikintuvai nuolat lydi vieni kitus netoli ginčijamų salelių Rytų Kinijos jūroje, kurias kontroliuoja Japonija ir į kurias taip pat pretenduoja Pekinas.

Ekspertai sakė, jog abi šalys sutarė, kad diplomatinių ryšių įšaldymas kenkia gyvybiškai svarbiems ekonominiams santykiams ir kelia netyčinio karinio susirėmimo, kuris gali įtraukti Jungtines Valstijas, pavojų. Japonijos tiesioginės investicijos Kinijoje per pirmuosius devynis šių metų mėnesius smuko daugiau kaip 40 procentų.

Pusvalandį trukęs susitikimas su Kinijos prezidentu buvo „pirmasis žingsnis“ kelyje į santykių pagerėjimą tarp dviejų didžiausių Azijos ekonomikų, pareiškė Japonijos premjeras.

„Tai buvo pirmasis žingsnis gerinant santykius ir sugrįžtant prie abiem pusėms naudingų ryšių, grindžiamų bendrais strateginiais interesais“, – sakė Sh.Abe žurnalistams Pekine, į kurį atvyko dalyvauti Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikime.

Kolumbijos universiteto profesorius Gerry Curtisas sakė, kad numanomas Xi Jinpingo sustingimas sveikinant Sh.Abe yra duoklė kinų visuomenei, kuri dar gerai prisimena brutalią japonų okupaciją karo metais.

„Xi turėjo rūpintis dėl to, kaip šis susitikimas buvo nušviečiamas Kinijoje, – sakė jis. – (Jei) atrodytų, kad jis sutinka savo geriausią draugą, (tai) turbūt nebūtų taip gerai priimta“.

Kinijos prezidentas Japonijos vyriausybės vadovui pareiškė, kad stabilūs dvišaliai ryšiai atitinka abiejų valstybių interesus, o santykių pagerėjimas yra bendras visos tarptautinės bendrijos noras.

Xi Jinpingas pasakė Sh.Abe, kad „istoriniai klausimai yra susiję su daugiau kaip 1,3 mlrd. kinų jausmais“, ir paragino japonų premjerą „toliau eiti taikaus vystymo keliu ir priimti išmintingą karinio saugumo politiką“, nurodė Kinijos užsienio reikalų ministerija.