Nuo praeitos savaitės visi norintys internete gali balsuoti už savo favoritę, dalyvaujančią grožio konkurse „2014 Misis Sankt Peterburgas“. Iš Buriatijos kilusi 25 metų Viktorija Maladajeva, Sankt Peterburge gyvenanti jau devynerius metus, greitai tapo viena iš konkurso lyderių. Rusijoje itin populiariame socialiniame tinkle „VKontakte“ dėl konkurso užvirė tikras karas.

„Moteris iš Buriatijos – Misis Sankt Peterburgas? Tiesiog juokinga. Niekas nepatikėtų“, – „VKontakte“ parašė kitos finalo dalyvės rėmėja Margo Gerškovič.

Į konfliktą internete įsitraukė ir dar vienas socialinės žiniasklaidos entuziastas Aleksandras Černomorcevas, kuris patalpino nuotrauką, kurioje įamžino prieš Kremlių nukreiptus Viktorijos pasisakymus, kuriuos ji „VKontakte“ paskelbė rugsėjo 19 dieną. Iš Buriatijos kilusi jauna moteris minėtame komentare kritikuoja Kremlių dėl bandymų pažaboti žiniasklaidos ir interneto laisves, o Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną vadina „blogiausiu dalyku, kuris nutiko Rusijai nuo pat XX amžiaus 6-ojo dešimtmečio“.

„Dar kartą parodėme esantys Trečiasis Pasaulis“, – parašė V. Maladajeva, kreipdamasi į „kvailus žmones“, leisdama akivaizdžiai suprasti, kad šiuo žodžius skiria V. Putino šalininkams.

V. Maladajeva neneigia parašytų žodžių, kurie iš socialinio tinklo šiuo metu pašalinti.

Vėliau Rusijos žiniasklaida citavo grožio konkurso dalyvės pasisakymą, kuriame ji tvirtina, kad jos „žodžiai buvo ištraukti iš konteksto“, siekiant ją parodyti kaip rusofobę, o A. Černomorcevą apkaltino „bandymu apšmeižti jos politines pažiūras ir tautybę“.

Internete grožio konkurso dalyvės komentarai sulaukė itin audringos reakcijos. Žmonės V. Maladajevai lipdo psichinės ligonės etiketę, kaltina „neapykanta rusams“, „padarius gėdą visam Sankt Peterburgui“ ir tapus „liaudies prieše“. Taip pat buvo siūlymų pašalinti ją iš konkurso.

Vienas iš „VKontakte“ bendruomenės narių Aleksandras Belopotanovas parašė: „Reikia jai nuskusti galvą ir įkišti į klozetą“. Kita narė Katia Sidorovič patį A. Černomorcevą apkaltino kurstant etninę neapykantą ir paprašė administratorių jį užblokuoti. 

„Asia Russia Daily“ žurnalistas Jevgenijus Chamaganovas ėmė ginti grožio konkurso dalyvę.
„Jau seniai neskaičiau tokių apgailėtino fašizmo pavyzdžių, kuriuos paskatino pasipiktinimas, kodėl moteris neturi „teisingos nuomonės“, – teigia žurnalistas.

V. Maladajeva savo rėmėjus paragino ignoruoti pilamą purvą ir savo įsitikinimų neišsižadėjo.
„Nejaugi aš parašiau, kad „nekenčiu rusų“ ar ką nors panašaus? Tai pasibjaurėtini interneto trolių prasimanymai. Draugai, ignoruokite šias nesąmones. Buvau pasirengusi sulaukti neigiamų vertinimų, tačiau ne tiek daug ir ne tokių bjaurių“, – savo paskyroje socialiniame tinkle parašė grožio konkurso dalyvė.

Konkursas „Misis Sankt Peterburgas“ šiemet vyksta jau penktą kartą. Konkurso dalyvės privalo būti ištekėjusios ir turėti vaikų. Be to, būti ne mažesnės nei 168 centimetrų. Nugalėtoja paaiškės lapkričio 6-osios vakarą.

Viktorija Maladajeva, „Vkontakte“ nuotr.