JAV lyderis neprisiėmė tiesioginės atsakomybės už savo Demokratų partijos didžiulį pralaimėjimą, kai jos oponentai sugebėjo paversti šiuos rinkimus prezidento politikos atmetimu.

„Didžioji senoji partija“ perėmė kontrolę Senate, sustiprino savo daugumą Atstovų Rūmuose ir paveržė iš demokratų kelis svarbius valstijų gubernatorių postus, o B.Obama pripažino, kad šie rinkimai buvo „gera naktis“ respublikonams.

„Visiems, kurie balsavo – noriu, kad žinotumėt, jog jus girdžiu“, – sakė B.Obama.

Kongreso respublikonų lyderiai sakė, kad naujos sudėties parlamentas sutelks dėmesius į darbo vietų kūrimą ir ekonomiką, taip rūpinsis, kad būtų atšauktas vienu iš svarbiausiu B.Obamos politinių pasiekimų laikoma sveikatos apsaugos sistemos reforma, žinoma kaip „Obamos apsauga“ (Obamacare) ir suteikusi medicinos draugimą milijonams jo anksčiau neturėjusių žmonių.

„Taip pat svarstysime teisės aktus, turinčius padėti apsaugoti ir išplėsti besiplečiantį Amerikos energetikos pakilimą ir palaikyti inovatyvias iš dalies valstybės finansuojamas mokyklas visoje šalyje“, – Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris ir būsimasis Senato daugumo lyderis Mitchas McConnellis rašo straipsnyje, kurį trečiadienį paskelbė dienraštis „The Wall Street Journal“.

Demokratai, sugniuždyti savo triuškinamo pralaimėjimo, buvo palikti patylomis mąstyti, kur buvo padaryta klaida.

Tačiau kai kurie respublikonai pripažino, kad turės ieškoti galimybių bendradarbiauti su B.Obama, kad susikurtų veiksmingų Kongreso lyderių reputaciją prieš 2016 metų prezidento rinkimus.

Per ilgą Baltųjų rūmų spaudos konferenciją B.Obama tvirtino esantis „nusiteikęs dirbti su naujuoju Kongresu, kad tolesni dveji metai būtų kiek įmanoma vaisingesni“.

Abi šalys pažymėjo, kad pastangos patvirtinti mokesčių reformas ir dvi įstrigusias tarptautines sutartis gali tapti sritimi, kur abi stovyklos galėtų bendradarbiauti.

B.Obama sakė taip pat prašysiantis naujojo Kongreso pagalbos kovoje su plintančiu Ebolos viruso protrūkiu Vakarų Afrikoje, taip pat pastangose sustiprinti JAV vadovaujamą karinę koaliciją, mėginančią sutriuškinti džihadistus Irake ir Sirijoje.

Nors ir nebegalės tikėtis tvirto įstatymų leidėjų palaikymo paskutinius dvejus savo kadencijos metus, B.Obama sakė spausiantis, kad būtų priimta planuojama imigracijos reforma.

Jis sakė šiais metais paskelbsiantis atitinkamų įsakų administracijai, nelaukdamas naujos sudėties Kongreso pastangų parengti nuodugnią abiejų partijų sutarimu pagrįstą imigracijos reformų programą.

„Mojavimas raudona vėliava priešais bulių“

„Mano vykdomosios valdžios veiksmai ne tik neleis jiems priimti įstatymo, kuris pakeistų tuos veiksmų, bet ir turėtų paskatinti juos iš tiesų kažką nuveikti“, – teigė B.Obama.

Tokia pozicija žada konfrontacija su Kongreso lyderiais. M.McConnellis prieš prezidento spaudos konferenciją sakė esantis pasiruošęs bendradarbiauti su B.Obama, bet perspėjo susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų.

Paskelbti prezidento įsaką dėl imigracijos nelaukiant balsavimo Kongrese prilygtų „mojavimui raudona vėliava priešais bulių“, M.McConnellis sakė žurnalistams Kentukyje.

Nors B.Obama tvirtino optimistiškai vertinantis Amerikos ateitį, antradienį balsavusių rinkėjų apklausos patvirtino pesimistines nuotaikas visuomenėje, kurias sugebėjo išnaudoti kai kurie respublikonų kandidatai.

Rinkėjai įsitikinę, kad šalis eina netinkama kryptimi, taip pat skeptiškai vertina prezidento ir demokratų galimybes pataisyti padėtį.

Bent vienas įtakingas demokratų pareigūnas – Senato daugumos lyderio Harry Reido biuro vadovas – užsiminė, kad B.Obama nesugebėjo įtikinti rinkėjų balsuoti už jo partiją.

Užuot tiesiogiai atgailavęs dėl nesėkmės rinkimuose, B.Obama pažymėjo, kad daugelis Amerikos visuomenės sluoksnių yra nusivylę Vašingtonu, „o mane, prezidentą, teisingai laiko atsakingu už tai, kad nuveikčiau daugiau ir kad viskas tinkamai veiktų“.

„Akivaizdu, kad respublikonams buvo gera naktis ir kad jie nusipelnė pagyrimo už surengtas geras kampanijas, – sakė B.Obama. – Tai pasakęs, palieku jus ir apžvalgininkams profesionalams išnagrinėti rezultatus.“

Jo tonas labai skyrėsi nuo buvusio prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) pareiškimo, kad jis prisiima „atsakomybę“, kai demokratai neteko kontrolės abiejuose Kongreso rūmuose prieš 20 metų.

„Neigia“ rinkimų rezultatus

B.Obama sakė „vertinsiantis idėjas ne pagal tai, ar jos pateiktos respublikonų, ar demokratų, o pagal tai, kad jos veiks Amerikos žmonių labui“.

Tačiau jis pakartojo, kad pasinaudos teisėmis blokuoti bet kokį įstatymą, kuriuo būtų mėginama atšaukti istorinę sveikatos apsaugos reformą – anot prezidento, pradėjusią gerai veikti milijonų žmonių naudai.

„Pastangų, kurios atimtų sveikatos apsaugą iš 10 mln. žmonių, kurie dabar ją turi, ir milijonų kitų, kurie turi galimybę ją užsitikrinti, mes neketiname palaikyti“, – pabrėžė B.Obama.

Bet jis pripažino išnagrinėsiantis respublikonų pasiūlymus atlikti „atsakingų pakeitimų“ jau priimtuose teisės aktuose.

70 minučių trukusi B.Obamos spaudos konferenciją, per kurią prezidentas retkarčiais atrodydavo gana vangus, sulaukė neigiamo įvertinimo iš Respublikonų nacionalinio komiteto, kuris tvirtino, kad valstybės vadovas „neigia“ rinkimų rezultatus.