Apie tai prakalbta todėl, kad į Kanadą vykusioje Prancūzijos delegacijoje buvo ir diplomatinis laivų statybos įmonės DCNS prezidento patarėjas, o būtent ši įmonė stato laivus „Mistral“.

Anksčiau užsakymą šiems laivams pastatyti pateikė Rusija, tačiau dėl sankcijų Maskva šių laivų gali netekti. Remiantis šaltinių pateikiama informacija, Paryžius gali sustabdyti laivų perdavimą Rusijos valdžiai.

Kaip rašo newsru.com, Kanada planuoja diversifikuoti ginklų įsigijimo šaltinius. Be to, ši šalis pradėjo karinio laivyno ir pakrantės apsaugos pajėgų modernizavimo programą – tai taikos laikais precedento neturinti programa, kurios vertė siekia 28 mlrd. eurų (apie 97 mlrd. litų).

Šioje kanadiečių programoje dalyvauti tikisi ir įmonė DCNS – jau dabar pasirašyta sutartis dėl karinės technikos tiekimo. Remiantis oficialiais šaltiniais Kanadoje ir Prancūzijoje, Kanados kariuomenė, kurios ginkluote tradiciškai rūpinasi JAV įmonės, dabar ketina diversifikuoti savo partneres gynybos srityje.

Kol kas nėra aišku, ar Kanada pirks „Mistral“ tipo lėktuvnešius, tačiau šių metų gegužės mėn. pabaigoje senatorius Hugh Seagalas viešai pasiūlė Kanadai nupirkti šiuos karinius laivus, kad Prancūzijai netektų jų perduoti Rusijai.

Konservatyviųjų pažiūrų Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis remia griežtą poziciją Maskvos atžvilgiu. Jis jau anksčiau neslėpė džiaugsmo, kai Prancūzija laikinai sustabdė pirmojo laivo perdavimą Rusijai.

DELFI primena, kad Rusija praėjusią savaitę pareiškė, kad prieštaringai vertinamas Prancūzijos pastatyto karo laivo perdavimas įvyks lapkričio 14 dieną, tačiau statytojai nedelsdami paneigė, jog tokia data yra nustatyta, Paryžiui patiriant sąjungininkų spaudimą, kad ta sutartis būtų atšaukta.

Prancūzija patiria didėjantį pasipriešinimą dėl planuojamo dviejų „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo Rusijai, tvyrant įtampai dėl Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje.