Esami ir buvę JAV karinio oro laivyno karininkai leidiniui nurodė, kad rusų bombonešiai agresyviai tikrina tai, ką NATO vadina Europos oro erdve, stengdamiesi išsiaiškinti pavojaus signalų veikimo trukmę.

Nuo spalio 28 dienos NATO gynybos sistema aptiko ir sekė keturių rusų karinių lėktuvų grupių skrydžius virš Baltijos ir Šiaurės jūrų, Atlanto vandenynu ir Juodąja jūra. Spalio 29 d. norvegų naikintuvai F-16 susekė grupę rusų lėktuvų, kurią sudarė keturi bombonešiai Ту-95М Bear H ir keturi degalus gabenę lėktuvai Il-78.

Gigantiškas Ту-95М Bear H naudojamas kaip platforma leisti ilgo nuotolio raketą su branduoline galvute - ji gali pasiekti taikinį 1600 mylių atstumu.

Anot kai kurių karininkų, gali būti, kad bombonešiai skrido į konkrečius taškus su branduolinio užtaiso paleidimu

„Žinoma, tai įmanoma“, - pareiškė buvęs JAV oro laivyno generolas leitenantas Davidas Deptula, kuris anksčiau ėjo karinės žvalgybos vadovo pareigas. „Visiškai tikėtina, kad artimiausius dvejus metus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas imsis labiau agresyvių veiksmų Vakarų Europoje ir pasinaudos branduoline grėsme, stengdamasis išvengti NATO atsako“.

Tuo tarpu Markas Gunzingeris, buvęs karinio lėktuvo pilotas, dabar dirbantis oro pajėgų analitiku, mano, kad minėti incidentai su Rusijos bombonešiais, tėra eilinė provokacija ilgoje veiksmų sekoje. „Nematau šiame etape kokio nors konkretaus branduolinio ar konvencinio scenarijaus – greičiau, treniruotės ir provokacija“, - sakė M. Gunzingeris.

Tačiau Rusijos karinių oro pajėgų įsibrovimas turėtų jaudinti ne tik dėl branduolinių lėktuvų, bet ir dėl Rusijos nesilaikymo tarptautinių susitarimų dėl oro erdvės. Rusai ne tik nepateikė tolimesnio skrydžio plano, bet ir neatsakė į užklausas, kurios leistų juos identifikuoti civiliniams lėktuvams. Ši situacija galėjo virsti katastrofa – civilinio lėktuvo susidūrimu su rusų bombonešiu, rašoma publikacijoje.

Rusų bombonešių skrydžiai kalba apie tai, kad Rusija vėl įsitvirtina europietiškoje oro erdvėje. „Atrodo, kad Rusijai tai pavyksta, mažų mažiausiai, jiems pavyko apie save priminti ir mūsų sąjungininkai NATO turi atsakyti į rusų įsiveržimą. Tai destabilizuoja padėtį“, - leidiniui teigė aukštas pareigas einantis JAV pareigūnas.

Britų naikintuvai perėmė rusų bombonešius

Didžioji Britanija savo Karališkųjų oro pajėgų (KOP) naikintuvus pakėlė antrą kartą per šią savaitę, kad palydėtų Rusijos karo lėktuvus, kai vienas jų, bombonešis TU-95 (NATO klasifikacijoje vadinamas „Bear“), artėjo prie Jungtinės Karalystės oro erdvės.

Gynybos ministerija šeštadienį pranešė, kad KOP lėktuvai „Typhoon“ penktadienį pakilo iš bazės Losimute, Škotijoje, perimti rusų lėktuvų. Prie šio pranešimo pateiktuose atvaizduose matyti vienas lėktuvas, bet ministerija atsisakė atsakyti į klausimą, kiek lėktuvų buvo per šį incidentą.

Beje, panašus incidentas buvo ir trečiadienį.

Anksčiau šią savaitę NATO pranešė, kad virš Baltijos ir Šiaurės jūrų bei Atlanto vandenyno rusų kariniai lėktuvai skrido grupėmis – vyko didelio masto kariniai manevrai tarptautinėje oro erdvėje.

Įtampa tebėra didelė nuo kovo mėnesio, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. NATO lakūnai šiemet perėmė apie 100 rusų lėktuvų – tris kartus daugiau negu 2013 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (700)