Prezidentas ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją padėtį šalyje ir pažadėjo pradėti derybas su opozicija, pranešė vietinis radijas.

Šiuos neramumus sužadino 27 metus šalį valdžiusio prezidento ketinimas dar pratęsti savo valdžią.

Burkina Faso prezidentas Blaise'as Compaore
„Nepaprastoji padėtis paskelbta visoje šalies teritorijoje. Ginkluotųjų pajėgų vadas įpareigotas vykdyti šį sprendimą, kuris įsigalioja šiandien“, – sakoma pareiškime, kurį per radiją „Omega FM“ perskaitė diktorius.

„Aš paleidžiu vyriausybę nuo šios dienos, kad būtų sudarytos sąlygos pokyčiui. Aš raginu politinės opozicijos lyderius nutraukti protestus. Aš pažadu nuo šiandien pradėti derybas su visais veikėjais, kad krizė baigtųsi“, – nurodoma pareiškime.

Opozicijos lyderis: armija yra „su liaudimi“ prieš prezidentą

Tuo tarpu Benewende Sankara, ryškiausias opozicijoje autoritetas, sakė, planuojąs susitikti su dimisijos generolu Kouame Lougue, buvusiu gynybos ministru ir armijos vadu aptarti krizės. Opozicija protestuoja prieš planus leisti B.Compaorei pratęsti jo valdymą, kuris trunka jau 27-erius metus.

„Armija yra su liaudimi, – pasakė jis. – Opozicija reikalauja prezidento Blaise Compaore atsistatydinimo, kad įsivyrautų ramybė“.

Šimtai įtūžusių demonstrantų ketvirtadienį šturmavo Burkina Faso parlamentą, protestuodami prieš planus pakeisti konstituciją, kad prezidentas galėtų pratęsti  jau 27 metus trunkantį savo valdymą.

Policija leido ašarines dujas, mėgindama neleisti protestuotojams priartėti prie Nacionalinės Asamblėjos pastato sostinėje Vagadugu prieš balsavimą dėl kontroversiškų konstitucijos pataisų.

Tačiau apie 1,5 tūkst. žmonių sugebėjo prasiveržti per saugumo užtvarą ir pradėjo siaubti parlamentą, pasakojo naujienų agentūros AFP korespondentai.

Protestuotojai niokojo kabinetus, degindami dokumentus ir vogdami kompiuterinę įrangą, taip pat padeginėjo šalia pastato stovinčius automobilius.

Šalyje įtampa buvo padidėjusi jau kelias dienas, artėjant ketvirtadienį turėjusiam įvykti balsavimui dėl pataisų, kurios, kaip perspėjo Europos Sąjunga (ES), gali destabilizuoti šią Vakarų Afrikos šalį.

Stiprios policijos pajėgos ir kariai buvo sutelkti prie parlamento, kai opozicija anksčiau šią savaitę paragino rengti masinius protestus.

ES ragino vyriausybę nebesvarstyti tų teisės aktų, perspėdama, kad priešingu atveju gali „kilti pavojus ... stabilumui, tvariai plėtrai ir demokratijos pažangai“. Bendrija kvietė visas šalis susilaikyti nuo smurto.

„Spalio 30-oji yra Burkina Faso Juodasis pavasaris – kaip Arabų pavasaris“, – sakė jaunos ir įtakingos opozicijos partijos – Liaudies judėjimo už pažangą (MPP) – pareigūnas Emile'is Pargui Pare.