Lenkijoje gimęs 81 metų R.Polanskis, taip pat turintis Prancūzijos pilietybę, nuo 1978 metų yra ieškomas Amerikos policijos, kai pabėgo iš JAV prieš teismui paskelbiant nuosprendį dėl jo santykių su viena 13-mete.

Tačiau prokurorai Lenkijos pietiniame Krokuvos mieste paleido jį po apklausos.

„Prokurorai nusprendė, kad nebūtina suimti Romaną P.“ – Krokuvos apylinkės prokuratūros atstovė Boguslawa Marcinkowska sakė ketvirtadienį po R.Polanski apklausos, pridūrusi, kad jis įsipareigojo bendradarbiauti su Lenkijos pareigūnais.

JAV spaudė Lenkiją

Jungtinės Valstijos spaudė Lenkijos teisėsaugą suimti R. Polanskį, kai šis kino kūrėjas atvyko į Varšuvoje vykusį naujo žydų muziejaus atidarymą, ketvirtadienį pranešė įtakingas Lenkijos laikraštis.

Jungtinės Valstijos paprašė Lenkijos generalinės prokuratūros, kad filmų „Kinų kvartalas“ (Chinatown), „Pianistas“ (The Pianist) ir „Rozmari kūdikis“ (Rosemary's Baby) kūrėjas būtų sulaikytas, kad būtų galima organizuoti jo ekstradiciją, rašo dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Tas prašymas buvo atmestas, nes jis nebuvo išverstas į lenkų kalbą, nurodė laikraštis, remdamasis aukšto rango Teisingumo ministerijos pareigūno informacija.

Oficialiai nebuvo patvirtinta, kad toks JAV prašymas buvo gautas.

2010 metais Lenkijos generalinis prokuroras sakė, kad R.Polanskis negalėtų būti išduotas, nes pagal šalies įstatymus jo nusikaltimui yra sukakusi senatis.

Tačiau pagal Amerikos įstatymus jis vis dar gali būti patrauktas atsakomybėn, todėl režisierių būtų galima sulaikyti JAV prašymu, „Gazeta Wyborcza“ citavo vieną prokurorą.

Tačiau R.Polanskis jau grįžo į Prancūziją, kur jis dabar stato teatro vaidinimą „Vampyrų balių“ (Le Bal des Vampires).

2009 metais R.Polanskis buvo suimtas Ciuriche pagal panašų JAV prašymą, kai atvyko į Šveicariją atsiimti apdovanojimo viename kino festivalyje.

Galiausiai jam buvo leista grįžti į Prancūziją, kai ekstradicijos prašymas nebuvo patenkintas.

R.Polanskis anksčiau buvo privačiai apsilankęs Lenkijoje 2011 metais, tačiau šią savaitę įvykusio vizito, kai jis buvo parodytas televizijos dalyvaujantis Lenkijos žydų istorijos muziejaus atidaryme, negalėjo būti išlaikytas paslaptyje.