Komunistų partija nuodugniai kontroliuoja Kinijos parlamentą, policiją, prokuratūras ir teismų sistemą, ir vis didesnė problema partijai buvo pasipiktinimas plačiai paplitusia neteisybe.

Partijos vadovavimo palaikymo principo „turi būti laikomasi“ įgyvendinant įstatymo valdžią, sakoma partijos 16 tūkst. spaudos ženklų pareiškime, kurį paskelbė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Šis principas dokumente minimas pirmiau nei lygybė prieš įstatymą ir įstatymo valdžios palaikymas.

Minimas dokumentas buvo paskelbtas po partijos Centro komiteto 4-ojo plenumo.

Partijos lyderis Xi Jinpingas komentare, kurį drauge su sprendimu paskelbė „Xinhua“, sako, jog juo „aiškiai pasakoma, kad partijos vadovavimo (principo) laikymasis yra pamatinis socialistinės įstatymo valdžios reikalavimas“.

Policija Kinijoje dažnai išgauna prisipažinimus jėga, o vietos valdžios pareigūnai paprastai iš anksto nusprendžia verdiktus teismų bylose, kartais – dėl kyšių ar politinio spaudimo.

Xi Jinpingas sakė, kad šaliai „susirūpinimą kėlė neteisingi teismai ir korumpuoti teisėjai“, ir pridūrė, kad „kai kurie net pasinaudoja abiem pusėmis imdami pinigus ir iš atsakovo, ir iš ieškovo“.

„Xinhua“ citavo tokius Centro komiteto žodžius: „Pareigūnai, kurie kišasi į įstatymo įgyvendinimą, ... sulauks kriminalinių kaltinimų, jeigu jų elgesys sukels rimtų problemų, tokių kaip neteisėti nuteisimai“.

Analitikai yra sakę, kad tokios priemonės gali sumažinti neteisingų verdiktų dažnį, bet svarbiausias dalykas bus jų įgyvendinimas, be to, mažai tikėtina, kad jos bus taikomos politiškai opiose bylose, tokiose kaip disidentų ir buvusių pareigūnų baudžiamasis persekiojimas.