Generolas Žiema – pavojingiausias karys Rusijos kariuomenėje, jo sritis – kalnai sniego, apledėję keliai ir iki kaulų veriantis šaltis. Generolas Žiema nė karto nenuvylė Rusijos.

Labai greitai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas duos generolui Žiemai naują užduotį – ne užkirsti kelią invazijai, o padėti Rusijai kovoje prieš Ukrainą ir Vakarus. Juk ši krizė dar nesibaigė.

Kol mūsų dėmesys buvo nukreiptas į „Islamo valstybės“ formavimąsi Artimuosiuose Rytuose, V. Putinas finansavo naujos valstybės atsiradimą Europos žemyne.

Su trijų milijonų populiacija „Novorosija“ užima didelę teritoriją Donbaso regione Rytų Ukrainoje.

Šioje teritorijoje, kaip rašo straipsnio autorius Davidas Blairas, vadovauja promaskvietiški sukilėliai, kuriems ginklus, mokymus, vadus ir pėstininkus parūpina su V. Putino maloniu sutikimu. Kaip ir kovą prie Rusijos aneksuoto Krymo gyventojai, „Novorosijos“ gyventojai negalėjo balsuoti Ukrainos parlamento rinkimuose.

Ši kova suteikė galimybę drąsiems žmonėms, kurie vasarį nepabūgo snaiperių kulkų, pradėti formuoti iš Ukrainos tikrą Europos demokratinę valstybę.

Daugelis ukrainiečių turi nuogąstavimų dėl naujo prezidento Petro Porošenkos. Teisybė, jis rėmė revoliuciją, kol dar nebuvo aišku, ar ji bus sėkminga, jis protingai kalba apie reformas, tačiau lieka įtarių, kad, kaip milijardierius, P. Porošenka atstovauja senajai tvarkai.

Jei Ukrainos prezidentu abejojama, tai dėl V. Putino elgesio gali neabejoti nė vienas ukrainietis. Jis tvirtai nusprendęs užgniaužti revoliucijos perspektyvą ir užblokuoti Ukrainai priėjimą prie Europos.

Tad tegu savaitgalį ramiai sustojusių į eilę prie balsavimo kabinų ukrainiečių vaizdas neapgauna – ponas Putinas šioje kovoje vis dar viršesnis. Iki šiol jis išliko nelankstus, Amerikai ir Europai įvedus sankcijas, net jo mylimų sukilėlių numuštas oro linijų bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinis lėktuvas MH17 nepadarė didelio skirtumo. Ši tragedija nusinešė 298-ių žmonių gyvybes, kurie buvo kalti tik dėl to, kad skrido virš Ukrainos. Tai dar kartą parodė, kad V. Putinas neturi gėdos.

Tik vieną kartą atrodė, kad jo planai gali iširti. Rugpjūtį Ukrainos kariuomenė pradėjo spausti sukilėlius, kelias savaites atrodė, kad P. Porošenka gali atsiimti Donbasą. Tada V. Putinas pasiuntė tūkstančius karių prie Ukrainos sienos, o rugsėjo 5 d. Minske privertė P. Porošenką pasirašyti paliaubų susitarimą.

Tas susitarimas įšaldė situaciją ir sudarė sąlygas atsirasti „Novorosijai“. Senoji Tarybų Sąjunga turi nedidelę nepripažintų valstybių šeimą, kurią de facto kontroliuoja V. Putinas ir kuri gyvuoja įstatymų nepasiekiamoje prieblandoje. Šeimai priklauso Pietų Osetija ir Abchazija Gruzijoje, Padniestrė Moldovoje.

„Novorosija“ – naujausia ir svarbiausia klubo narė. Jos sostinėje Donecke gyvena milijonas žmonių, 2012 m. čia vyko Europos futbolo čempionatas. Čia – Ukrainos pramonės šerdis, didžioji šalies anglies rezervų dalis ir 7 proc. visų gyventojų. Be šio regiono Ukraina atkirsta nuo gyvybiškai svarbios ekonominės bazės.

P. Porošenka stengėsi jėga atsiimti prarastą teritoriją, jam nepavyko. Dabar jis deda visas viltis į Minsko susitarimą. Teoriškai Ukraina turėtų atgauti kontrolę pasienyje su Rusija ir užkirsti kelią ginklų, karių ir tankų plūdimui į šalį. Be to, visos „neteisėtos ginkluotos grupuotės“ (prorusiški sukilėliai) turėtų atsitraukti.

Turbūt nereikia priminti, kad šios sąlygos neįvykdytos, net minėtos paliaubos sutapo su mažiausiai 300 žmonių žūtimi.

Tačiau P. Porošenka tikisi, kad Vakarų įvestos sankcijos galiausiai išsekins V. Putiną ir privers Rusiją įgyvendinti susitarimą. O čia pasirodo generolas Žiema. Birželį V. Putinas nutraukė dujų tiekimą Ukrainai. Tu metu tai nebuvo labai svarbu, nes Ukraina ir Europa vasarą gali apsieiti be Rusijos dujų.

O atėjus žiemai, Europos Sąjunga gauna iš Rusijos ketvirtadalį savo sunaudojamų dujų, apie pusė jų pasiekia ES per Ukrainą. Teoriškai V. Putinas galėtų nutraukti dujų tiekimą ir palikti pažeidžiamas ES valstybes, kaip antai Vengriją ir Slovakiją, drebėti žiemą.

2014 m. generolas Žiema galbūt nebus toks pavojingas, kaip ankstesniais laikais, – Rusijai reikia pinigų už dujų pardavimą, jau vien todėl, kad sumažėjo naftos kainos, – visgi ateinančiais mėnesiais Rusija vėl pasitelks savo ginklų arsenalą.