Rugpjūčio mėn. V. Putiną remiančių buvo 57 proc. – tuo metu V. Putino reitingai buvo pasiekę šių metų piką.

Sausio mėn., dar neprasidėjus Krymo prijungimo prie Rusijos įvykiams, V. Putiną prezidento poste matyti norėjo tik 29 proc. apklaustųjų. Iki rugsėjo mėn. taip manančių Rusijos gyventojų skaičius labai išaugo.

Kaip rašo newsru.com, šių metų balandžio mėn. V. Putiną palaikė 49 proc. šio šalies gyventojų.

Perskaičiavus apklausos rezultatus, atmetant neapsisprendusiuosius ir neketinančius dalyvauti rinkimuose, V. Putino populiarumo reitingas rugsėjo mėn. siekė 83 proc., o rugpjūčio mėn. tokių buvo 87 proc. (šių metų sausio mėn. – 66 proc., o balandžio mėn. – 81 proc.).

Sociologai pastebi, kad Rusijos gyventojų, apsisprendusių dėl remiamo kandidato į valstybės vadovo postą, skaičius sumažėjo: rugpjūčio mėn. tokių buvo 66 proc., rugsėjo mėn. – 59 proc. Šių metų pradžioje apsisprendusiųjų dėl remiamo kandidato į Rusijos prezidento postą buvo 45 proc.

Kritimą aiškiną respondentų atostogomis

„Levada-Center“ direktoriaus pavaduotojo Aleksejaus Graždankino teigimu, šie rezultatai nestebina – reitingas negali nuolat būti maksimalus. Taip pat jis pridūrė, kad rugpjūčio mėn. V. Putino nepalaikantys šalies gyventojai, o jie, anot A. Graždankino, yra labiau pasiturintys, būna išvykę atostogauti, skirtingai nuo V. Putino rėmėjų.

Partijos „Vieningoji Rusija“ Aukščiausiosios tarybos narys ir Politinių ir ekonominių komunikacijų agentūros vadovas Dmitrijus Orlovas įsitikinęs, kad 80 proc. viršijantis palaikymo reitingas, kai šalyje nevykdoma aktyvi rinkiminė kampanija, - tai labai geras rezultatas.

Neseniai pirmasis V. Putino administracijos vadovo pavaduotojas Viačeslavas Volodinas pareiškė, kad „kol yra Putinas, tol yra Rusija, o jei nėra Putino, nėra ir Rusijos“.

Šią frazę V. Putinas Sočyje įvykusio diskusijų klubo „Valdaj“ posėdyje paneigė: „Žinoma, Rusija išsivers ir be tokių kaip aš“.

Be to, komentuodamas V. Volodino žodžius, V. Putinas prisiminė Prancūzijos karalių Liudviką XIV, žinomą Karaliaus Saulės vardu, kuris sakė, kad „Valstybė – tai aš“. Su šiuo teiginiu V. Putinas taip pat nesutiko.

Vis dėlto jis patikino, kad Rusijai paskyrė visą savo gyvenimą. „Rusija man – tai visas gyvenimas“, - kalbėjo V. Putinas. „Negaliu įsivaizduoti savęs be Rusijos nė vienai sekundei“, - pridūrė jis.

D. Peskovas: reitingai – tai ne konstanta

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas komentuodamas V. Putino populiarumo reitingus pareiškė, kad Kremlius vertina šiokį tokį reitingo svyravimą kaip natūralų dalyką ir to nesureikšmina. 

„Reitingai – tai ne konstanta, o svyruoti galintis skaičius“, - pasakė D. Peskovas, rašo gazeta.ru.

„Putino reitingas pasiekė įspūdingas aukštumas ir tik šiek tiek svyruoja“, - patikslino D. Peskovas.

Jis pridūrė, kad V. Putino reitingas nėra nuolatinio Kremliaus dėmesio objektas.