Kaip rodo dviejų apklausų duomenys, Ukrainos prezidento Petro Porošenkos blokas ir ministro pirmininko Arsenijaus Jaceniuko vadovaujamas Liaudies frontas atitinkamai laimėjo 23 proc. ir 21,3 proc. balsų.

Panašios politinės orientacijos partija „Samopomič“ („Savigalba“), kuriai vadovauja Lvovo meras Andrijus Sadovas, šių apklausų duomenimis, turėtų gauti 13,2 proc. balsų.

Tokie rezultatai turėtų suteikti P.Porošenkai įtikinamą mandatą tęsti planą taikiai sureguliuoti separatizmo krizę sukilusioje rytinėje Ukrainoje ir sykiu vykdyti demokratines reformas.

„Šiandien mes galime tarti, kad trečdalis rinkėjų remia prezidento kursą vykdyti reformas dėl prisijungimo prie Europos Sąjungos“, - pareiškė vienas Petro Porošenkos bloko lyderių Jurijus Lucenka.

Tuo tarpu Opozicijos blokas, susijęs su nušalintu prorusišku prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, kuriam vadovauja buvęs energetikos ministras Jurijus Boiko, užsitikrino 7,6 proc. paramą.

Į parlamentą taip pat turėtų patekti populistinė Radikalioji partija, kuri gali tikėtis maždaug 7 proc. balsų paramos ir nacionalistinė partija „Svoboda“ („Laisvė“), už kurią galėjo balsuoti per 5 proc. rinkėjų.

Partija „Batkivščyna“ („Tėvynė“), kuriai vadovauja ekspremjerė Julija Tymošenko, pasirodė blogiau nei tikėtasi, tačiau užsitikrinusi 5,6 proc. balsų ji taip pat gali tikėtis patekti į parlamentą.

Kaip ir buvo prognozuojama, rinkimų barjero nepavyko įveikti Ukrainos komunistų partijai, kuri surinko apie 4 proc. balsų.

Į parlamentą taip pat nepateks Sehijaus Tihipkos vadovaujama „Stipri Ukraina“, surinkusi kiek mažiau nei 4 proc. balsų, ir radikalioji partija „Pravyj sektor“ („Dešinysis arba Teisusis sektorius“), kurią palaikė apie 2 proc. rinkėjų.

Ukrainoje pusė iš 450 įstatymų leidėjų yra renkami pagal proporcinę sistemą iš partijų sąrašų daugiamandatėje apygardoje, o kita dalis išrenkama pagal mažoritarinę sistemą vienmandatėse apygardose.

Todėl balsavusiųjų rinkėjų apklausos rodo tik tai, kam atiteks 225 mandatai, dėl kurių iš viso varžėsi 29 partijos.

Dėl kitų parlamento vietų 3 468 kandidatai varžėsi 225 vienmandatėse apygardose. Kokie rezultatai bus šioje kovoje, paaiškės per kelias artimiausias dienas.