NADIJA SAVČENKO

Ši karinio sraigtasparnio pilotė kovėsi su prorusiškais separatistais šalies rytuose ir galiausiai pateko į jų nelaisvę. Dabar ji įrašyta pirmąja partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“), vadovaujamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko, sąraše, nors N.Savčenko šiuo metu laikoma kalėjime Rusijoje.

Ši ryžtingo būdo 33 metų karė peržengė su lytimi susijusius stereotipus, tapusi viena iš pirmųjų šalyje moterų, galinčių pilotuoti bombonešius. Ji dalyvavo misijoje Irake 2004–2005 metais ir Ukrainos žiniasklaidos buvo praminta „Eiline Džein“.

Įsiplieskus konfliktui Ukrainoje, ji išvyko kautis į rytinį regioną su savanorių batalionu „Aidar“ – vienu iš daugelio sukarintų dalinių, suformuotų padėti reguliariajai armijai kautis su separatistais.

Liepos pradžioje Rusijos pareigūnai paskelbė apie jos areštą, kaltindami N.Savčenko birželio viduryje nužudžius du Rusijos žurnalistus rytų Ukrainoje.

Ji buvo pasiųsta į Maskvoje įsikūrusį Serbskio centrą – psichiatrijos ligoninę, liūdnai pagarsėjusią dėl Sovietų Sąjungos disidentų kalinimo. Rusijos tyrėjai argumentavo, kad toks žingsnis buvo dėl N.Savčenko nusikaltimų, už kuriuos gresia įkalinimas iki gyvos galvos, sunkimas.

ANDRIJUS BILECKIS

Šis 35 metų Ukrainos ultradešiniųjų pažiūrų savanorių bataliono „Azov“ vadas padėjo ginti strategiškai svarbų Mariupolio uostamiestį, kuris yra vienintelis Kijevo tebekontroliuojamas didelis miestas pietryčių Ukrainoje.

Jis yra išsikėlęs nepriklausomu kandidatu viename Kijevo gyvenamajame rajone, nors tokį žingsnį smerkė Vakarų šalių žmogaus teisių organizacijos.

A.Bileckis ragina tęsti kautynes šalies rytuose ir išvyti separatistus, kontroliuojančius dideles teritorijas Donecko ir Luhansko srityse. Dabartinę padėtį jis laiko „nusikaltimu Ukrainai“.

OLEHAS LIAŠKO

Ekscentriškas Radikalų partijai vadovaujantis 41 metų populistas ir nacionalistas Olehas Liaško anksčiau yra dirbęs žurnalistu ir teistas už vagystę. Šis griausmingo balso veikėjas daugelį nustebino, likęs trečias per gegužę vykusius prezidento rinkimus. Kaip rodo apklausos, dabar jo partija yra antroji populiariausia po prezidento Petro Porošenkos bloko.

Charizmatiškasis O.Liaško, kuris yra geras oratorius, garsėja rinkėjų dėmesį atkreipiančiais triukais, taip pat pasisako už stipresnį puolimą prieš separatistus ir yra dalyvavęs susitikimuose rytiniuose regionuose. Į televizijos pokalbių laidas jis dažnai atsineša šakes – savo asmeninį simbolį.

Amnesty International“ jį kritikavo dėl vaizdo įrašų, kuriuose matoma, kaip O.Liaško tardo žmones, kaltinamus palaikymu prorusiškiems sukilėliams.

MUSTAFA NAYEMAS

Šis afganų kilmės 33 metų tiriamosios žurnalistikos specialistas kandidatuoja P.Porošenkos partijos sąraše.

Būtent jo pareiškimas socialiniame tinkle „Facebook“ mobilizavo integracijos su Europa šalininkus surengti pirmuosius protestus, kai ankstesnė Ukrainos vyriausybė pernai lapkritį atsisakė pasirašyti asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES), vietoje jos pasirinkdama glaudesnius ryšius su Rusija.

Tas judėjimas išsiplėtė ir galiausiai nuvertė Rusijos palaikomą V.Janukovyčiaus vyriausybę. Mustafa Nayemas įsitikinęs, kad į valdžią turi ateiti nauji žmonės, pajėgūs pakeisti sistemą.

JURIJUS BOIKO

Šis 56 metų politikas dirbo energetikos ministru V.Janukovyčiaus administracijoje ir vadovavo deryboms dėl dujų su Rusija. Jis vadovauja prorusiškam Opozicijos blokui, kuris yra glaudžiai susijęs su nuverstojo prezidento Regionų partija.

Žiniasklaida kaltina J.Boiko susižėrus sau į kišenę 300 mln. JAV dolerių, kai Ukrainos valstybinė įmonė nusipirko naftos gavybos platformas, pramintas „Boiko bokštais“. Politikas tuos kaltinimus neigia.