Rinkimų apylinkės mieste ir visoje srityje duris atvėrė 8 val. ryto vietos laiku. Srityje yra iš viso 17 rinkimų apygardų, kuriose užregistruota apie 2,62 mln. rinkėjų. Rinkimų apylinkės spalio 26 dieną dirbs nuo 8 val. iki 20 val. vietos laiku. Rinkimus stebi ir tarptautiniai stebėtojai.

Rinkimų išvakarėse mieste nebuvo jokio ažiotažo dėl artėjančio įvykio, jaunimas ramiai mėgavosi vakaru. Kai kur, tiesa, buvo girdėti žodžiai „Šlovė Ukrainai“ ir matyti Ukrainos vėliavos, iškabintos kai kurių namų languose ar pritaisytos prie automobilių. Visame mieste matyti stendai, kurių turinys iš esmės vienodas – reikia taikos ir pergalės.

„Jie visi maitvanagiai“

Nepaisant to, kad žadamas nemažas rinkimų aktyvumas, yra, žinoma, ir tokių žmonių, kurie vertina rinkimus pesimistiškai. Taksistas Aleksejus (klauso radijo stoties „Russkoe radijo“, automobilyje kabo pakabutis su užrašu „Magadan“) per pokalbį su DELFI pareiškė, kad neis į rinkimų apylinkę, nes rinkti nėra ko. „Jau visus išrinko ir viską nusprendė. Petia Porošenka viską nusprendė. Dabar tiesiog kapeikėlę išplaus ir viskas. O man gyventi reikia – benzinas jau eurą kainuoja, kepalas duonos – euras, mėsa... Turiu keturis vaikus“, - piktinosi jis.

„Apskritai taip ir parašykite pas save Europoje – jie visi maitvanagiai“, - paragino jis DELFI.

Verta priminti, kad Dniepropetrovskas yra ketvirtas pagal gyventojų skaičių Ukrainos miestas. Daugiausia čia kalbama rusiškai. Užrašai – ne tik ukrainiečių kalba. Čia gyvena maždaug vienas milijonas gyventojų ir aktyvių protestų Maidane metu šiame mieste taip pat buvo palyginus neramu. Dabar, ypač kai Dniepropetrovsko srities gubernatoriumi buvo paskirtas I. Kolomoiskis, atlikęs svarbų vaidmenį Maidano įvykiuose, miestas tapo aktyviai proukrainietiškas.

Netoliese vyksta karas

Kaip ir ankstesnių rinkimų metu, Ukrainos parlamentas bus renkamas pagal mišrią sistemą: pusė deputatų į parlamentą pateks pagal partijų sąrašus, likusi pusė – pagal rezultatus vienmandatėse rinkimų apygardose. Ekspertai pažymi, kad šie rinkimai išskirtiniai – rinkimų kampanija buvo pirmalaikė ir labai trumpa, be to, rinkimai vyksta Rytų Ukrainą krečiant konfliktui.

Kaip DELFI sakė žurnalistė, agentūros „Promedia consulting“ vadovė Olga Bugai, rinkėjų aktyvumas turėtų būti didelis, ir ne paskutinį vaidmenį turėtų atlikti karo veiksnys: juk „fronto linija“ eina faktiškai už 100 – 200 km nuo Dniepropetrovsko srities.

„Dniepropetrovsko mieste ir srityje aktyvumas bus didelis dar ir dėl to, kad čia labai gerai suprantama ir jaučiama, kad esame pafrontės regionas. Dniepropetrovsko gyventojams karas vyksta ne „kažkur rytuose“, bet už 100 – 200 km nuo gimtųjų namų. Dėl šios priežasties aktyvumas didelis visose sferose“, - sakė ji DELFI.

Kaip skelbia Vidaus reikalų ministerijos padalinys Dniepropetrovske, rinkimų dieną tvarką palaikys 4400 milicijos pareigūnų: jie saugos rinkimų apylinkes ir patruliuos gyvenvietėse. Be to, srities vidaus reikalų organai ir padaliniai dirbs pagal sustiprintą operatyvinės – tarnybinės veiklos variantą.

Verta pažymėti, kad rinkimų išvakarėse buvo sugriežtintos bausmės už rinkėjų papirkinėjimą: padidinta administracinė ir baudžiamoji atsakomybė. Politikai už bandymus papirkti rinkimų komisiją gali gauti iki septynerių metų nelaisvės, o tie rinkėjai, kurie, kaip rašo vietos žiniasklaida, „sutiks iškeisti savo balsą į grikius“, bus baudžiami baudomis arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

O. Bugai pažymėjo, kad rinkėjų aktyvumas turėtų būti pakankamai didelis, tačiau kiek mažesnis negu per prezidento rinkimus – daugiau kaip 50 proc. Jos teigimu, apskritai padėtis srityje yra rami ir „vargu ar bus kažkokių siurprizų“.

O. Bugai nemano, kad rinkimų dieną masiniu reiškiniu taps provokacijos ir išsišokimai. „Nematau tam prielaidų. Yra apklausų rezultatai ir lenktynių lyderiai daugumoje apygardų yra aiškūs. Siurprizų gali būti tarp mažoritarinių kandidatų. Pagal partijas iš esmės visur viskas aišku“, - teigė ji.

Mieste, jos teigimu, su dideliu atotrūkiu pirmauja „Petro Porošenkos blokas“.

„Aktyvumas bus mažesnis, negu prezidento rinkimuose, tačiau pakankamai aukštas. Žmonės trokšta, kad permainos tęstųsi, visi supranta, kad kova nesibaigė, kad karas rytuose tęsiasi. Žmonės nori pokyčių į gera, taikos, išreikšti savo valią, todėl veikiausiai eis balsuoti“, - prognozavo žurnalistė.

Ji pridūrė, kad Opozicijos blokas Dniepropetrovsko srityje turėtų įveikti penkių procentų barjerą, tačiau tai nereiškia, kad tai įvyks visos šalies mastu.

Priminsime, kad į Aukščiausiąją Radą renkama 450 deputatų. Rinkimuose pagal sąrašus dalyvauja 29 politinės partijos, pagal mažoritarinius sąrašus – 3 322 kandidatai. Ukrainos Centrinė rinkimų komisija oficialiai paskelbti rinkimų rezultataus turi ne vėliau kaip per 15 dienų, t.y. iki lapkričio 15 dienos imtinai.

Verslininkų intereso sritis

Kaip pažymi Ukrainos žiniasklaida, Dniepropetrovsko sritis kelia „neeilinį pačių turtingiausių Ukrainos verslininkų interesą“. Dniepropetrovsko sritis yra rimtas pramoninis regionas. Sričiai vadovauja paskirtasis gubernatorius, žinomas oligarchas Igoris Kolomoiskis. Jo žmonės taip pat dalyvauja rinkimuose Dniepropetrovsko srities vienmandatėse apygardose kaip nepriklausomi kandidatai arba kaip „P. Porošenkos bloko“ atstovai.

Anot Ukrainos žiniasklaidos, I. Kolomoiskio kandidatams virtinėje apygardų teks rimtai susirungti su kitų Ukrainos oligarchų žmonėmis.

Ukrainos politologas Vladimiras Fesenka DELFI pasakojo, kad šie rinkimai yra svarbūs I. Kolomoiskiui. Pasak V. Fesenkos, ir prieš, ir po įvykių Ukrainoje I. Kolomoiskis buvo ir yra labai įtakinga figūra. „Šiuo metu jis nepretenduoja laimėti šiuos rinkimus ir užimti ministro pirmininko postą, nors tokie gandai sklandė. Tačiau manau, kad jis neturi tokio intereso“, - manė politologas.

„I. Kolomoiskio kandidatų yra bent keliuose sąrašuose. Pora kandidatų yra „P. Porošenkos bloke“, pora – „Liaudies fronto“gretose, tačiau ištisa grupė kandidatų kovoja vienmandatėse apygardose. Parlamente jis turės savų lobistų, bet savo klausimus jis tradiciškai sprendžia per parlamentą, - pažymėjo V. Fesenka. – Jis sprendžia klausimus tiesiogiai su prezidentu ir vyriausybe, todėl turi ir kitų įtakos svertų“.

Visos naujienos apie Ukrainos parlamento rinkimus – čia.