Spalio 19 d. duodamas interviu JAV politinių naujienų tinklalapiui „Politico“, R.Sikorskis sakė, kad V.Putinas tokį pasiūlymą 2008 metais pateikė tuomečiam Lenkijos premjerui Donaldui Tuskui per jųdviejų susitikimą Maskvoje.

„Tekste tai buvo per plačiai interpretuota, o mano atmintis sušlubavo, nes patikrinus paaiškėjo, kad nebuvo dvišalio susitikimo Maskvoje tarp Tusko ir Putino“, – vėliau specialiai surengtoje spaudos konferencijoje aiškino R.Sikorskis, kuris iki praeito mėnesio dirbo užsienio reikalų ministro poste.

„Žmogui pasitaiko nueiti per toli, o taip nutiko šiuo atveju“, – pridūrė politikas, kurio žmona yra Pulitzerio (Pulicerio) premiją pelniusi žurnalistė Anne Applebaum.

Anksčiau antradienį surengtoje spaudos konferencijoje R.Sikorskis vengė aiškiai atsakyti, ar jis konkrečiai citavo V.Putino ir D.Tusko pokalbį „Politico“, taip pat patarė žurnalistams remtis kitu jo interviu, duotu vienam Lenkijos naujienų portalui.

Jame buvęs diplomatijos vadovas aiškino V.Putino žodžių tiesiogiai negirdėjęs, tačiau pabrėžė, kad Rusijos lyderio pareiškimas 2008 metais buvo vertinamas tik kaip „siurrealistiškas“ pasisakymas arba pokštas.

Ne iš karto įgijo svarbą

Paklaustas, kodėl nei jis, nei D.Tuskas neinformavo Lenkijos visuomenės apie V.Putino pasiūlymus dėl Ukrainos, R.Sikorskis atsakė, kad Rusijos prezidento žodžiai „įgijo svarbą tik po to NATO viršūnių susitikimo (Bukarešte 2008 metais), Gruzijos karo ir Krymo aneksijos“.

Dabartinė premjerė Ewa Kopacz antradienį atsiprašė dėl R.Sikorskio elgesio per pirmąją spaudos konferenciją Seimo rūmuose, kurios metu buvęs diplomatijos vadovas vengė atsakinėti į klausimus bei ragino žurnalistus ieškoti atsakymų jo interviu, duotame dienraščio „Gazeta Wyborcza“ tinklalapiui, nors tuo metu jis dar nebuvo paskelbtas.

E.Kopacz pareiškė, kad toks R.Sikorskio elgesys buvo „netipiškas“, bet patikino, kad jo netoleruos.

„Tokio elgesio netoleruosiu; taip pat netoleruosiu tokių standartų, kuriuos ponas (Seimo) pirmininkas Sikorskis mėgino pademonstruoti per šiandieninę (spaudos) konferenciją“, – perspėjo ji.

Prezidentūros spaudos tarnybos vadovė Joanna Trzaska-Wieczorek antradienį sakė, kad R.Sikorskio interviu portalui „Politico“ tikriausiai bus aptartas trečiadienį per Nacionalinio saugumo tarybos (RBN) posėdį.

Tuo tarpu dešinioji opozicijos partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) paskelbė sieksianti, kad R.Sikorskis būtų atstatydintas iš Seimo pirmininko pareigų. Anot PiS, R.Sikorskis privalėjo informuoti Lenkijos prezidentą ir tarptautinę bendruomenę apie Rusijos planus Ukrainos atžvilgiu.

„Žmogus, kuris išgirdo, sužinojo apie planus padalyti egzistuojančią ir tarptautiniu mastu pripažįstamą valstybę, privalo imtis atitinkamų veiksmų, – sakė PiS vadovas Jaroslawas Kaczynskis. – Visiškai aišku, kad jis privalo informuoti prezidentą, tačiau jis nebuvo informuotas. Taip pat jis turėjo imtis atitinkamų veiksmų tarptautiniu lygiu.“

Šiame kontekste J.Kaczynskis taip pat kritikavo ankstesnius Lenkijos vyriausybės mėginimus pagerinti santykius su Rusija.

„Atsakas į Rusijos prezidento Vladimiro Putino žodžius ... buvo santykių su Rusija perkrovimo ir šiltėjimo politika“, – skundėsi J.Kaczynskis, pridūręs, kad R.Sikorskiui po šio skandalo „derėtų dingti iš viešojo gyvenimo“.

Kairiosios pakraipos partijos SLD lyderis Leszekas Milleris sakė, kad jo partija ketina inicijuoti R.Sikorskio pašalinimą iš Seimo pirmininko posto dėl jo elgesio per spaudos konferenciją. L.Milleris pažymėjo, kad R.Sikorskio elgesys rodo, jog jam „sunku paaiškinti savo pareiškimus“.