„Pirmas punktas, netyčinė žmogžudystė, skiriama bausmė yra penkeri metai“, – paskelbė teisėja Thokozile Masipa.

O.Pistoriui taip pat buvo skirta trejų metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė dėl kito, su ginklais susijusio kaltinimo.

O. Pistorių policija antradienį iš Pretorijos aukštesnės instancijos teismo nulydėjo į kamerą.

Priimdama sprendimą teisėja Th. Masipa atsižvelgė į grėsmę, kurią parolimpinis čempionas kelia visuomenei, ir į jo pasitaisymo bei grįžimo į viešą gyvenimą tikimybę.

O.Pistorius buvo išteisintas dėl tyčinės žmogžudystės, bet pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės, už kurią PAR galima skirti labai įvairias bausmes – nuo baudos iki 15 kalėjimo metų. Bausmė priklausė išimtinai nuo teisėjos sprendimo.

Reeva Steenkamp ir Oscaras Pistorius
Praėjusią savaitę O.Pistoriaus advokatai įrodinėjo, kad 27 metų sprinteriui reiktų skirti trejų metų korekcinę priežiūrą, tai yra, namų areštą.

Be to, jis 16 valandų per mėnesį dirbtų visuomenei naudingą darbą, siūlė gynyba.

Iškalbingai dėstydamas baigiamuosius argumentus, gynybos advokatas Barry Rouxas sakė, kad O.Pistorius yra idealus kandidatas ne laisvės atėmimo bausmei, nes gailisi, nusikalto pirmą kartą ir dėl savo neįgalumo būtų „pažeidžiamas“ brutalumu garsėjančiuose PAR kalėjimuose.

O.Pistorius, kurio abi kojos žemiau kelių yra amputuotos, pateko į istoriją kaip pirmasis parolimpinio sporto atstovas, varžęsis su neįgalumo neturinčiais sportininkais per 2012 metų Londono olimpiadą.

B.Rouxas sakė, kad O.Pistorius yra „palūžęs žmogus“, kuris „nuoširdžiai gailisi“ keturis kartus šovęs į R.Steenkamp pro užrakintas tualeto duris praėjusių metų Šv.Valentino dienos paryčiais.

Advokatui dėstant, kaip O.Pistorius neteko draugų ir turto, sprinteris kaltinamųjų suole verkė ir šluostė ašaras nosine.

Kaltintojas Gerrie Nelas sukritikavo gynybos tvirtinimus, kad O.Pistorius atgailauja, ir teigė, kad jis siūlė pinigų R.Steenkamp tėvams siekdamas sumažinti kalėjimo tikimybę.

Kaltintojas perspėjo, kad šalyje, kurioje šio sportininko teismo procesui yra skirtas 24 val. per parą transliuojantis naujienų kanalas ir bestseleriu tapusi knyga, teisėjos T.Masipos sprendimas dėl bausmės bus lakmuso popierėlis dėl teisingumo sistemos tvirtumo.

Akcentuodamas O.Pistoriaus didžiulį nerūpestingumą, G.Nelas sakė, kad vienintelė tinkama bausmė yra laisvės atėmimas.

G.Nelas sakė, jog „minimumas, dėl kurio visuomenė bus patenkinta, yra 10 metų kalėjimo“.

„Tai rimtas reikalas. Aplaidumas ribojasi su ketinimu. 10 metų yra minimumas“, – sakė jis.

Pasak G.Nelo, namų areštas būtų „šokiruojamai nederamas“, dėl tokio sprendimo PAR gyventojai prarastų pasitikėjimą savo teisine sistema ir griebtųsi bandymų patys įgyvendinti teisingumą.

„Jei teismo skirta bausmė bus pernelyg švelni ir visuomenė praras pasitikėjimą teismu, ji perims įstatymą į savo rankas, – sakė G.Nelas. – Būtent to teismas turi saugotis“.

Teisės ekspertai nesutaria, kuriuo keliu nueis teisėja T.Masipa.

„Tai gan sunkus sprendimas bet kokiam teisėjui“, – sakė baudžiamosios teisės advokatas iš Keiptauno Williamas Boothas.

„Tikrai reikia pasakyti tvirtą argumentą už tiesioginio įkalinimo periodą, – sakė W.Boothas. – Reikia pasiųsti žinią visuomenei“.

O.Pistorius jau neteko savo puikios tarptautinės sportininko karjeros, pelningų kontraktų ir, visų svarbiausia, visiems laikams prarado didvyrio statusą.

R. Steenkamp šeima sveikina laisvės atėmimo bausmę

Oscaras Pistorius
Nužudytos manekenės Reevos Steenkamp šeima antradienį sveikino laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmę jos žudikui Oscarui Pistoriui.

Sergantis R.Steenkamp tėvas Barry sakė, jog yra „labai patenkintas“, kad septynis mėnesius trukęs teismo procesas baigėsi. Šeimos advokatas sakė, kad skirta bausmė yra „sveikinama“.

Pasak Steenkampų advokato Dupo de Bruyno, O.Pistorius gavo „teisingą bausmę“ ir „teisingumas buvo įvykdytas“.

D.de Bruynas taip pat sakė, kad teisėjos Thokozile Masipos skirta bausmė dvejus metus tikriausiai bus atliekama kalėjime, o likusius trejus – namų arešto sąlygomis.

„Tiesą sakant, jis gauna trejus metus korekcinės priežiūros (namų arešto) ir dvejus metus tiesioginio kalinimo“, – pasibaigus teismo posėdžiui dėl bausmės paskyrimo sakė D. de Bruynas.

Pasak jo, R.Steenkamp tėvai yra patenkinti teismo sprendimu.

„Jie mano, kad tai teisinga“, – sakė advokatas.

R.Steenkamp motina June, kuriai aiškiai palengvėjo, prieš išeidama iš teismo salės atsisuko padėkoti šeimos draugei Ginai Myers už jos nuolatinę paramą viso teismo proceso metu.

Kaltintojai vis dar svarsto, ar apskųsti nuosprendį

PAR prokurorai antradienį sveikino O. Pistoriui skirtą kalėjimo iki penkerių metų bausmę, bet sakė, jog vis dar galvoja, ar apskųsti jo kaltinamąjį nuosprendį dėl netyčinės žmogžudystės.

Kaltintojai siekė, kad O.Pistorius būtų nuteistas dėl rimtesnio kaltinimo tyčiniu R. Steenkamp nužudymu 2013 metų Šv.Valentino dieną.

Tačiau teisėja Th. Masipa nuteisė jį dėl netyčinės žmogžudystės ir sakė, kad kaltintojai neįtikino teismo.

„Buvome nusivylę apkaltinamuoju nuosprendžiu dėl netyčinės žmogžudystės, – sakė Nacionalinės persekiojimo baudžiamąja tvarka administracijos atstovas Nathi Mncube. – Dar neapsisprendėme, ar teiksime apeliaciją“.

„Turime 14 dienų įstatymams apsvarstyti ir mums (reikės) įsitikinti, kad faktai ir įstatymas sudaro mums sąlygas teikti apeliaciją“, – pridūrė atstovas.

N.Mncube nuomone, PAR bus patenkinta teisėjos T.Masipos skirta bausme.

O.Pistoriaus teisininkų komandos narė Roxanne Adams sakė, kad advokatai neturi komentaro dėl to, ar apskųs sprendimą.

Pasak jos, O.Pistorius tikriausiai sėdės „maždaug 10 mėnesių“ iš skirtų penkerių metų, o paskui bus laikomas namų arešto sąlygomis.

O. Pistoriaus šeima „susitaikė“ su teismo sprendimu

O. Pistoriaus dėdė antradienį pareiškė, kad parolimpinio sportininko šeima susitaikė su teismo jam skirta iki penkerių laisvės atėmimo bausmė už netyčinį jo draugės nužudymą.

„Teismas paskelbė nuosprendį ir bausmę, ir mes susitaikėme su tuo nuosprendžiu, – sakė Arnoldas Pistorius prie teismo rūmų. – Oscaras pasinaudos savo galimybe sugrąžinti skolą visuomenei“.

„Šis procesas buvo neįtikėtinai sunkus ir skausmingas visiems su juo susijusiems - Steenkampų šeimai, mūsų šeimai ir Oscarui“, – kalbėjo „bėgiko ašmenimis“ dėdė.

„Mes visi esame emociškai išsekę, – sakė A.Pistorius. – Byla, kurios svarstymas turėjo trukti tris savaites, iš tiesų buvo vilkinama septynis mėnesius“.

Jis kritikavo prokurorus, kurie siekė pripažinti 27-erių metų sportininką kaltu dėl tyčinio nužudymo ir „šalutinę žalą“, kurią padarė jų atkaklumas.

„Vienas labiausiai mane išsekinusių dalykų šiame teisme buvo tai, jog tiesa tapo visiškai nesvarbi, valstybei (kaltintojams) siekiant priklijuoti tyčinę žmogžudystę“, – sakė jis.

Kitą dieną po to, kai O.Pistoriaus brolis ir sesuo pradėjo savo brolio nekaltumo gynimo kampaniją žiniasklaidoje, Arnoldas Pistorius paragino gerbti šeimos privatumą.

„Kreipiuosi į jus visus kaip į žiniasklaidą po 20 mėnesių nepaliaujamo viešo teismo prašydamas sutikti su teismo sprendimu, prašau ponių ir ponų iš žinasklaidos leisti mums judėti toliau šiame procese“, – kalbėjo A.Pistorius.

„Kaip dėdė tikiuosi, jog Oscaras pradės savo išgijimo procesą, eidamas atsigavimo keliu. Kaip šeima mes esame pasirengę palaikyti Oscarą ir parodyti jam kelią, kol jis atlikinės savo bausmę“, - pridūrė jis.