Vladimiras Putinas bus dėmesio centre. Jis akis į akį susitiks su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka.

Pagrindinis šio forumo tikslas yra skatinti ekonominį bendradarbiavimą tarp daugiau nei 50 valstybių, kurių prekybiniai ryšiai yra vieni didžiausių pasaulyje.

Šioje srityje esama rimtų problemų: Europos ekonomikos atsigavimas sustojo, o Kinija, kuri ilgą laiką buvo pasaulinio augimo varomoji jėga, praranda pagreitį.

Visgi didesnis dėmesys šįkart bus skirtas forumo užkulisiams, ypač penktadienį ryte numatytam V.Putino susitikimui su P.Porošenka, kurio metu bus aptartos trapios ir nuolat pažeidinėjamos paliaubos tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų, dėl kurių buvo susitarta rugsėjo pradžioje.

Kaip ir prieš ankstesnius susitikimus, šįkart V.Putinas taip pat ėmėsi žingsnių atmosferai pagerinti ir kiek anksčiau šią savaitę paskelbė apie rusų karių atitraukimą nuo Ukrainos sienos.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos sveikino šią „pozityvią naujieną“, tačiau taip pat priminė Rusijos vadovui, kad Maskvai įvestos sankcijos nebus atšauktos, kol ji nesiliaus kištis į Ukrainos reikalus.

Įtampa vėl paaštrėjo trečiadienį, kai V.Putinas apkaltino B.Obamą priešišku požiūriu į Rusiją ir įspėjo „nemėginti šantažuoti“ Maskvos.

Rusijos ir Ukrainos penktadienio derybos vyks mini susitikimo formatu ir jose taip pat dalyvaus Italijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos lyderiai bei aukščiausi Europos Sąjungos pareigūnai.

Rusija į šį susitikimą žiūri kaip į galimybę aptarti Ukrainos konflikto „priežastis ir ištakas“, taip pat „taikos proceso perspektyvas“, pareiškė V.Putino vyriausiasis užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas.

V.Putinas taip pat susitiks dvišalių derybų su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kurių metu daugiausia bus kalbama apie tai, kaip užtikrinti „nenutrūkstamą dujų tiekimą Europai artėjant žiemai“, sakė J.Ušakovas.

Rusija birželį nutraukė dujų tiekimą Ukrainai ir pagrasino blokuoti dujų tiekimą ES, jei bloko narės reeksportuos jas į Ukrainą.

A.Merkel po ilgų dvejonių sutiko, kad Rusijai būtų įvestos sankcijos, kai liepą beveik 300 žmonių žuvo per Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą Ukrainos rytuose, kuri įvyko, kai į orlaivį, kaip įtariama, pataikė separatistų paleista rusiška raketa.

Čia planuojamas pirmasis nuo rugpjūčio pabaigos Rusijos ir Ukrainos prezidentų Vladimiro Putino ir Petro Porošenkos susitikimas. Numatyti ir V. Putino pokalbiai su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

V. Putino ir P. Porošenkos susitikimas įvyks penktadienio rytą 8.00 val. Iš šių pokalbių tikimasi naujo impulso Ukrainos krizei sureguliuoti. Rugsėjį Kijevas su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje susitarė dėl paliaubų, tačiau jos yra labai trapios. Prezidentų susitikime taip pat bus kalbama apie rusiškų dujų tiekimą Ukrainai.

Paprastai ASEM viršūnių susitikime svarstomos tokios temos, kaip bendra prekyba, klimato kaita ar grėsmės tarptautiniam saugumui.

„Kinija - natūrali Rusijos sąjungininkė“

Ryškiu kontrastu įtemptiems Maskvos santykiams su Vakarais yra jos stiprėjantis bendradarbiavimas su Kinija, kurią V.Putinas antradienį pavadino „natūralia sąjungininke“, kai premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) per vizitą Maskvoje pasirašė šūsnį ekonominių susitarimų.

„Esame natūralūs partneriai, natūralūs sąjungininkai, mes esame kaimynai, – sakė V.Putinas svečiui per susitikimą Kremliuje.

Kinijos premjeras savo ruožtu gyrė „neišsenkantį“ abiejų šalių, kurios anksčiau šiais metais pasirašė 400 mlrd. JAV dolerių vertės dujų tiekimo susitarimą, ekonominio bendradarbiavimo potencialą.

Be Ukrainos, kurios krizė įvairiais aspektais bus aptariama viso forumo metu, esama ir kitų sudėtingų teritorinių ginčų, kurie kursto įtampą Azijoje.

Pekinas ir Tokijas yra įsitraukę į teritorinį ginčą dėl virtinės salų Rytų Kinijos jūroje. Japonijos premjeras Shinzo Abe nuo 2012-ųjų gruodžio, kai atėjo į valdžią, mėgino suorganizuoti viršūnių susitikimą su Kinijos lyderiais, tačiau jo pastangos nedavė rezultatų.

Kinija gali sulaukti kritikos ir dėl savo pretenzijų į beveik visą Pietų Kinijos jūrą - svarbų laivybos kelią ir teritoriją, kur, kaip manoma, glūdi didžiuliai naftos ištekliai.

Šias Pekino pretenzijas, dėl kurių pastaraisiais metais buvo kilę rimtų jūrinių konfliktų, siekia užginčyti Vietnamas, Filipinai, Brunėjus ir Malaizija - keturios šalys, kurios priklauso Pietryčių Azijos tautų asociacijai (ASEAN).

ASEAN, kuriai taip pat dar priklauso Kambodža, Indonezija, Laosas, Mianmaras, Singapūras ir Tailandas, pakartotinai mėgino įtikinti Kiniją pakeisti savo poziciją dėl Pietų Kinijos jūros, bet jų pastangos nebuvo vaisingos.

Dvi dienas truksiantis ASEM viršūnių susitikimas vyks jau dešimtą kart nuo tada, kai šis forumas įsikūrė 1996 metais.

A. Merkel: Rusija privalo užtikrinti realų Minsko susitarimo vykdymą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija turi užtikrinti Minsko susitarimų dėl padėties Ukrainoje sureguliavimo įgyvendinimą.

„Svarbiausia, kad Rusija užtikrintų realų Minsko susitarimų įgyvendinimą. Deja, šiame kontekste yra daugybė trūkumų“, – sakė ji žurnalistams, atvykusi į Europos ir Azijos viršūnių susitikimą Milane.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)