Nepaliečių pareigūnai sakė, kad populiariame maršrute prie Anapurnos rasti 24 žuvę žmonės ir kad žuvusiais laikomi dar penki alpinistai, buvę vienoje bazinėje stovykloje, kurią užgriuvo sniego lavina.
Taip pat žuvo trys jakų piemenys nepaliečiai, kai Himalajų rajoną centriniame Nepale užklupo smarki pūga – ciklono „Hudhud“ „uodega“.

Už paieškos ir gelbėjimo darbus atsakingas policijos pareigūnas Ganeshas Rai sakė, kad gelbėtojai išgelbėjo 43 įstrigusius žygeivius, bet dar daugiau kaip 100 žmonių yra dingę.

Gelbėtojai ieškojo dviejų slovakų alpinistų ir trijų vedlių nepaliečių, kurie dingo lavinai antradienį vakare užgriuvus komandas, apsistojusias bazinėje stovykloje prie 8 167 m aukščio Daulagirio kalno.

„Ieškodami jų rengiame sraigtasparnių misijas, bet negalime rasti jokių jų ženklų, manome, kad jie yra žuvę, – sakė G.Rai. – Kol kas aptikome 16 lavonų Mustango rajone Anapurnos regione, bet dar neturime aiškaus vaizdo, kiek iš jų yra užsieniečiai, nes mums dar reikia nustatyti jų tapatybę“.

Rasti keturių kanadiečių, dviejų izraeliečių, vieno lenko, vieno vietnamiečio, vieno indo, vieno vokiečio ir 11 nepaliečių lavonai. Dar trijų rastų žuvusių žmonių pilietybės kol kas neaiškios, sakė G.Rai.

Tarp žuvusiųjų yra mažiausiai aštuoni žygeiviai, kurių gyvybes nusinešė sniego lavina kaimyniniame Manango rajone, sakė vienas vietos pareigūnas.

„Aptikome aštuonių žmonių – keturių kanadiečių, indo ir trijų nepaliečių, žuvusių per sniego laviną, – palaikus“, – sakė rajono pareigūnas Devendra Lamichanne.

Maždaug 168 užsienio turistai buvo užsiregistravę žygiams šiuose rajonuose ir dabar pareigūnai bando surasti likusius iš jų, bet pastangas stabdo prastos telekomunikacijos.

„Daug žmonių yra dingę – mes registruojame tik užsienio piliečius, bet keli nepaliečiai taip pat galėjo patekti į pūgą“, – sakė G.Rai.

Nesunkiai sužeistiems žmonėms vietos ligoninėse buvo suteikta pirmoji pagalba, o mažiausiai 14 žygeivių iš Honkongo ir Izraelio buvo nuskraidinti į Katmandu dėl nušalimų.

Nepale po pūgos vis dar dingę mažiausiai 85 alpinistai

Mažiausiai 85 alpinistai vis dar yra dingę po pūgos ir sniego lavinų palei populiarų kalnų maršrutą centriniame Nepale, ketvirtadienį paskelbė žygius organizuojančių agentūrų asociacija „Trekking Agencies' Association of Nepal“ (TAAN).

Armijos ir civiliai gelbėtojai sako, kad dingusiųjų skaičius yra grindžiamas nukentėjusio rajono alpinistų registru. Ne visi iš tų žmonių būtinai įstrigo per pūgą – kai kurie jų galėjo būti jau palikę tą rajoną.

TAAN iždininkas Gopalas Babu Shrestha sakė, kad buvo išgelbėti 23 žmonės ir kad maždaug 15 alpinistų sveiksta Katmandu ligoninėje.

„Tai viena didžiausių alpinizmo nelaimių, kokias tik prisimenu“, – sakė G. B. Shrestha.