Li Keqiango trijų dienų vizitas Rusijoje vyksta tuo metu, kai Kremlius yra įsivėlęs į interesų karą su Vakarais dėl Ukrainos ir siekia sustiprinti bendradarbiavimą su Azijos ir Lotynų Amerikos šalimis.

„Mes esame natūralūs partneriai, natūralūs sąjungininkai, mes esame kaimynai, – sakė V. Putinas svečiui per susitikimą Kremliuje.

„Mes sau keliame milžiniškus ir visiškai realius tikslus ir, be abejo, visa tai išeis į naudą mūsų žmonėms, Kinijos ir Rusijos piliečiams“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Kinijos ministras pirmininkas gyrė daugiausiai pasaulyje energijos suvartojančios Kinijos ir vienos didžiausių energetinių išteklių tiekėjų Rusijos „neišsenkamą“ bendradarbiavimą.

„Mes stebime augančio mūsų bendradarbiavimo visose srityse tendencijas“, – pareiškė kinų premjeras.

„Esame didžiausios kaimyninės valstybės, Rusija – pati didžiausia pagal teritoriją pasaulio šalis, o Kinija – daugiausiai gyventojų pasaulyje turinti valstybė, todėl mes turime milžinišką, iš esmės neišsenkantį mūsų ekonomikų tarpusavio papildymo šaltinį“, – sakė Li Keqiangas.

Pirmadienį Rusijos ir Kinijos pareigūnai pasirašė dešimtis sutarčių įvairiose srityse, tai ir energetika, bankininkystėir prekyba automobiliais.

Abi šalys susitarė dėl rublio ir juanio mainų sandorio, kurio vertė sieks 24,5 mlrd. JAV dolerių, taip siekdamos sumažinti priklausomybę nuo JAV dolerio ir paskatinti dvišalę prekybą bei investicijas.

„Buvo pasirašyta daugybė sutarčių“, – sakė V.Putinas, kurį cituoja Kremlius.

„Bet svarbu ne kiekybė. Svarbu tai, kad jos skatina mūsų tikrą bendradarbiavimą labai skirtingose srityse – ir energetikoje, ir aukštosiose technologijose – o tai yra labai svarbu“, – kalbėjo prezidentas.

Po dešimtmetį trukusių įtemptų derybų gegužę Kinija ir Rusija pasirašė 400 mlrd. JAV dolerių vertės sutartį dėl kasmetinio 38 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų tiekimo Pekinui 30 metų laikotarpyje.

„Mūsų su mūsų draugu, KLR pirmininku ponu Xi Jinping (Si Dzipingu) numatytą perspektyvą – 100 mlrd. JAV dolerių prekybos apyvartos, mes tikrai pasieksime jau kitais metais“, – pareiškė V.Putinas.

Nors Maskvos kritikai sako, kad, norėdamas paerzinti Vakarus, V. Putinas pasirašė sutartį, kuri yra naudingesnė Kinijai nei Rusijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (355)