Ši senovinė sunitų pranašystė, minima kanoniniuose pranašo Muhammedo išsakytų minčių (chadysų) rinkiniuose, tapo vienijančia idėja džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojams Irake ir Sirijoje, ypač kai jie rugpjūtį užėmė Dabiką.

To miesto strateginė reikšmė menka lyginant su kai kuriais kitais IS kontroliuojamais miestais, tokiais kaip Raka Sirijoje arba Mosulas Irake.

Tačiau kai IS džihadistus pradėjo iš oro bombarduoti JAV vadovaujama koalicija, siekianti sustabdyti kovotojų puolimą, išryškėjo Dabiko simbolinė svarba.

„Tai stiprina moralę, – sakė Brookingso instituto analitikas Shadi Hamidas. – Teisinga manyti, jog didžioji dauguma (IS) kovotojų tiki tokiomis kalbomis.“

Tarp IS šalininkų socialiniuose tinkluose Dabikas tapo kovos su Vakarų pasauliu sinonimu, o Vašingtonas ir jo sąjungininkai, bombarduojantys džihadistus vaizduojami kaip mūsų dienų kryžininkai.

Netgi IS oficialusis leidinys buvo pavadintas šio miesto vardu – „Dabiq“.

„Islamo liūtai iškėlė kalifato vėliavą Dabike, – vienas tunisietis IS šalininkas neseniai rašė socialiniame tinkle „Twitter“. – Dabar jie laukia kryžininkų armijos atvykimo.“

Pateikiami įvairūs tos pranašystės variantai, tačiau visuomet minimas didelis mūšis tarp musulmonų armijos ir netikinčiųjų pajėgų. Pastarosiomis savaitėmis IS šalininkai įvairius įvykius interpretuodavo kaip įrodymus, jog pranašystė pildosi.

Kai kurie atidžiai skaičiuoja JAV vadovaujamos koalicijos nares, kurių dabar jau daugiau negu 60, laukdami, kad bus pasiektas pranašystėje minimas skaičius – 80 vėliavų.

Kiti interpretavo JAV generolo Martino Dempsey komentarus, kad šioje kampanijoje gali prireikti panaudoti antžemines pajėgas, kaip ženklą, kad artėja išpranašautas mūšis, naudodami „Twitter“ žymą „Tai Dabikas, jeigu Dievas panorės“.

Išpranašautasis Kalifatas

Vienas IS šalininkas rašė „Twitter“: „Kai nusivilsite savo galia ore, rasit mus laukiančius Dabike.“

Kai kuriuose pranašystės variantuose minima musulmonų armija, žygiuojanti užimti Konstantinopolio – buvusios krikščioniškos Bizantijos imperijos sostinės, dabar žinomo kaip Stambulas.

Kai praeitą savaitę Turkija nusprendė prisidėti prie kovos su džihadistais, kai kurie IS šalininkai tai sveikino kaip pranašingą ženklą.

Ši pranašystė atliko svarbų vaidmenį IS ideologijoje nuo jos ankstyvųjų dienų, kai tas judėjimas palaikė glaudžius ryšius su Irakoal Qaeda“, vadovaujama Abu Musabo al Zarqawi (Abu Musabo Zarkavio).

Prieš savo žūtį per vieną JAV aviacijos smūgį Irake 2006 metais A.M. al Zarqawi kalbėjo apie artėjantį epinį mūšį Dabike.

„Irake buvo įžiebta kibirkštis, o jos liepsnos augs, kol sudegins kryžininkų armijas Dabike“, – kartą pareiškė jis.

Kai IS anksčiau šiais metais užėmė dideles teritorijas Irake ir paskelbė dabartinį judėjimo lyderį Abu Bakrą al Baghdadi (Abu Bakrą Bagdadį) „kalifu“, džidistai vėl pasinaudojo pranašyste, kad sutelktų savo šalininkų palaikymą.

Viena iš Muhammado pranašysčių – jog iškils „kalifatas Pranašo kelyje“. Prieš IS paskelbiant kalifatą, judėjimo atstovas Abu Mohamedas al Adnani (Abu Mohamedas Adnanis) žadėjo, kad „Dievo pažadas“ greitai išsipildys.

Kai kurie IS šalininkai socialiniuose tinkluose skelbė palaikymą A.b.al Baghdadi, laikydami jį išpranašautu kalifu, tačiau atsargiau vertino kalbas apie esą artėjantį Dabiko mūšį.

„Dievas žino, galbūt. Hadysas (islamo pranašo pasakymas) byloja, kad jie kausis su 80 vėliavų. Manau, šiuo metu yra 60 vėliavų“, – sakė vienas britas IS kovotojas Sirijoje, parašęs asmeninę žinutę naujienų agentūrai AFP per „Twitter“.

„Tai gali įvykti dabar; tai gali įvykti ir ateityje“, – sakė radikalių pažiūrų islamistas pamokslininkas Anjemas Choudary (Andžemas Čoudaris) iš Didžiosios Britanijos, reiškęs palaikymą IS.

„Nemanau, kad kokie nors musulmonai trokšta jį priartinti“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Dabiko mūšį.

Tačiau kai kurie IS šalininkai yra įsitikinę, kad lemtingasis mūšis jau greitai įvyks.

„Dabikas neabejotinai įvyks. JAV ir jų sąjungininkai puls Siriją, kai pamatys, kad jų aviacijos kampanija žlugo. Tai Dievo ir jo pranašo pažadas“, – vienas iš jų rašė „Twitter“.