Visgi tądien į Estijos sostinę atvykę gražūs ir greiti automobiliai ir paskelbtas geriausias iš jų nebuvo svarbiausias dalykas, nutikęs tą dieną. Tądien Estijos parlamentas įteisino partnerystę.

Estai nušovė du zuikius vienu metu – tiek homoseksualios, tiek heteroseksualios poros galės turėti bent panašias teises į santuoką sudariusius žmones. Pirmieji taip pat gavo teisę įsivaikinti savo partnerių vaikus.

Parlamente partnerystės įstatymas buvo priimtas vos dviejų balsų skirtumu, tačiau visuomenėje didžioji dalis šaltų ir santūrių estų sėdi neutralumo apkasuose.

DELFI Taline pakalbino vietinius gyventojus apie šį pasikeitimą žmogaus teisių srityje. Nors partnerystės įteisinimas yra svarbus ir heteroseksualiems santuokos nenorintiems sudaryti žmonėms, bet visą dėmesį Estijoje sutraukė būtent homoseksualių žmonių teisė į šeimas.

„Aš už tai, kad žmonės galėtų mylėti tuos, ką nori. Žmonės Estjoje nesupranta, kad tu nesirenki būti gėjumi ar ne. Galų gale, jei žmogus yra kritinės būklės ligoninėje, tu negali su juo net atsisveikinti, nes nesi laikomas šeimos nariu“,- pasakojo 22-ejų studentė Paula.

Šalia automobilyje sėdėjęs Paulos vaikinas bandė prieštarauti, motyvuodamas, kad tokiose šeimose augantiems vaikams bus daroma bloga įtaka, bet mergina bandė pakeisti vyriškio nuomonę.

„Aš augau tik su motina, tu irgi. Ar buvo labai gerai? O jei tu apie tai, kad ir vaikai užaugs homoseksualūs, tai noriu priminti, kad gėjai gėjų negamina, jie atsiranda heteroseksualiose šeimose“, - nukirto estė.

Svarbu pažymėti, kad savo partnerystę įteisinę gėjai ir lesbietės negalės taip paprastai įsivaikinti. Jie galės įsivaikinti tik savo partnerio biologinius vaikus arba jo prieš tai įvaikintus.

Kaip Paulos vaikinas, taip ir kiti vyriškos giminės estai nebuvo labai patenkinti nauja tvarka. Radikaliausiai iš jų skambėjo taksistas Jaanus. Keturiasdešimtmetis vyras ne tik buvo radikalus, bet iš jo lūpų sklido ir nemažai seksistinių pastabų.

„Jei vyras guli su vyru, tai yra nenormalu, jiems kažkas galvoje negerai, tačiau moteris su moterimi man yra gražu“,- piktą, kelių minučių trukmės tiradą valiūkiška šypsena baigė estas.

Už estus labiau ateistiška valstybė gali būti nebent Šiaurės Korėja, nors jų diktatoriaus kultas gali būti laikomas religija. Jei Lietuvoje didžiuliai šio diskurso priešininkai yra bažnyčia, taksi vairuotojas pripažino, kad estų pasirinkimui pastoriai įtakos neturėjo.

„Pas mus tik rusai religingi. Estai į bažnyčią neina“, - kalbėjo Jaanus.

Mokslininkai skaičiuoja, kad visuomenėje gali būti 10-20 procentų homoseksualių žmonių, kad panašiai jų tiek ir yra, galima susidaryti įspūdį atsivertus ne vieną pasimatymų programėlę. Nepaisant to, estui šis skaičius atrodė per didelis.

„Tikrai tiek negali būti. Nežinau kiek jų yra, aš nesu vienas jų ir jų nesutinku, bet tikrai ne tiek“, — stebėjosi estas.

Jis pasakojo, kad šalyje visa tauta išėjo turėdama tikslą uždrausti galimybę gėjams įteisinti savo partnerystę. Visgi, situacija nebuvo tokia, kokią ją piešė taksistas. Ji buvo panaši, kaip ir Lietuvoje kalbai pasisukant šia tema – protestuotojai stovėjo parlamente su absurdiškais plakatais „Grįžkit atgal į spintas“ ir panašiai, o didžioji dalis kalbintų estų iš viso nelabai gilinosi į šį reikalą.

„Aš nieko neskaitau portaluose apie tai, perjungiu televizorių vos pradeda rodyti ką nors šia tema. Vemti verčia įvairios įžymybės dėl populiarumo prisiimančios vieną ar kitą poziciją“, - kalbėjo automobilių importuotojas į Estiją.

Tema jam atrodė labai skausminga ir jis nukreipė kalbą apie naująjį „Honda Civic“, kurį laiko geriausiu per daugiau nei ketvirtį amžiaus pagamintu „Civic“ automobiliu.

Pusės nenorėjo rinktis ir apsaugos darbuotojas Kenas. Jam partnerystės įteisinimo priešininkai atrodė apgailėtini, tačiau neliaupsino ir už šį tikslą pasisakančių.

„Žmogaus teisės yra gerai, bet jei atvirai, tai nemanau, kad čia buvo labai reikalinga. Žmonės rasdavo būdų gyventi kartu ir iki šiol“, - kalbėjo jaunas vyras.

Geriausiai visą situaciją reziumavo Estijos rusė Katia. Viešbučio administratorė puikiai matė estų charakterį iš šalies.

„Tereikia laiko ir visi pamirš, kad iš viso ši kova buvo. Čia taip būna visada. Jau dabar daugumai estų tai atrodo normalu. Kovoja tiesiog dvi nedidelės grupės. Man partnerystė atrodo normalu ir vertinu teigiamai, tačiau aš ir pati niekaip savo pozicijos neišreiškiau“, - kalbėjo Katia.