V.Putino vyriausiasis užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas sakė, kad Kremlius siekia suorganizuoti susitikimą, kuriame taip pat dalyvautų Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

„Susitikimo „Normandijos formatu“ – Putino, Merkel, Hollande'o ir Porošenkos – galimybė neatmetama“, – J.Ušakovas sakė Rusijos naujienų agentūroms.

Jis pridūrė, kad Kremlius „dabar tuo užsiima – plėtojami galimi kontaktai“.

J.Ušakovas turėjo omenyje svarbų V.Putino ir P.Porošenkos susitikimą, įvykusį birželį minint sąjungininkų desanto operacijos Normandijoje per Antrąjį pasaulinį karą 70-ąsias metines – tuojau po Ukrainos prezidento išrinkimo gegužės 25 dieną.

Rugpjūtį V.Putinas su Ukrainos lyderiu taip pat susitiko Baltarusijos sostinėje Minske, kur vyko jų tiesioginės derybos dėl krizės rytų Ukrainoje, krečiamoje Maskvos palaikomo prorusiškų separatistų sukilimo.

Prieš mėnesį paskelbtos trapios paliaubos Ukrainoje yra atsidūrusios ant žlugimo slenksčio, nes smurtas sukilėlių kontroliuojame rytiniame regione tęsiasi.

Azijos ir Europos forumo (ASEM) viršūnių susitikimą organizuojanti Italija nurodė, kad V.Putinas patvirtino dalyvausiantis vėliau šį mėnesį vyksiančiame renginyje, kuris žymės jo pirmąjį susitikimą su Vakarų šalių lyderiais nuo krizės Ukrainoje pagilėjimo praeitą vasarą.

Italija, šiuo metu pirmininkaujanti Europos Sąjungai (ES), tą susitikimą surengs Milane spalio 16–17 dienomis.

Jau apie 3,5 tūkst. žmonių žuvo nuo Ukrainos krizės pradžios šių metų pradžioje, kurią taip pat žymėjo kovą Rusijos įvykdyta Krymo aneksija.