Penki žmonės žuvo Dijarbakyre, didžiausiame Turkijos kurdiško pietryčių regiono mieste, sakoma spaudos pranešimuos.

Dar kelių žmonių gyvybių pareikalavo protestai kituose pietrytiniuose miestuose: trys žuvo Mardine, du – Sirte, po vieną – Batmane ir Muše. Policija naudojo ašarines dujas ir vandens patrankas, vaikydama audringus protestus Stambule ir Ankaroje.

Per šiuos protestus dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Tūkstančiai žmonių prisidėjo prie demonstracijų, kurias organizavo pagrindinis prokurdiškas judėjimas – Liaudies demokratų partija (HDP), protestuodami dėl Ankaros nesugebėjimo imtis karinių veiksmų prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“, šturmuojančius Sirijos miestą Kobanę prie sienos su Turkija.

Premjeras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davotohlu) žadėjo, kad Turkija padarys viską, kad neleistų kristi Kobanei, dar vadinamai Ain al Arabu.

Tačiau kurdai kaltina Ankarą vien stebint ir nieko nedarant, kai džihadistų tikslas užimti tą miestą tampa vis realesnis, nors prie pasienyje yra sutelkta dešimtys Turkijos tankų.

Turkijos vidaus reikalų ministras Efkanas Ala kaltino prokurdiškus protestuotojus „išduodant savo šalį“ ir perspėjo juos išsiskirstyti, nes priešingu atveju laukia „nenuspėjamos pasekmės“.

„Į smurtas bus atsakyta smurtu... Šis neprotingas elgesys turėtų nedelsiant būti nutrauktas, o (protestuotojai) turėtų pasitraukti iš gatvių“, – E.Ala sakė žurnalistams Ankaroje.

Kurdai įsiveržė į Europos Parlamentą protestuoti prieš „Islamo valstybę“

Dešimtys kurdų demonstrantų antradienį įsiveržė į Europos Parlamentą Briuselyje protestuoti prieš „Islamo valstybės“ (IS) vykdomą Kobanės miesto Sirijoje, šalia Turkijos sienos, ataką.

Mojuodami kurdų vėliavomis ir kalinamo kurdų separatistų lyderio Abdullah Ocalano atvaizdais protestuotojai prasiveržė pro policijos barjerą į pastato vestibiulį.

Jie surengė sėdimąjį streiką, kol keli europarlamentarai atėjo su jais susitikti.

„Mes kovosime su „Islamo valstybe“, – protestuotojams pasakė socialistų grupės Europos Parlamente vadovas Gianni Pittella, kuris dėl tokių žodžių sulaukė plojimų.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas sakė, jog susitiko su tos grupės lyderiais ir pasakė jiems taikiai užbaigti savo protestą.

Tačiau jis taip pat jiems pasakė, jog visiškai supranta jų susirūpinimą dėl civilių gyventojų padėties Kobanėje ir bendrai visoje Sirijoje bei Irake, ir pažadėjo perduoti jų žinią NATO.

„Pakartojau Europos Parlamento paramą tarptautinei koalicijai, kovojančiai su „Islamo valstybe“ Sirijoje ir Irake“, – sakė jis.

Kurdai antradienį tęsė savo protestus ir visoje Prancūzijoje; tarp protestuotojų buvo maždaug 500 žmonių, susirinkusių prie Užsienio reikalų ministerijos Paryžiuje ir reikalavusių „solidarumo su kurdų pasipriešinimu“.

„Mūsų žmonės susiduria su žudynėmis, genocidu. Nebe laikas debatams, dabar turi būti reakcija“, – miniai pasakė vienas organizatorių.

Marselyje įvyko jau ketvirta kurdų demonstracija vos per 10 dienų, joje dalyvavo maždaug 1 500 žmonių. Mažesni protestai vyko Nicoje, Bordo ir Tulūzoje.

Turkija antradienį perspėjo, kad IS gali netrukus užimti Kobanę, nors JAV ir arabų šalių karo lėktuvai sudavė naujus smūgius IS pozicijoms netoli šio kurdų miesto.

Kurdų protestas Europos Parlamento pastato dalyje, kuri turėtų būti saugus rajonas, įvyko per svarstymus dėl būsimo Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio naujosios komandos patvirtinimo.

Europos Parlamento saugumo tarnyba nurodė, kad pradės incidento tyrimą.

JT pasiuntinys Sirijai ragina tarptautinę bendruomenę ginti džihadistų šturmuojamą Kobanę

Tarptautinė bendruomenė turėtų nedelsianti imtis veiksmų ir apginti Sirijos miestą Kobanę nuo atakuojančių džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS arba ISIS) kovotojų, antradienį pareiškė Jungtinių Tautų (JT) pasiuntinys tai šaliai.

„Pasaulis, visi mes, smarkiai pasigailėsime, jeigu ISIS (Islamic State) sugebės užimti miestą, kuris narsiai gynėsi, tačiau greitai nebegalės to daryti. Mums reikia imtis veiksmų dabar“, – sakoma pasiuntinio Staffano de Misturos pranešime.

„Tarptautinė bendruomenė turi juos apginti. Tarptautinė bendruomenė negali leisti, kad dar vieną miestą užimtų ISIS“, – tvirtino jis.

Kobanės, kuri yra trečias didžiausias kurdiškas Sirijos miestas, užėmimas būtų didelė pergalė IS džihadistams, kurie yra paskelbę „islamo kalifatą“ ir siekia perimti kontrolę ilgame Sirijos bei Turkijos sienos ruože.

Mažiausiai 412 žmonių, tarp kurių daugiau negu pusę sudaro džihadistai, žuvo Kobanėje ir jos prieigose nuo rugsėjo vidurio, nurodo Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, stebinti padėtį Sirijoje.

Kanados parlamentas pritarė antskrydžiams prieš IS Irake

Kanados parlamentas antradienį balsavo už antskrydžių prieš džihadistų grupę "Islamo valstybė" (IS) patvirtinimą Irake po JAV pateikto prašymo, informuoja AP.

Ministro pirmininko Stepheno Harperio konservatorių partija šį pasiūlymą parlamentui pateikė praėjusią savaitę. S. Harperiui priklauso dauguma vietų parlamente, todėl tokių balsavimo rezultatų ir buvo tikimasi. Iniciatyvai pritarė 157 deputatai, 134 buvo prieš.

Ši iniciatyva numato oro antskrydžius Irake iki šešių mėnesių. Be to, aiškiai nurodoma, jog sausumos kariai nedalyvaus karinėse operacijose.

Į kovinę misiją planuojama pasiųsti iki šešių naikintuvų CF-18, degalų papildymo lėktuvą, du žvalgybinius ir vieną desantinį lėktuvus. Operacijose taip pat dalyvaus apie 600 lakūnų ir lakūnių.

Kanada yra viena iš tuzino valstybių, prisidėjusių prie JAV vadovaujamos koalicijos kovoje prieš IS.

"IS keliama grėsmė yra reali", - sakė S. Harperis. - Nesustabdžius šios teroristinės organizacijos, ši vis greičiau augs. Jie jau garsiai pareiškė savo teroristinius ketinimus regiono ir tarptautiniame lygyje, o Kanadą paminėjo kaip potencialų taikinį".

JAV Baltieji rūmai pasveikino Kanados parlamento sprendimą pritarti pajėgų dislokavimui.

Kanada į Iraką jau yra pasiuntusi daugiau nei du tuzinus specialiųjų pajėgų patarėjų. Dabar planuojama padidinti patarėjų kontingentą iki 69 narių siekiant padėti kurdų pajėgoms kovoti prieš islamo kovotojus.