Tikintieji jau trečią dieną Minos slėnyje simboliškai mėtys akmenis į Šėtoną, o paskui, grįžę į netoliese esančią Meką, apeis šventą kubo pavidalo Kaabą ir išvyks namo – pasiekę dvasinį savo gyvenimo piką.

Hadžas yra vienas didžiausių pasaulyje religinių festivalių; šiemet jame dalyvavo tikintieji iš 163 valstybių.

Kai kurie maldininkai liks iki antradienio, kuris yra oficiali paskutinė hadžo diena.

„Norėčiau visam laikui likti čia ir negrįžti namo“, – sakė maldininkė iš Indonezijos, pristačiusi kaip 58 metų Umm Mohammed ir kalbėjusi arabiškai.

Šiemetiniame hadže dalyvavo kiek daugiau nei 2 mln. tikinčiųjų iš Saudo Arabijos ir užsienio, tarp jų – beveik 1,4 mln. užsieniečių, pranešė oficialioji naujienų agentūra SPA.

Šie skaičiai yra maždaug tokie patys kaip pernai.

Hadžas pritraukė įvairiausius žmones – pradedant keliais prezidentais ir baigiant paprastais maldininkais, tarp kurių buvo sužeistas Sirijos sukilėlių karo veteranas.

Šiemet ši piligriminė kelionė vyko Saudo Arabijai ir dar keturioms arabų šalims prisidėjus prie JAV vadovaujamų smūgių iš oro „Islamo valstybės“ džihadistams Sirijoje ar tuos smūgius parėmus.

Ši sunitų ekstremistų grupuotė užėmė dideles Sirijos ir Irako teritorijos dalis ir paskelbė „kalifatą“, kur vykdė žiaurius nusikaltimus, tarp jų – masines egzekucijas, nukryžiavimus, galvų kapojimus, moterų ėmimą į vergiją.

Saudo Arabijos karalius Abdullah maldininkų iš musulmoniškų valstybių grupių lyderiams sekmadienį sakė, kad ekstremizmas turi būti išnaikintas, nes „neturi nieko bendra su islamu“.

Penktadienį karalystės didysis muftijus šeichas Abdul Azizas al Sheikhas sakė, kad musulmonų lyderiai islamo priešams turi smogti „geležiniu kumščiu“.

Tai jis sakė prie švento Arafato kalno, per hadžo kulminaciją.

Kai kurie maldininkai smerkė „Islamo valstybės“ žiaurumą, bet daugelis taip pat reiškė susirūpinimą dėl JAV vadovaujamos oro kampanijos prieš šiuos ekstremistus.

Šiemet hadžo metu valdžia turėjo imtis apsaugos nuo infekcinių ligų priemonių, tačiau tarp maldininkų nebuvo užregistruota užsikrėtimo mirtinai pavojingais Ebolos ir MERS virusais atvejų, šeštadienį sakė Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas, kurį citavo SPA.