Tai paprastas vienaukštis namelis su keturiais langais, besislepiantis už akmeninės tvoros. Ant namo – maža palydovinės televizijos antena, o ant vešlios žolės – keletas malkų krūvelių. Nekyla jokių abejonių, kad Abu Omaro al Shishani pravarde „Chechen“ namas atrodo skurdus ir apleistas.

Kaip rašo „The Daily Beast“, sklando gandai, kad šiuo metu Abu Omaras al Shishani, kurio tikrasis vardas – Tarchanas Batirašvilis, gyvena prabangioje viloje su baseinu Sirijoje. Žinoma, tai nebūtinai yra tiesa. Taip pat kalbama, kad jis vilioja ir kitus musulmonus iš savo gimtojo Pankiso tarpeklio regiono prisijungti prie sukilėlių pajėgų, o tai visiškai nestebina.

Raudonbarzdis Abu Omaras al Shishani simbolizuoja tai, ko Vašingtonas nekenčia ir bijo labiausiai, kovodamas su ISIS: jis yra į islamą atsivertęs užsienietis, be to, Abu Omaras al Shishani – JAV apmokytos Gruzijos kariuomenės veteranas.

Jis parodė, kad gali panaudoti triuškinančią taktiką prieš kurdų bei Irako kariuomenes ir sudavė rimtą smūgį kur kas kuklesnėms Sirijos sukilėlių pajėgoms, kurias amerikiečiai skuba apmokyti. Remiantis JAV žvalgybos pateikiamais duomenimis, Abu Omaras al Shishani yra ISIS vadovų – „shura“ tarybos – narys.

Abu Omaras al Shishani
Jis prisidėjo prie antrojo pagal dydį Irako miesto Mosulo užėmimo, o šiuo metu vadovauja ISIS pajėgoms šiaurinėje Sirijos dalyje, kuri atsidūrė amerikiečių vykdomo bombardavimo taikinyje. Manoma, kad jo vadovaujamus kovotojų dalinius sudaro apie tūkstantis įvairaus rango sukilėlių iš užsienio. Taip pat įtariama, kad Abu Omaras al Shishani gali būti atsakingas už įkaitų laikymą.

Maža to, Abu Omaro al Shishani patirtis kovos lauke susijusi ir su maištingąja Čečėnija, iš kurios yra kilusi jo motina. Tai reiškia, kad net ir ruošdamas gynybines taktikas prieš JAV ir jų sąjungininkių rengiamas oro atakas, jis šaiposi iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo sąjungininkų Čečėnijos sostinėje Grozne.

Pankiso tarpeklis – labai graži vieta, tačiau čia gyvenantys berniukai neturi daug galimybių. Du darbo neturintys čečėnų tautybės 17-mečiai pasakojo „The Daily Beast“, kad daugiau neturi, ką veikti, išskyrus sėdėjimą ir žiūrėjimą vienas į kitą, meldimąsi kaimo mečetėje ar bendravimą internetu su Sirijoje esančiais draugais.

Iš Gruzijos technikos universiteto pašalintas, barzdą kaip ir daugelis potencialių džihadistų auginantis vaikinas pasakojo, kad daugelis jo draugų svarsto galimybę autobusu per Turkijos teritoriją vykti į Sirijos Šiaurę, kur prisijungtų prie Abu Omaro al Shashini sukilėlių ir „mirtų už Alachą“. Dabartinėje fronto linijoje jie gali atsidurti vos per parą. Šie vaikinai visus, kas remia Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ar kovoja prieš ISIS, vertina kaip tiesioginius priešus.

Remiantis regionų vystymosi fondo vadovo Iza Bekauri žodžiais, jaunąją kartą po savo sparnu glaudžia konservatyvusis islamistų judėjimas „Salafi“, o šiuo metu, anot šių vaikinų šeimos narių, dešimtys vyksta kovoti į Siriją ne už pinigus, o dėl nuoširdžių įsitikinimų.

Šią problemą I. Bekauri išgyvena asmeniškai ir labai stipriai. Mums kalbant vietos gyventojai atvyko išreikšti užuojautos dėl 18-mečio I. Bekauri mokinio Beso Kušanašvilio, kuris buvo nužudytas Sirijoje.

„Paskutinį kartą aš jį mačiau birželį, jis pasidalino savo planais vykti į Turkiją, kur ketino tęsti studijas informacinių technologijų srityje“, - prisiminimais dalijosi I. Bekauri.

Tradicinių religinių pažiūrų sufijai mėgina atkalbėti šiuos jaunuolius, kad šie nevyktų kovoti į Siriją, tačiau akivaizdu, kad džihado idėjos yra stipresnės.

Gruzijos valdžia tvirtina, kad ISIS pajėgas papildančių savanorių iš šios šalies vis dar ženkliai daugiau nei iš kitų Europos šalių ir JAV, kur jauni musulmonai taip pat skatinami prisijungti prie ISIS.

Rugsėjo 29 d. duodamas interviu Gruzijos prezidentas Georgijus Margvelašvilis kalbėjo, kad Pankise vyraujanti džihado nuotaika – tai opi problema Gruzijoje, kuri vis dar deda visas pastangas, mėgindama savo gyventojams įdiegti pagarbą pilietinėms laisvėms.

„Darydami didesnį spaudimą, sumenkinsime demokratinius procesus, mūsų teisėsaugos institucijų atvirumą ir pilietinės visuomenės vystymąsi“, - patikino G. Margvelašvilis. „Stiprinant teisėsaugos vektorių galima tikėtis laikino sprendimo, tačiau galiausiai tai taps totalitarine kontrole“, - pridūrė jis.

Atrodo, kad iš dalies šis teisėsaugos vektorius prisidėjo prie Abu Omaro al Shishani suradikalėjimo. Dar prieš keletą metų kartu su savo dvasiškuoju tėvu jis lankėsi stačiatikių bažnyčioje ir piemenavo kalnuose.

„Per karą Čečėnijoje jis talkino iš Čečėnijos į Gruziją atvykstantiems sukilėliams ir pabėgėliams“, - patikino buvęs Gruzijos Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Šota Utiašvilis. Vaikščiodamas kartu su sukilėliais tolimiausiais kalnų takeliais, jaunas piemuo išmoko gerai naudotis žemėlapiais, gavo teritorijos tyrinėjimo įgūdžių ir žinių apie ginklus. Pastaruosius įgūdžius vėliau jis panaudojo ir ištobulino tarnaudamas Gruzijos žvalgybos tarnyboje 2008 m., kai vyko Gruzijos ir Rusijos karas.

Tačiau 2010 m. Gruzijos teismas nuteisė T. Batirašvilį trejiems metams kalėjimo už neteisėtą ginklo laikymą. Kalėjime jis atsivertė į konservatyvųjį islamą, užsiaugino barzdą ir prisiekė dalyvauti šventajame kare prieš kitatikius, kai tik išeis iš kalėjimo. 2012 m. jam buvo diagnozuota tuberkuliozė. Vėliau ISIS vadu tapsiantis T. Batirašvilis buvo paleistas iš kalėjimo ir išvyko į Turkiją. Nuo tada niekas jo nebematė Pankisyje.

Rugsėjo 24 d. JAV vyriausybė įtraukė 28-erių Abu Omarą al Shishani į „tikslingai suformuotą pasaulinį teroristų sąrašą“. Tačiau panašu, kad jo tai neišgąsdino. Abu Omaro al Shishani žvilgsnis vis dar yra nukreiptas į Rusiją.

Tą pačią dieną jam buvo pasiūlyti 5 mln. JAV dolerių (13,7 mln. litų) už vieno iš įtakingiausių Kremliaus asmenų – Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo – nužudymą. Mažesnio dydžio atlygiai nuo 500 tūkst. JAV dolerių (1,34 mln. litų) ir 4 mln. JAV dolerių (11 mln. litų) jam buvo pažadėti už 11 kitų Čečėnijos valdžios atstovų likvidavimą.

Beprotiškai painiame Sirijos karo zonos sąjungininkų tinkle R. Kadyrovas tapo pagrindiniu V. Putino agentu Sirijos prezidentui B. Assadui paremti.

R. Kadyrovas pasakojo žurnalistams, kad daugelis ISIS sukilėlių – tai JAV slaptųjų ir kitų tarnybų agentai. „Žudėme juos per karą Čečėnijoje, o dabar žudysime juos čia, Sirijoje“, - patikino R. Kadyrovas, šaipydamasis iš Abu Omaro Al Shishani ir kitų ISIS vadeivų.

Patikimos internetinės svetainės „Caucasus Knot“ redaktorius ir iškilus žmogaus teisių gynėjas Grigorijus Švedovas pasakojo, kad ISIS siekia, kad čečėnų savanoriai grįžę kovotų Šiaurės Kaukaze.

„Šie dideli atlygiai įrodo, kad ISIS lyderiai rimtai planuoja internacionalizuoti džihadą. Tai būdas, skirtas tam, kad karas iš Artimųjų Rytų persikeltų ir į Šiaurės Kaukazą, o tai taptų tragedija Rusijai“, - įsitikinęs G. Švedovas. „Šie atlygiai skirti pritraukti tuos, kas šiandien svarsto galimybę pradėti savąjį džihadą“, - pridūrė jis.

Neseniai internete patalpintame vaizdo įraše ISIS vadai daug kalba apie planus kovoti prieš Rusiją. Vaizdo įraše užfiksuoti ISIS maištininkai pozuoja atsistoję ant Rusijos karinio lėktuvo ir kitos karinės technikos, perimtos iš Basharo al Assado pajėgų.

„Tai žinutė tau, V. Putine“, - sakoma šio vaizdo įrašo fone. „Tai lėktuvai, kuriuos tu atsiuntei Basharui. Mes juos tau atsiųsime atgal – to nori Dievas. Atmink tai. Mes išvaduosim Čečėniją ir visą Kaukazą, to nori Dievas. „Islamo valstybė“ yra ir ji plėsis, nes to nori Dievas.“

Šios ambicijos atrodo labai stipriai nutolusios nuo niekuo neišsiskiriančio namo Pankiso tarpeklyje, tačiau, kita vertus, ten ir yra jų tikrieji namai.