Tuo tarpu blogiausia vieta senti yra Afganistanas, rodo antrus metus skelbiamas indeksas, apimantis 91 proc. pasaulio gyventojų, vyresnių nei 60 metų.

Visos, išskyrus vieną, šalys pirmajame dešimtuke yra Vakarų Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Australazijoje. Minėta išimtis yra Japonija, atsidūrusi devintoje vietoje.

Pirmoje vietoje yra Norvegija, į antrąją vietą nustūmusi pernai pirmavusią Švediją.

Nestebina tai, kad Afrikos šalys sudaro pusę visų šalių apatiniame sąrašo ketvirtyje, tačiau 76-oje, 77-oje ir 74-oje vietose yra atitinkamai Venesuela, Turkija ir Serbija.

Sąrašą sudaręs labdaros fondas „HelpAge International“ nurodė, jog ekonomikos augimo paties savaime nepakanka, kad gerėtų pagyvenusių žmonių gyvenimas.

„Reikia konkrečios politikos dėl senėjimo implikacijų sprendimo“, – sakoma ataskaitoje, kuri buvo paskelbta Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną.

„Politika dėl pajamų saugumo Meksikoje (30 vieta) nuo praėjusių metų pakylėjo ją per 26 vietas, ... nors (Meksika) nėra tokia turtinga kaip Turkija (77 vieta)“, – sakoma ataskaitoje.

Indeksas sudaromas remiantis 13 požymių, suskirstytų į keturias sritis: pajamų saugumo, sveikatos, pajėgumo, kuris apima įsidarbinimą ir švietimą, ir įgalinančios aplinkos, kuri apima tokius klausimus kaip fizinis saugumas.

Pirmąjį indekso dešimtuką sudaro Norvegija, Švedija, Šveicarija, Kanada, Vokietija, Nyderlandai, Islandija, Jungtinės Valstijos, Japonija ir Naujoji Zelandija.

Paskutinį dešimtuką sudaro Irakas, Zambija, Uganda, Jordanija, Pakistanas, Tanzanija, Malavis, Vakarų Krantas ir Gazos Ruožas, Mozambikas, Afganistanas.