Tai pareiškė žaliųjų frakcijos Europarlamente atstovė Rebecca Harms, kuriai atvykus į Maskvą rusų žinybos neleido palikti oro uosto teritorijos, praneša agentūra AFP.

„Į šį sąrašą yra įtraukta daugiau politikų, ne tik aš. Bet mes iki šiol nežinome, kas“, – sakė europarlamentarė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija nesutiko pateikti duomenų apie tokį „juodąjį sąrašą“.

R. Harms Rusijoje norėjo stebėti ukrainietės sraigtasparnio pilotės teismo procesą ir susitikti su Rusijos civilinės visuomenės atstovais. Tačiau atvykusi į Maskvą, ji nebuvo įsileista, nors turėjo diplomatinį pasą. Rusų pareigūnai, be kita ko, kaip priežastį nurodė tai, kad ji balsavo už ES sankcijas Rusijai, sakė deputatė.

Rebecca Harms
Toks Rusijos žinybų žingsnis sukėlė pasipiktinimą ES. „Mes smerkiame sprendimą neįsileisti Rebeccos Harms į Rusijos Federacijos teritoriją, nors ji prieš kelionę informavo rusų žinybas“, – sakė ES užsienio reikalų įgaliotinės Catherine Ashton atstovė.

„Aš griežtai smerkiu šį rimtą diplomatinį incidentą“, – pabrėžė Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas. Pasak jo, tai yra nerimą keliantis smūgis Rusijos ir Europos Parlamento santykiams.

Pateiktais duomenimis, Rusijos vyriausybė Vokietijos ambasadai patvirtino, kad egzistuoja „juodasis sąrašas“. C. Ashton atstovė kritikavo, kad neatskleidžiamos į sąrašą įrašytų asmenų pavardės. Tai esą nusižengia galiojančiam vizų susitarimui tarp ES ir Rusijos.

Pasak R. Harms, jai Maskvos oro uoste buvo paaiškinta, kad ji yra „nepageidaujamas“ asmuo. Tada ji turėjo raštiškai įsipareigoti neįvažiuoti į Rusiją, nes priešingu atveju tai bus traktuojama kaip „kriminalinis aktas“.

Parlamentarė oro uoste praleido keturias valandas. Savo pasą ji atgavo tik kai įsėdo į lėktuvą, skrendantį atgal į Briuselį.