Vyras buvo apstulbintas siūlyto atlygio dydžio praneša „Daily Mail“.

Nuvykęs į pokalbį dėl darbo Rakoje, kuri šiuo metu yra užimta ekstremistų, kandidatas neteko žado.

Jis pasakojo leidiniui „Financial Times“, jog jam buvo siūloma 1500 JAV dolerių per mėnesį (tai yra penkis kartus daugiau už vidutinį atlyginimą Sirijoje), nuosavas namas, automobilis, vaizdo kameros ir fotoaparatai, kokių tik galėtų prireikti darbo metu.

„Aš apsižvalgiau aplink kontorą, kurioje man reikėtų dirbti. Nustebau, kiek brangios aparatūros ten yra“, – teigia kandidatas, kurio vardas neskelbimas.

Jungtinės Amerikos Valstijos pastaruoju metu pradėjo kreipti didžiulį dėmesį į tai, iš kur „Islamo valstybė“ gauna tokius didelius pinigus naujausiai aparatūrai ir ginkluotei.

JAV žada siekti sustabdyti bet kokį galimą grupuotės finansavimą.

Ekspertai teigia, kad grupuotė savo turtus, kurie yra labai reikalingi plečiant savo įtaką ir stiprinant ginkluotę, yra sukaupusi iš nelegaliai gabenamos ir parduodamos naftos.

JAV prezidentas Barackas Obama ir kiti Vakarų lyderiai naftos kontrabandos klausimą aptars kitą savaitė vykstančioje kasmetinėje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

Kovai su „Islamo valstybe“ JAV taip pat įkūrė tyrimų grupę, kuri renka visą informaciją apie teroristus ir jų šalininkus, taip pat kompanijas, finansuojančias terorizmą.

Yra aišku, kad „Islamo valstybė“ yra nepaprastai turtinga grupuotė, iš nešvarių sandėrių su korumpuotomis kompanijomis susikrovusi milijardą JAV dolerių.

„Islamo valstybė“ kontroliuoja maždaug šešis naftos telkinius Sirijoje ir keturis Irake, išgautą naftą nelegaliai veža į Turkiją, Iraną ir Iraką.

Grupuotė taip pat užsidirba reikalaudama išpirkų iš pagrobtųjų šeimų, taip pat iš apiplėšimų ir kitų nusikaltimų.

Vien tik birželį užėmę Mosulo miestą ir jo centrinį banką, ekstremistai susižėrė 425 milijonus JAV dolerių, praneša „Financial Times“.

Vietinis Rakos miesto gyventojas teigia, kad grupuotė, švęsdama Mosulo užėmimą, miniai svaidė 200 lyrų (apie 160 litų) banknotus.

„Islamo valstybė“ taip pat labai organizuotai tvarko apskaitas, žymisi išlaidas ir apsvarsto kiekvieną investiciją. Priešingai negu „al-Qaeda“, „Islamo valstybė“ kategoriškai atsisako bet kokių rėmėjų ir labdaros. Kaip teigia „Financial Times“ ekspertai, grupuotė siekia būti visiškai nepriklausoma finansiškai ir niekam nesijausti skolinga. Jie niekuo netiki ir nepasitiki.

Savo užimtose teritorijose grupuotė taip pat įvedė mokesčius, kurie papildo jų iždą. Daug didesni mokesčiai yra taikomi krikščionims.

Didžiausios sumos skiriamos naujai ginkluotei pirkti, taip pat daug investuojama į viešųjų ryšių sektorių ir propagandos skleidimą, kuri pritraukia daugiau kovotojų iš kitų šalių. Savo kariams „Islamo valstybė“ moka mėnesinį atlyginimą, kuris yra maždaug 400-500 JAV dolerių.

JAV pradėjo oro atakas prieš „Islamo valstybę“ ir šią savaitę numato jų dar daugiau. JAV ambasadorė Jungtinėms Tautoms Samantha Power teigia, kad daugiau šalių nori prisijungti prie ekstremistų atakavimo, tačiau neatskleidė, kokios valstybės visgi prisijungs.

JAV senatas taip pat patvirtino aktą, pagal kurį Sirijos kariuomenė bus apmokyta ir apginkluota kovai su teroristais.

Dėl teroro aktų JAV kilusią islamofobijos bangą šalies užsienio reikalų ministras Johnas Kerry bandė sušvelninti teigdamas, kad ši grupuotė neatspindi tikrojo islamo, tačiau „Islamo valstybės“ atstovas spaudai  Abu Mohammad al-Adnani tvirtino priešingai.

„Šis senis staiga tapo islamo ekspertu ir paskelbė verdiktą, kad „Islamo valstybė“ elgiasi nemusulmoniškai. Jis teigia, kad mes veikiame prieš islamą ir esame didžiausi jo priešai“, – teigė Abu Mohammad al-Adnani.

Kalbos ekspertai, išklausę spaudos atstovo pasisakymą, teigė, kad pagal savo akcentą ir žodžių pasirinkimą ekstremistas aiškiai yra britų kilmės.

Tam tikri žodžiai, kurios savo kalboje vartojo spaudos atstovas, būdingi tik Didžiosios Britanijos šnekamajai kalbai, ypač Londono apylinkėms.

Ekspertų teigimu „Islamo valstybė“ žūtbūt siekia pabrėžti, kiek daug vakariečių, ypač D. Britanijos piliečių, kovoja jų gretose.

Dar vienas garsus „Islamo valstybės“ kovotojas, kuris nenuginčijamai yra britų kilmės – tai budelis, įvykdęs egzekucijas amerikiečių ir britų žurnalistams ir paskelbęs vaizdo įrašus internete.

Teigiama, kad budelio tapatybė jau seniai žinoma, tačiau neskelbiama dėl galimos grėsmės kitiems įkaitams ir iš solidarumo su teroristo šeima.