Du JAV naikintuvai F-22 pastarosiomis dienomis buvo pasiųsti perimti šešių Rusijos karinių lėktuvų, priartėjusių prie vakarinių Aliaskos krantų, penktadienį pranešė JAV kariškiai.

Ketvirtadienį apie 1 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku du Kanados naikintuvai CF-18 perėmė du strateginius bombonešius už maždaug 40 jūrmylių (74 kilometrų) nuo Kanados krantų virš Boforto jūros.

Šiaurės Amerikos aerokosmoso gynybos vadovybės (NORAD) atstovas pulkininkas leitenantas Michaelas Jazdykas sakė, kad JAV naikintuvai tuos lėktuvus lydėjo už maždaug 55 jūrmylių (102 km) nuo Aliaskos krantų trečiadienį apie 19 val. Ramiojo vandenyno pakrantės (ketvirtadienį 5 val. Lietuvos) laiku.

Tarp Rusijos lėktuvų buvo du degalų papildymo ore lėktuvai Il-78, du naikintuvai MiG-31 ir du ilgojo nuotolio bombonešiai „Tu-95 Bear“. Jie pasuko į pietus ir grįžo į savo bazę Rusijoje, kai buvo pakelti JAV lėktuvai.

Abiem atvejais Rusijos lėktuvai įskrido į oro gynybos atpažinimo zoną, kuri tęsiasi už maždaug 320 kilometrų nuo kranto linijos, tačiau nepažeidė JAV arba Kanados oro erdvės.

Rusijos gynybos ministerija, savo ruožtu, šeštadienį patvirtino, kad nurodytu laiku aštuoni (rusų) karo lėktuvai skrido palei šiaurinę Aliaskos pakrantę, kur juos kurį laiką lydėjo JAV KOP naikintuvai.

„Du strateginius raketnešius TU-95 lydėjo keturi rusų naikintuvai MIG-31 ir du degalų papildymo lėktuvai IL-78, – nurodė Rusijos gynybos ministerija. – Rusijos KOP lėktuvai skrido maždaug 55 jūrmylių atstumu nuo Aliaskos krantų ir apie 40 jūrmylių nuo Kanados krantų“.

Anot Rusijos ministerijos, skrista virš neutraliųjų vandenų. Tai buvęs netikėtas karinės parengties Rytų karinėje apygardoje patikrinimas. Vykdyta patruliavimo virš Beringo jūros ir palei šiaurinį Aliaskos pakrantę užduotis.

Švedija pareiškė protestą

Švedijoje penktadienį pranešta apie protestą, pateiktą Rusijai dėl jos dviejų naikintuvų įsibrovimo į Švedijos oro erdvę.

Užsienio reikalų ministerija penktadienį iškvietė Rusijos ambasadorių Stokholme ir pareiškė protestą dėl šio incidento“, – sakoma ministerijos pranešime.

Du rusų naikintuvai pažeidė Švedijos oro erdvę trečiadienį netoli rytinės Elando salos, pažymi karo pareigūnai.

Savo tinklaraštyje Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas pasmerkė šį incidentą kaip „labai didelį pažeidimą“ ir net blogiausią nuo 2006 metų, kai jis tapo vyriausiuoju Švedijos diplomatu.

Pasak Liberalų partijos vadovo Jano Bjorklundo, kaip rašo laikraštis „Expressen“, šis įsibrovimas yra „rimtesnis už ankstesnius pažeidimus“.

„Kurį laiką mes matome karinės veiklos stiprėjimą Baltijos jūros regione“, – pridūrė jis.