Kol Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas emocingai meldžia škotus likti, karalienė Elizabeth II prašo šį klausimą „gerai apsvarstyti“, savo nuomonės nevengia pareikšti ir Didžiosios Britanijos garsenybės.

Pirmadienį garsusis futbolo žaidėjas Davidas Beckhamas pasisakė prieš škotų nepriklausomybę ir prašė žmonių nenutraukti sąjungos, „kurios pavydėjo visas pasaulis“, rašo portalas huffingtonpost.co.uk.

Buvęs nacionalinės Anglijos futbolo komandos kapitonas teigia, kad jam buvo didelė garbė atstovauti Jungtinei Karalystei 2012 m. Londono Olimpinėse žaidynėse ir jis buvo „itin sujaudintas, stebėdamas mūsų šalių varžymąsi prieš visą pasaulį.“

„Didžiavausi būdamas komandos kapitonu ir tokią pačią didybę mačiau kiekvieno škoto veide šiems žaidžiant už Jungtinę Karalystę. Mus siejo ryšys, kurį labai vertinu“,– teigė D. Beckhamas savo laiške, skirtame kampanijai „Likime kartu“, prie kurios prisijungė jau 100 tūkst. žmonių, siekiančių išsaugoti Jungtinės Karalystės vientisumą.

Futbolininkas teigė suvokiantis, kad ne jam aiškinti, kaip turi balsuoti žmonės, tačiau sakė tikįs, kad žmonės supranta, jog jų sprendimas „turės milžinišką įtaką mūsų šaliai“.

„Norime, kad suprastumėte, kaip labai anglai vertina mūsų tautų draugystę. Žinoma, nepaisant jūsų sprendimo, mūsų nuomonė niekada nesikeis, vis dėlto tikiuosi, kad balsuosite ir taip atnaujinsite mūsų ryšį, besitęsiantį jau šimtmečius“, – emocingai rašė D. Beckhamas.

Socialiniuose tinkluose pasirodė šimtai žinučių, reaguojančių į futbolininko pareiškimą. Dauguma škotų D. Beckhamo atvirą laišką pavadino „desperatiška D. Camerono priemone savo valdžiai išlaikyti“, kiti ragino žaidėją „pirmiau užsidėti kelnes, o po to kalbėti“ (nuoroda į galybę D. Beckhamo reklamų, kuriose jis pozuoja pusnuogis).

Kita garsenybė, aktyviai pasisakanti prieš Škotijos nepriklausomybę, yra „Hario Poterio“ knygų autorė J. K. Rowling. Ji paaukojo milijoną svarų kampanijai „Geriau kartu“, kuri siekia išsaugoti Didžiosios Britanijos teritorinį vientisumą.

Savo sprendimą ji aiškino tuo, kad kampanija „Taip, Škotija“ „yra grupelė nacionalistų, kurie demonizuoja visus, kurie nėra tvirtai apsisprendę nepriklausomybės klausimu“ ir „neigia akivaizdžią riziką“.

Apie tai ji rašė savo interneto puslapyje jkrowling.com.

„Mano pasipriešinimas nereiškia, kad aš netikiu Škotijos žmonių nuostabumu ir pasiekimais. Aš manau, kad nauja šalis bus per silpna varžytis toje pačioje rinkoje, apsiginti nuo tų pačių pavojų ir bus tiesiog labai pažeidžiama ekonominiu atžvilgiu“, – teigė rašytoja.

J. K. Rowling taip pat sulaukė galybės priešiškų komentarų internetinėje erdvėje, netgi buvo išvadinta „kale, kuri nevertina to, kad mes jai suteikėme prieglobstį, kai ji dar buvo tiesiog vieniša mama“ (rašytoja iki išgarsėjimo gyveno Škotijoje).

Daugiau nei 200 garsenybių parėmė kampaniją, siekiančią išsaugoti Didžiąją Britaniją, tarp jų ir Paulas McCartney, Simonas Cowell'as, Stephenas Hawkingas ir Mickas Jaggeris.

Škotė daininikė Susan Boyle taip pat parėmė kampaniją teigdama, kad „nėra reikalo švaistyti pinigus tam, kas ir taip gerai veikia, geriau investuoti į tas sritis, kurioms lėšų trūksta“.

Vis dėlto ne visos garsenybės nusiteikusios taip patriotiškai. „Daily Mail“ praneša, jog ekscentriškoji dizainerė Vivienne Westwood atvirai pareiškė : „Nekenčiu Anglijos“, o tuos, kurie balsuos „Ne“ dizainerė išvadino kvailiais.

„Aš noriu, kad škotai laimėtų, nes jie yra daug geresni už mus. Jie yra labiau demokratiški. Jie bus pavyzdys visam pasauliui“, – teigė dizainerė, per Londono mados savaitę kiekvienam modeliui prisegusi „Taip, Škotija“ ženklelį.

„Džeimso Bondo“ filmų žvaigždė Seanas Connery taip pat aktyviai agituoja už škotų nepriklausomybę teigdamas, jog „Taip, Škotija“ kampanija kuria labai pozityvias perspektyvas Škotijai“ ir kad „škotai yra geriausi savo pačių ateities saugotojai.“

Abejos pusės turi savų rėmėjų ir galingų argumentų, kodėl renkasi „Taip“ arba „Ne“, tačiau tik Škotijos žmonės turės teisę nuspręsti savo šalies likimą šį ketvirtadienį, rugsėjo 18 dieną.

Paskutinės apklausos rodo, kad balsai beveik susilygino, vis dėlto kampanija prieš nepriklausomybę laimi vienu procentu.